Όλο το δραματικό παρασκήνιο στη σύσκεψη Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη

Στη διάρκεια μιας δραματικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου όπου έγινε και καβγάς σε υψηλούς μάλιστα τόνους ανάμεσα στον Ευάγγελο Βενιζέλο και το Γιάννη Στουρνάρα, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι κατέληξαν σε συμφωνία να ανακοινώσουν το πακέτο των 11,5 δισ., παρά τις διαφωνίες του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη όσον αφορά τη στρατηγική και τα μέτρα. Η ανακοίνωση θα γίνει αφού τα μέτρα εγκριθούν από την τρόικα

Καταλυτική ήταν η παρέμβαση του πρωθυπουργού ο οποίος στην εισήγησή του προειδοποίησε ότι τα μηνύματα που λαμβάνει από το εξωτερικό είναι σαφή: «Αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί εκτός ευρώ με διακοπή της χρηματοδότησης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν λεφτά για μισθούς και συντάξεις» είπε ο κ. Σαμαράς. Χαρακτηριστικός ήταν ο διάλογος του πρωθυπουργού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Η υπόθεση είναι ξεκάθαρη. Προτιμώ να αποφασίσουμε για μέτρα βλέποντας τις θετικές συνέπειες που είναι η παραμονή στο ευρώ και η επιμήκυνση, παρά να έχουμε τη βεβαιότητα της αρνητικής έκθεσης της τρόικας και της ρήξης που συνεπάγεται, με τραγικούς κινδύνους. Αν δεν πάρουμε τώρα την απόφαση μπαίνουμε στην απομόνωση και στις κλειστές πόρτες. Χωρίς αυτή την απόφαση θα υπάρξει άρνηση για την εκταμίευση της δόσης του Σεπτεμβρίου και αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων» φέρεται να είπε, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο κ. Σαμαράς.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές και όπως γράφει το «Έθνος» ο κ.Βενιζέλος απάντησε: «Εφόσον ο Πρωθυπουργός λέει ότι θα δημιουργηθούν κίνδυνοι, εγώ είμαι υποχρεωμένος να το δεχτώ».

«Αν δεν παίρναμε τώρα την απόφαση, θα μπαίναμε στην απομόνωση και στις κλειστές πόρτες», τόνισε ο Α. Σαμαράς

Ο πρωθυπουργός -σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου- αναφέρθηκε στην εισήγησή του στα όσα του είπαν και υπογράμμισαν οι κ. Μπαρόζο, Ρομπάι και οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι πολύ απλά θέλησαν να «προειδοποιήσουν» ότι αν δεν υπάρξει απόφαση για τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση, δεν θα… αργήσει το κλείσιμο της στρόφιγγας των δόσεων – δηλαδή η στάση πληρωμών στο εσωτερικό.

Mε έντονο επεισόδιο μεταξύ των κ.κ. Βενιζέλου και Σουρνάρα ξεκίνησε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «χρέωσε» στον υπουργό Οικονομικών την αναποτελεσματική συνάντηση που είχε με την τρόικα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών ότι υπονόμευσε την προσπάθειά του να διαπραγματευτεί με την τρόικα.

Το γάντι σήκωσε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος απάντησε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται συνολικά από την κυβέρνηση και με συγκεκριμένο στρατηγικό στόχο, και όχι επικοινωνιακού τύπου συναντήσεις.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρωθυπουργός, ο οποίος ζήτησε να πέσουν οι τόνοι, καθώς όπως είπε η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη για να αναλωθούμε σε «άσκοπες αντιπαραθέσεις».
24h NewsRoom

SHARE