Έφοδος των οικονομικών εισαγγελέων στο σπίτι του Α. Βγενόπουλου και συνεργατών του

Vgenopoulos-696x476Έφοδος στο σπίτι του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου και τεσσάρων συνεργατών του για να κατασχέσουν στοιχεία σχετικά με ενδεχόμενη φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, πραγματοποιήθηκε προ ημερών. Στο πλαίσιο της εφόδου κατασχέθηκαν έγραφα και αρχεία ηλεκτρονικών υπολογιστών τα οποία θα αξιολογηθούν από τις εισαγγελικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εντολή για έρευνα δόθηκε από τον προϊστάμενο των οικονομικών εισαγγελέων Παν. Αθανασίου. Εδώ και ενάμιση μήνα οι εισαγγελείς Έλένη Τουλουπάκη, Γ. Καλούδης και Χρ. Ντζούρας διενεργούν έρευνα σχετικά με “τυχόν σχέσεις” του Ανδρέα Βγενόπουλου με μαύρο χρήμα και κρυφές εταιρίες.

Η έρευνα ξεκίνησε με βάση νομίμως καταγεγραμμένες συνακροάσεις οι οποίες παραδόθηκαν στην Εισαγγελία προ δυο μηνών από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο πλαίσιο έρευνα που διενεργούσε (η Κεφαλαιαγορά) για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου MIG  το 2011.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας προέκυψαν νόμιμες συνακροάσεις από τις οποίες φέρεται να υπάρχουν”ενδείξεις” ότι στελέχη του ομίλου αναφέρονται σε μη νόμιμες συναλλαγές, γίνονται άμεσες και έμμεσες αναφορές σε κίνηση χρημάτων που θα πρέπει να δικαιολογηθεί ή να εμφανιστεί ότι προέρχεται από τρίτους.

Ο επιχειρηματίας ερευνάται επίσης σε άλλη ανεξάρτητη δικογραφία με βάση την περίφημη λίστα περί ενδεχόμενης φοροδιαφυγής των 65 CD και το ΚΕΦΟΜΕΠ έχει δεσμεύσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις θυρίδες του μέχρι του ποσού των 200 εκατομμυρίων ευρώ. Προχθές επίσης με εντολή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ξεκίνησε από την αρχή η ποινική προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του επιχειρηματία σχετικά με την υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας Κυπρου, με την αιτιολογία ότι προέκυψαν νέα στοιχεία.

Παρότι έφοδοι σε σπίτια γίνονται από καιρό από τους οικονομικούς εισαγγελείς, στο πλαίσιο των ερευνών για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος, αίσθηση προκαλεί σε νομικούς κύκλους το γεγονός ότι γύρω από τις υποθέσεις που αφορούν τον κ. Βγενόπουλο, εξελίσσεται ένα μπαράζ διαρροών, προφανώς με στόχο την δημοσιοποίηση των ερευνών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες από την δικογραφία επί τη βάση της οποίας πραγματοποιήθηκε η έφοδος στην οικία του, δημοσιοποιήθηκε προ ημερών από περιοδικό, ενώ τα περί της εφόδου σήμερα από εβδομαδιαία εφημερίδα, αλλά και το γεγονός ότι μέσα σε ελάχιστο διάστημαδεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί του, έγινε έφοδος στο σπίτι του, κι άνοιξαν ξανά οι υποθέσεις του που είχαν τεθεί στο αρχείο, με την επίκληση ύπαρξης νέων στοιχείων.

Ο ίδιος ο επιχειρηματίας πάντως, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί με ανακοίνωση του αύριο.