ΑΥΤΟΣ ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΣΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ! – ΠΟΥΤΙΝ: “Βάλε γερμανική σημαία”, είπε στον Αναστασιάδη! – Δήλωση Μεντβιέντεφ

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΒΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ: Ο ΠΟΥΤΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, μαζί με τις αγορές που ατέδρασαν αρνητικά, τρόμαξαν τους ευρωπαίους. Ενδεικτικό: “MORGAN STANLEY: Η Ρωσία θα είναι ένα μεγάλο εμπόδιο για την συμφωνία στην Κύπρο”

Πηγές υποστηρίζουν ότι ο Ρώσος Πρόεδρος επικοινώνησε ήδη με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, τον οποίο φέρεται να επέπληξε για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει.

«Αν περάσεις αυτό το νομοσχέδιο, βάλε καλύτερα μια γερμανική σημαία στο Προεδρικό Μέγαρο.Δεν έχεις καταλάβει πως με αυτή την απόφαση καταστρέφεις τη χώρα σου;», δήλωσε, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο Πούτιν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αναστασιάδη.

«Εάν προχωρήσετε σ΄αυτή την ενέργεια ξεχάστε μας…», απείλησε ο Πρόεδρος της Ρωσίας.

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας χαρακτήρισε την απόφαση για επιβολή εισφοράς στις καταθέσεις στην Κύπρο «άδικη, αντιεπαγγελματική και επικίνδυνη» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Dmitry Peskov, σύμφωνα με το Reuters.O Peskov είπε ότι ο Πούτιν συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο για σήμερα ώστε να συζητηθούν οι εξελίξεις.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΝΤΒΙΕΝΤΕΦ

Η Ρωσία θα αναγκαστεί να εισαγάγει «διορθώσεις» στις σχέσεις της με την Κύπρο σε περίπτωση, που επιβληθεί από το κράτος αυτό δασμός στις τραπεζικές καταθέσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ.
«Φυσικά πρέπει να βγάλουμε από την εξέλιξη αυτή ορισμένα συμπεράσματα, διότι έχουμε τις δικές μας σχέσεις με την Κύπρο. Είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να εισαγάγουμε κάποιες διορθώσεις στη θέση μας, κατανοώντας ότι συνολικά είναι επιθυμητό τα χρήματά μας να φυλάσσονται σε ρωσικές τράπεζες», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι.
Προηγουμένως ο Ρώσος πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει την επιβολή παρόμοιου φόρου ως «κατάσχεση ξένων χρημάτων», κάνοντας λόγο για εξαιρετικά «παράξενες και αμφιλεγόμενες αποφάσεις, οι οποίες ελήφθησαν από ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ και εννοώ την Κύπρο».
Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας δήλωσε ότι η απόφαση της ευρωζώνης να επιβληθεί φόρος στις καταθέσεις στην Κύπρο ελήφθη χωρίς να προηγηθούν διαβουλεύσεις με την Μόσχα, μία κίνηση που, όπως εκτιμά το Ρόιτερς, μπορεί να επηρεάσει την απόφαση της Ρωσίας για χαλάρωση των δανειακών όρων προς την Λευκωσία.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Οι ρωσικές τράπεζες έχουν περίπου 12 δισ. ευρώ σε κυπριακές τράπεζες και οι εταιρικές καταθέσεις αντιστοιχούν σε 19 δισ. ευρώ με βάση στοιχεία στα τέλη του 2012, σημειώνει η Moody’sΗ Μόσχα δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα επιμηκύνει την αποπληρωμή του δανείου 2,5 δισ. ευρώ προς την Κύπρο ή εάν θα συμπεριλάβει και ρώσους επενδυτές στην ανακεφαλαιοποίηση του κυπριακού τραπεζικού τομά, σύμφωνα με ρωσική κυβερνητική πηγή τηνοποία επικαλείται το Reuters.
«Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απόφαση», δήλωσε η πηγή.
Αξιωματούχοι της Ε.Ε. έχουν δηλώσει πως αναμένουν από τη Ρωσία να επιμηκύνει τον χρόνο αποπληρωμής του δανείου για πέντε ακόμη χρόνια, μέχρι το 2021.
Εξάλλου, την Τετάρτη ο κύπριος ΥΠΟΙΚ Μιχάλης Σαρρής αναμένεται να επισκεφθεί τη Μόσχα.
Επισήμως, το κίνητρο της επίσκεψηςδεν έχει ανακοινωθεί, όμως η επιμήκυνση του ρωσικού δανείου και οι καταθέσεις ρώσων επενδυτών στα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Eurogroup για την επιβολή τέλους επί των τραπεζικών καταθέσεων