Αποποίηση κληρονομιάς: “Ξύπνησαν” 66 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και θέτουν το θέμα που καίει χιλιάδες Έλληνες

Σχετική εικόνα

Εξήντα έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης,θέτουν το θέμα της αποποίησης κληρονομιάς από χιλιάδες κληρονόμους και επισημαίνουν τους κινδύνους για την κοινωνία και την οικονομία.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται αλματώδης αύξηση των ποσοστών αποποίησης κληρονομιάς φαινόμενο το οποίο λαμβάνει πλέον σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις. Τα στατιστικά στοιχεία της πρόσφατης τριετίας, είναι δηλωτικά της κατάστασης αυτής, καθώς οι αποποιήσεις ιδίως για το έτος 2015 φαίνεται να ξεπέρασαν τις 45.000 ενώ το 2016 έφθασαν τις 54.422, με ό,τι αυτό συνεπάγεται  για την ελληνική οικονομία».

«Οι λόγοι οφείλονται κυρίως, είτε στην αδυναμία των προσωρινών κληρονόμων να αποδεχθούν λόγω των συνεπαγόμενων για εκείνους οικονομικών επιβαρύνσεων (λ.χ. έξοδα  συμβολαιογράφων, φόροι κληρονομίας κ.ά.) αλλά και στην ενδεχόμενη ανικανότητα μελλοντικής αξιοποίησης της κληρονομιαίας περιουσίας (ακίνητα, εκτάσεις γης), είτε στο γεγονός ότι οι θανόντες (κληρονομούμενοι) αφήνουν συσσωρευμένα χρέη, οφειλές και βάρη τα οποία και δεν επιθυμούν οι κληρονόμοι να επωμιστούν».

«Το ισχύον καθεστώς αποποίησης είναι ιδιαίτερα αυστηρό (προβλεπόμενες προθεσμίες, τύπος δικαιοπραξίας, λόγοι ακυρότητας κ.ά.), σύνθετο και πολύπτυχο, με συνέπεια οι περισσότεροι εκ των κληρονόμων να μην μπορούν να γνωρίζουν ποια είναι τα συνεπαγόμενα δικαιώματα και υποχρεώσεις τους. Συχνά δε, οι ισχύουσες ρυθμίσεις δεν συμβαδίζουν με τις τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες ή δεν είναι επαρκείς για την νομοθετική προστασία των κληρονόμων».

  «Έτσι, μακρινοί συγγενείς θανόντος, ευρισκόμενοι σε άλλη πόλη και μη έχοντας καμία επικοινωνία με τους κοντινούς εν ζωή συγγενείς του κληρονομουμένου, αγνοούν τόσο το γεγονός του θανάτου, όσο και την υποχρέωση του να προβεί σε αναγκαίες ενέργειες για την αποποίηση της επαχθείσας σε εκείνον εξ΄ αδιαθέτου κληρονομίας με χρέη χιλιάδων ευρώ.  Το αποτέλεσμα είναι να καθίστανται  οφειλέτες χωρίς την θέλησή τους και κατά παράβαση της γενικής αρχής «ουδείς άκων κληρονόμος» και αδύναμος να προστατευθεί άμεσα και αποτελεσματικά».

Οι βουλευτές αναφέρουν ότι το ισχύον πλαίσιο για την εξ αδιαθέτου (ανυπαρξία διαθήκης) κληρονομική διαδοχή με τις έξι «τάξεις» συγγενών πλήττει όχι μόνο τον κληρονόμο, καθώς υποχρεούται στην αποπληρωμή των χρεών, αλλά ενίοτε και το δημόσιο το οποίο αποστερείται και της επαγωγής της κληρονομιαίας περιουσίας απαλλαγμένης από βάρη,  αλλά και της δυνατότητας περαιτέρω εκμετάλλευσης – αξιοποίησης.

Οι υπογράφοντες βουλευτές είναι:

Νικόλαος Παρασκευόπουλος

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αντωνίου Χρήστος

Αυλωνίτου Ελένη

Βάκη Φωτεινή

Βαγιωνάκη Βάλια

Βράντζα Παναγιώτα

Γεννιά Γεωργία

Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Έφη

Γιαννακίδης Στάθης

Δημαράς Γεώργιος

Δουζίνας Κώστας

Δριτσέλη Παναγιώτα

Εμμανουηλίδης Δημήτρης

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Θεοφύλακτος Ιωάννης

Θεωνάς Ιωάννης

Καββαδία Αννέτα

Καΐσας Γεώργιος

Καματερός Ηλίας

Καρακώστα Εύη

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κατσαβριά – Σωτηροπούλου Χρυσούλα

Κοζομπόλη Παναγιώτα

Κωνσταντινέας Πέτρος

Μανιός Νικόλαος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μιχελής Αθανάσιος

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Μουσταφά Μουσταφά

Μπαλαούρας Γεράσιμος

Μπαλής Συμεών

Μπαλτάς Αριστείδης

Μπαλωμενάκης Αντώνης

Μπάρκας Κώστας

Ντζιμάνης Γεώργιος

Ξυδάκης Νικόλαος

Ουρσουζίδης Γεώργιος

Πάλλης Γεώργιος

Πάντζας Γεώργιος

Παπαδόπουλος Νικόλαος

Παπαφιλίππου Γεώργιος

Παυλίδης Κώστας

Πρατσόλης Αναστάσιος (Τάσος)

Ρίζος Δημήτρης

Ριζούλης Ανδρέας

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σεβαστάκης Δημήτρης

Σιμορέλης Χρήστος

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέτυ)

Σπαρτινός Κώστας

Σταματάκη Ελένη

Σταμπουλή Αφροδίτη

Στέφος Ιωάννης

Στογιαννίδης Γρηγόρης

Συρίγος Αντώνης

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τζάκρη Θεοδώρα

Τζαμακλής Χάρης

Τζούφη Μερόπη

Τσόγκας Γεώργιος

Φίλης Νικόλαος

Ψυχογιός Γεώργιος