>ʽΣκότωσεʼ η Μέρκελ το ράλι του ΧΑ;

>
Κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου και μέχρι τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου ο ΓΔ του ΧΑ βρέθηκε να καταγράφει την καλύτερη απόδοση μεταξύ των 81 μεγαλύτερων χρηματιστηρίων του κόσμου. Στο ίδιο διάστημα τα ελληνικά ομόλογα σημείωσαν την καλύτερη απόδοση στην Ευρώπη. Η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά ομολόγων σε συνεργασία με τις Κεντρικές Τράπεζες κρατών τις ευρωπαϊκής περιφέρειας κατατρόπωσαν του κερδοσκόπους και προκάλεσαν μία συνολική βελτίωση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος.

Ακολούθησαν οι αναβαθμίσεις του ελληνικού τραπεζικού κλάδου και του ΧΑ από διεθνείς επενδυτικές εταιρίες και η αναβάθμιση του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου και το χρηματιστηριακό / χρηματοπιστωτικό μείγμα έγινε το καύσιμο που οδήγησε τόσο το ΧΑ όσο και τα χρηματιστήρια της ευρωπαϊκής περιφέρειας σε μία εντυπωσιακή άνοδο.

Τα επενδυτικά κεφάλαια ποντάρουν στην αλλαγή είτε θετική είτε αρνητική και από τις αρχές του έτους η Ελλάδα φάνηκε να αλλάζει προς το καλύτερο όσον αφορά στη χρηματιστηριακή της οικονομία, με τα σενάρια για τη λήψη μέτρων απέναντι στην κρίση με στόχο τη μείωση του χρέους να φαίνονται για πρώτη φορά οριακά ρεαλιστικά και με τις αγορές να ελπίζουν ότι στη σύνοδο του Μαρτίου η Γερμανία θα κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κρίσης. Το αποτέλεσμα ήταν το ΧΑ να προσελκύσει κεφάλαια από το εξωτερικό στο μεγαλύτερο βαθμό από την αρχή της ελληνικής κρίσης (στοιχεία από το panagiotouvip.com) με τους διεθνείς επενδυτές να δείχνουν για πρώτη φορά μετά από 14 μήνες την εμπιστοσύνη τους στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Και μετά.. ήρθε η Μέρκελ, η οποία με το γνωστό κυνισμό της ισοπέδωσε τις ελπίδες της Ελλάδας και μαζί και των αγορών φροντίζοντας μάλιστα να εξασφαλίσει ψήφισμα από τον κυβερνητικό σχηματισμό του οποίου ηγείται που της παρέχει την άδεια να ʽσκοτώσειʼ την ελληνική προοπτική για έξοδο από την κρίση τουλάχιστον σε αυτόν τον αιώνα. Ψήφισμα το οποίο επιθυμεί να μετατρέψει σε νόμο της Γερμανίας σε μία υπέρτατη πράξη αντιευρωπαϊσμού η οποία είναι το λιγότερο εχθρική απέναντι στις χώρες με πρόβλημα χρέους.

Το αποτέλεσμα ήταν η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε να είναι απολύτως αρνητική για τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας αναγκάζοντας την ΕΚΤ να παρέμβει αγοράζοντας ομόλογα Πορτογαλίας προκειμένου να αποτρέψει τη χρηματοπιστωτική της κατάρρευση και οδηγώντας τα ελληνικά ομόλογα σε πτώση και τα ελληνικά CDS σε άνοδο.

Και το καυτό χρηματιστηριακό ερώτημα είναι αν η Μέρκελ, πέρα από την υπόλοιπη καταστροφή που προκάλεσε, σκότωσε και το ράλι του ΧΑ. Το γεγονός πως ο ΓΔ κατέγραψε μεγάλη πτώση την Παρασκευή σε μία ημέρα που τα υπόλοιπα χρηματιστήρια της ευρωπαϊκής περιφέρειας αντέδρασαν έντονα ανοδικά σίγουρα δεν αποτελεί θετική ένδειξη. Ωστόσο υπάρχει ένα γεγονός και αυτό είναι πως στο ελληνικό χρηματιστήριο εισέρρευσαν διεθνή κεφάλαια στο μεγαλύτερο ύψος των τελευταίων 14 μηνών και τα κεφάλαια αυτά, προς το παρόν, παραμένουν στο ΧΑ με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία.

Αυτό σημαίνει πως ο ʽθάνατοςʼ του ράλι δεν είναι απαραίτητα διαπιστωμένος και μένουν ακόμη μερικές μάχες πριν φανεί αν ο ʽγερμανικός δάκτυλοςʼ έχει προκαλέσει για άλλη μία φορά ανεπανόρθωτο πλήγμα στο ΧΑ.

Πάνος Παναγιώτου
χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής
www.gsta-gr.com