Όλο το Σεπτέμβριο η τρόικα στην Αθήνα

Το κλιμάκιο των ελεγκτών της τρόικας θα παραμείνει στην Αθήνα όλο το Σεπτέμβριο, ανέφερε την Τετάρτη στο AFP ευρωπαϊκή πηγή, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει την επόμενη δόση πριν τον Οκτώβριο.

Τα μέλη της τρόικας “θα παραμείνουν στην Ελλάδα όλο το Σεπτέμβριο ώστε να παρουσιάσουν  στους υπουργούς Οικονομιών της ευρωζώνης τον Οκτώβριοτα συμφωνηθέντα μέτρα, ένα αξιόπιστο και συγκροτημένο σχέδιο για την Ελλάδα” ανέφερε ο αξιωματούχος.

Σημειώνεται ότι μια ευνοϊκή έκθεση από την τρόικα αποτελεί κλειδί για την εκταμίευση τηςεπόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Η δόση αναμενόταν να εκταμιευτεί το Σεπτέμβριο και η καθυστέρηση μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα αναγκαστεί όπως αναμένεται να καταφύγει στο βραχυπρόθεσμο δανεισμό για να αποπληρώσει 3,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου.

Ωστόσο, η θετική εκτίμηση των ελεγκτών της τρόικα δεν είναι σε καμία περίπτωση δεδομένη.“Απομένει ακόμα να γίνει αρκετή δουλειά” ανέφερε η πηγή στο AFP.

Την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα αποφασίσει για το ένα τρίτο από τα 11,5 δισ. ευρώ των μέτρων που πρέπει να λάβει για το 2013 και το 2014.

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα η WSJ μετέδωσε ότι το ΔΝΤ πιστεύει ότι για να καταστεί βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας πρέπει να μειωθεί στο 100% του ΑΕΠ το 2020, έναντι προηγούμενου στόχου 120%. Ωστόσο, η Κομισιόν δεν θέλει να αλλάξει ο στόχος, γιατί αν συμβεί αυτό οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να υποστούν “κούρεμα” στα ελληνικά κρατικά ομόλογα που διαθέτουν.

SHARE