ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: Ολοκληρώθηκαν οι πορείες – Ποιοι συμμετείχαν – Στους δρόμους 12.000 μέλη του ΠΑΜΕ

Απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ: Παραλύει η χώρα - Ποιοι θα απεργήσουν - Πως θα μετακινηθούν οι συγκοινωνίες(upd) Εικοσιτετράωρη γενική απεργία πραγματοποιούν σήμερα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, που καταγγέλλουν τα «αντεργατικά μέτρα» που προωθούν κυβέρνηση και δανειστές.

 

Τα συνδικάτα, περίπου 1.700 άτομα κατά την ΕΛ.ΑΣ., πραγματοποίησαν πορεία έως τη Βουλή, από το Πεδίον του Άρεως όπου συγκεντρώθηκαν.
Στο Σύνταγμα έφθασαν από την Ομόνοια και περίπου 12.000 (σύμφωνα με την Αστυνομία) μέλη του ΠΑΜΕ.

Περίπου 3.000 άτομα, μέλη διαφόρων συλλογικοτήτων, συγκεντρώθηκαν στην Πατησίων μπροστά από το Αρχαιολογικό Μουσείο και κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή.

Στον Πειραιά, προς το υπουργείο Ναυτιλίας κατευθύνθηκε η πορεία ναυτεργατών, με περίπου 800 συμμετέχοντες.  Απεργιακές συγκεντρώσεις οργανώνονται την Πέμπτη και σε άλλες πόλεις της χώρας.

 ΓΣΕΕ

«Τα μέτωπα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι είναι πολλά και συνεχή και για ακόμη μία φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και με επώδυνες αποφάσεις της κυβέρνησης που στοχεύουν ευθέως στην καρδιά των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

»Αντιδρούμε σε κάθε σκέψη και στόχευση που θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας σε ανακύκλωση της ύφεσης, σε κατάργηση κάθε έννοιας κοινωνικής δικαιοσύνης και ασφάλειας» αναφέρει η ΓΣΕΕ.

Δηλώσεις Δ. Κουτσούμπα

Το παρών στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έδωσε και ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Σε δηλώσεις του υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης για τη δεύτερη αξιολόγηση, για το χρέος, ο νέος αντιλαϊκός προϋπολογισμός που συζητιέται αυτές τις μέρες στη Βουλή, είναι κόλαφος για τους εργαζόμενους, για τον λαό μας. Η κυβέρνηση μαζί με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, μιλάει και πανηγυρίζει για ανάκαμψη της οικονομίας, μόνο που αυτή η ανάκαμψη θα είναι για τους λίγους, για το μεγάλο κεφάλαιο. Ο λαός μας, η εργατική τάξη θα υποφέρει, θα είναι τα μόνιμα υποζύγια, με ένταση της εκμετάλλευσης, ξεζούμισμα του εισοδήματος και των συντάξεων με νέα φορολογικά βάρη, με μνημόνια διάρκειας. Αυτή είναι η πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αυτή την πρόταση ουσιαστικά αποδέχονται και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ αναφέρει: «Ο νέος γύρος επίθεσης είναι αποφασισμένος εδώ και καιρό από την κυβέρνηση, το κουαρτέτο, ΕΕ και ΔΝΤ, τον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές ενώσεις, τα κόμματα που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Θέλουν με κάθε τρόπο ακόμα πιο φτηνά εργατικά χέρια. Θέλουν να καταργήσουν ότι έχει απομείνει σε εργατικό δικαίωμα και απαιτούν να μην υπάρχουν αντιδράσεις για να συνεχίζεται απρόσκοπτα η συντριβή των δικαιωμάτων του λαού».

Την Τετάρτη, οι δημοσιογράφοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εργατικές κινητοποιήσεις με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης (ΥΜΑ-Θ) κατέληξαν η μία μετά την άλλη οι πέντε πορείες, που πραγματοποίησαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, φορείς, συνδικάτα, οργανώσεις και κόμματα, συμμετέχοντας στη σημερινή 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Οι πορείες ξεκίνησαν από διαφορετικά σημεία και ακολούθησαν διαφορετικές διαδρομές, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα «κατά των μνημονιακών και αντεργατικών πολιτικών». Πρώτη κατέληξε στο ΥΜΑ-Θ, έχοντας ξεκινήσει λίγο μετά τις 11 το πρωί από το Άγαλμα Βενιζέλου, η πορεία του ΠΑΜΕ, που ήταν και η πιο ογκώδης όλων. Ακολούθησαν οι πορείες οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, φοιτητικών συλλόγων και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που ξεκίνησαν από την Καμάρα, της Οργάνωσης Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ) και της Λαϊκής Ενότητας, τα μέλη των οποίων συγκεντρώθηκαν σε διαφορετικά σημεία στην οδό Εγνατία και τελευταία, λίγο μετά τη μιάμιση μετά το μεσημέρι, κατέληξε η πορεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και της ΓΣΕΕ.