Ακραίες δηλώσεις απο την Αγκυρα: «Καταφύγιο για τους εχθρούς της Τουρκίας η Ελλάδα»

Eπιθέσεις κατά της Ελλάδας  με ακραίες δηλώσεις εξαπολύουν οι Τούρκοι, μετά τη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία ο ένας από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς θα κρατείται σε άγνωστο φυλασσόμενο μέρος. Τόσο ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, όσο και το υπουργείο Εξωτερικών καταφέρονται με εξόχως επιθετικούς και προκλητικούς χαρακτηρισμούς κατά της Δικαιοσύνης, ζητώντας επιτακτικά την έκδοση των οκτώ αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016.

«Καταφύγιο για τους εχθρούς της Τουρκίας η Ελλάδα»

Ειδικότερα, σε δήλωσή του ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, τόνισε πως «εχθροί της Τουρκίας» βλέπουν την Ελλάδα ως «καταφύγιο», ενώ πρόσθεσε ότι η ελληνική στάση καταστρέφει τους δεσμούς των δύο χωρών.

«Είμαστε γειτονική χώρα και ο εχθρός μας πρέπει να είναι εχθρός και της Ελλάδας. Έτσι πρέπει να συμπεριφέρεται η Ελλάδα. Δεν πρέπει να προστατεύει τους ανθρώπους που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιλντιρίμ και συνέχισε: «Το τελευταίο διάστημα, γκιουλενιστές βλέπουν την Ελλάδα ως ασφαλές καταφύγιο. Αυτό προκαλεί ζημιά στις σχέσεις μας».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε δική του ανακοίνωση κατηγόρησε τη χώρα μας ότι «προστατεύει τους πραξικοπηματίες».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

«Χθες (19 Απριλίου) έγινε γνωστό ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας της Ελλάδος αποφάσισε την απελευθέρωση του Süleyman Özkaynakçı, ενός από τους οκτώ πραξικοπηματίες που ζήτησαν άσυλο από την Ελλάδα και συμμετείχαν στην προδοτική απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Παρά τους ισχυρισμούς ότι απελευθερώθηκε με αυστηρούς περιοριστικούς όρους, αυτή η απόφαση έδειξε ότι δεν λαμβάνονται τα δέοντα μέτρα για έναν προδότη που συμμετείχε σε απόπειρα πραξικοπήματος και για μία ακόμα φορά δείχνει οτι η Ελλάδα είναι μία χώρα που προστατεύει πραξικοπηματίες.

Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές κάνουν δηλώσεις στον Τύπο ότι τις επόμενες μέρες θα απελευθερωθουν και οι υπόλοιποι πραξικοπηματίες. Αυτό το θέμα δεν μπορεί να εξηγηθεί ως απλή εφαρμογή σχετικά με τη διάρκεια κράτησης όπως ισχυρίζονται οι ελληνικές αρχές.

Η ελληνική δικαιοσύνη προλειαίνει το έδαφος για ένα τέτοιο αποτέλεσμα που τραυματίζει τη δημόσια συνείδηση με την επαναλαμβανόμενη απόρριψη της έκδοσης των προδοτών πραξικοπηματιών που στράφηκαν κατά της δημοκρατίας στην χώρα μας.

Συνεχίζεται η αποφασιστικότητά μας σε ό,τι αφορά την έκδοση και την εκδίκαση των πραξικοπηματιών δραπετών στην χώρα μας».

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε τη μη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στον έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, για τον οποίο η ελληνική πολιτεία είχε ασκήσει ένδικο μέσο, όταν του χορηγήθηκε άσυλο από την αρμόδια επιτροπή.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, η διοίκηση διατάσσεται να μην χορηγήσει ταξιδιωτικά έγγραφα, να ορίσει ως τόπο διαμονής του συγκεκριμένη μη δημιοσιοποιούμενη διεύθυνση και να του επιβάλλει την υποχρέωση να εμφανίζεται καθημερινά  στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του. Στην απόφαση  επισημαίνεται ότι πρέπει  να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία του υπό την προύποθεση οτι τα μέτρα αυτά δεν θα ισοδυναμούν κατ ουσίαν με κράτηση.