Αλ. Τσίπρας: Άτολμη η ευρωπαϊκή ηγεσία να πάρει καίριες αποφάσεις – Δεν πρόκειται να δεχθώ η Ελλάδα να χάσει πόρους

Ατολμία στην ευρωπαϊκή ηγεσία να πάρει καίριες αποφάσεις στα καίρια ζητήματα που την απασχολούν καταλόγισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη δήλωση που έκανε μετά την ολοκλήρωση των διήμερων εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τις συζητήσεις που είχε με Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με την κατηγορία του κ. Μητσοτάκη προς την ελληνική κυβέρνηση ότι “αντάλλαξε” τη μη περικοπή των συντάξεων με τη Συμφωνία των Πρεσπών, απάντησε ότι όλοι γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει στην Ελλάδα και την “υποκρισία” κάποιων πολιτικών δυνάμεων.

«Δυστυχώς, σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που συζητήσαμε αυτές τις δύο μέρες αποφάσεις ουσιαστικές δεν ελήφθησαν. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία δεν έχει την τόλμη ή τη συνοχή προκειμένου να μπορέσει να πάρει καίριες αποφάσεις στα καίρια ζητήματα που την απασχολούν», δήλωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Κι από ό,τι φαίνεται στα περισσότερα κρίσιμα ζητήματα, εκτός του Brexit, που θα πρέπει να πάρουν αποφάσεις στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, μέχρι τις 21 Ιανουαρίου, στα άλλα τρία κρίσιμα ζητήματα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι αποφάσεις να μετατεθούν στις καλένδες, σε κάθε περίπτωση μετά τις ευρωεκλογές».

Ρίχνουν νερό στον μύλο των δυνάμεων του ευρωσκεπτικισμού

«Για κάποιους αυτό είναι επιλογή από σκοπιμότητα», σημείωσε και τόνισε πως εννοεί τις δυνάμεις εκείνες που επενδύουν στη λογική της λιγότερης Ευρώπης, που επενδύουν στη λογική της λιγότερης αλληλεγγύης, στη λογική η κάθε χώρα να αντιμετωπίσει σε εθνικό επίπεδο τα προβλήματα της, που πιστεύουν ότι θα έχουν ενισχυμένες θέσεις μετά τις ευρωεκλογές, καθώς βλέπουν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες να επικρατεί ένας άνεμος ενίσχυσης των δυνάμεων της ακροδεξιάς και του εθνικού απομονωτισμού.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί αυτοί που θέλουν ή λένε ότι μάχονται αυτές τις ευρωσκεπτικιστικές και ακροδεξιές, λαϊκιστικές δυνάμεις φαίνονται τόσο αδύναμες, άτολμες να πάρουν αποφάσεις. Και, βεβαίως, με τη στάση τους αυτή δεν κάνουν τίποτα παραπάνω από τα ρίχνουν νερό στον μύλο των δυνάμεων του ευρωσκεπτικισμού», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας

Η Ευρώπη να βρει πόρους όχι σε βάρος των πολιτών και της ΚΑΠ

Σε ότι αφορά την κατάρτιση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) για την περίοδο 2021-2027 είπε ότι υπάρχουν νέες προκλήσεις και για να τις αντιμετωπίσει η Ευρώπη πρέπει να βρει πόρους όχι σε βάρος της πολιτικής συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες, αλλά πολυεθνικές εταιρίες και ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι, προσέθεσε.

Και σε αυτό το ζήτημα καταλόγισε «ατολμία και ακινησία» και εξέφρασε τη διαφωνία του στη μείωση κατά 10% των δαπανών για πολιτικές συνοχής και κατά 15% στις δαπάνες για την ΚΑΠ. Κάτι τέτοιο θα είναι «τραγικό λάθος», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και σημείωσε πως δεν μπορεί η πολιτική της ΕΕ να ζητάει περισσότερα από τους αγρότες και να τους δίνει λιγότερα.

Είπα ότι υπάρχει ανάγκη για την υλοποίηση στοχευμένων πολιτικών για την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και του εισοδήματος των αγροτών, είπε ο κ. Τσίπρας και εξέφρασε την κάθετη άρνηση τής ελληνικής κυβέρνησης στην αύξηση της εθνικής συγχρηματοδότησης της ΚΑΠ από 20% στο 30%.

Η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός, υπέστη μια μεγάλη αδικία όταν η προηγούμενη κυβέρνηση -με “ενοχή” που με τη δική της ευθύνη χάθηκε το 25% του ΑΕΠ της χώρας, από το 2010 μέχρι το 2012- δέχτηκε ο υπολογισμός των κονδυλίων που διατίθεται στη χώρα μας να γίνει με βάση το ΑΕΠ του 2007-2009 προ της κρίσης που ήταν μεγαλύτερο. Και δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί μια νέα αδικία σε αυτό το ζήτημα.

Αναμονή για τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο Λονδίνο για το Brexit

«Oι “27” δεν μπορούν να λύσουν στις Βρυξέλλες το πολιτικό αδιέξοδο το οποίο έχει δημιουργηθεί στο Λονδίνο. Εναπόκειται στη βρετανική κυβέρνηση και στο Κοινοβούλιο να τοποθετηθούν πάνω στη συμφωνία η οποία έχει επιτευχθεί», είπε για τι θέμα του Brexit ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η ΕΕ αναμένει τις εξελίξεις στο Λονδίνο.

Όχι άλλη καθυστέρηση στην αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου

Φαίνεται ότι κάποιες δυνάμεις επιχειρούν να μεταθέσουν τη συζήτηση για αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου μετά τις ευρωεκλογές κι αυτό κρύβει σκοπιμότητα, είπε ο κ. Τσίπρας. Η Ελλάδα, προσέθεσε, έθεσε το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ζητώντας να μην υπάρξει καμιά καθυστέρηση και θα το θέσει και στη Σύνοδο των χωρών του Νότου, τον Ιανουάριο στη Λευκωσία, προκειμένου να υπάρξει μια στάση σθεναρή και περισσότερων χωρών στο αίτημα περί αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου.

«Δεν μπορεί στο κρίσιμο θέμα της μετανάστευσης η λογική να είναι κάθε χώρα να διαχειριστεί το πρόβλημα μόνη της, η Ελλάδα με 70.000 αιτούντες ασύλου να το αντιμετωπίσει μόνη της. Οι άνθρωποι θέλουν να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρέπει να επιμεριστεί η ευθύνη», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Σε ερώτηση να σχολιάσει δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμένου, και πως είναι οι σχέσεις του με τον κυβερνητικό εταίρο ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν έχω ακούσει κάποιες δηλώσεις όλα καλά».

Όλοι στην ΕΕ γνωρίζουν την υποκρισία κάποιων πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα

Σε άλλη ερώτηση για τις συζητήσεις που είχε με άλλους ηγέτες, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, που κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι “αντάλλαξε” τη μη περικοπή των συντάξεων με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Όλοι ήταν ενήμεροι και γνωρίζουν πάρα πολύ καλά το τι συμβαίνει στην Ελλάδα και την υποκρισία κάποιων πολιτικών δυνάμεων. Και, ως εκ τούτου, δεν χρειάστηκε να κουραστώ πολύ για να πείσω κανένα, διότι όλοι βλέπουν και κρίνουν τις θέσεις και τη στάση των πολιτικών προσώπων και των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα».