Χ.Σπίρτζης – ΕΡΤ: Το ΔΝΤ ζητά μεταρρυθμίσεις αλλά και διευθέτηση του χρέους – Επίθεση στον Γ.Στουρνάρα

Αποτέλεσμα εικόνας για σπιρτζης ερτ]

Αποδείχτηκε πλέον η διαφωνία μεταξύ των δανειστών. Το ΔΝΤ ζητά μεταρρυθμίσεις αλλά και διευθέτηση του χρέους, επεσήμανε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης σε συνέντευξή του στην εκπομπή FOCUS της ΕΡΤ και πρόσθεσε ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς είπε ότι υπάρχουν παράλογες απαιτήσεις στο τραπέζι, και αυτές δεν είναι από εμάς, τόνισε.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη δεν έχει προσανατολισμό, άλλες χώρες κοιτούν ότι τους συμφέρει, άλλες χώρες ζητούν Ευρώπη των λαών και άλλοι θέλουν να έχουν τον κυρίαρχο λόγο», σημειώνοντας ότι η χώρα έχει καταφέρει να κλείσει προγράμματα επενδύσεων από την Παγκόσμια Τράπεζα για να αλλάξει σελίδα η χώρα. «Δεν μπορούμε να ανακυκλώνουμε τη μιζέρια μας ούτε εμείς ούτε η Ευρώπη» τόνισε.
Δεν νιώθουμε ότι μας τραβούν το χαλί οι δανειστές, δεν είχαμε ποτέ κάποιους μηχανισμούς να μας στηρίζουν, το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο, είναι διεθνές. Έχει βρεθεί η χώρα σε πολύ ρευστό περιβάλλον και «θα πρέπει με σύνεση και ψυχραιμία να δούμε το θέμα της διαπραγμάτευσης (…) όλες οι χώρες του Νότου αντιμετωπίζουν προβλήματα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σπίρτζης.

Ερωτηθείς για τις καθυστερήσεις απάντησε ότι «η συμφωνία δεν έχει μόνο χρονικά αλλά και ουσιαστικά ορόσημα, έχουμε κάνει υποχωρήσεις αλλά έχουμε κερδίσει και κάποια πράγματα» σημείωσε. Ζήτησε να αφήσουν τους υπουργούς να κάνουν τη δουλειά τους και να προσπαθήσουν να λύσουν τα εργασιακά. «Χρειαζόμαστε στη χώρα θεσμικό εργασιακό πλαίσιο». Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με συνέπεια τη διαπραγμάτευση, υπογράμμισε και πρόσθεσε «είμαστε μια κυβέρνηση που επανέφερε την φωνή της χώρας, έχουν έρθει στη χώρα πάρα πολλοί ηγέτες, έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο για το μέλλον και την ανάπτυξη της χώρας, δεν είμαστε αμελητέα ποσότητα».

Για τις επικρίσεις είπε «τους εντός Ελλάδας δεν τους καταλαβαίνουμε τους εκτός τους καταλαβαίνουμε, θέλουν να δουν τα συμφέροντά τους». Υπογράμμισε δε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε ποτέ τη φιλελεύθερη ατζέντα του, τη στηρίζει και ζητά και εκλογές» υποστήριξε.

Επιτέθηκε και στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος σημειώνοντας: «Να πούμε στην κ. Αχτσιόγλου να παραιτηθεί και να πάει ο κ. Στουρνάρας στη θέση της», είπε ο κ. Σπίρτζης, ενώ νωρίτερα υποστήριξε ότι είναι ντροπή θεσμοί της χώρας να ταυτίζονται με τους δανειστές με ποια λογική τα λέει αυτά ότι το ασφαλιστικό είναι γενναιόδωρο, ή πηγαίνει ο ΣΕΒ να συζητά για την απελευθέρωση των απολύσεων; αναρωτήθηκε.
Πρόσθεσε πως ο κ. Στουρνάρας όφειλε να διατηρεί την ανεξαρτησία του θεσμού. «Καταλαβαίνω ότι είναι απόλυτα επηρεασμένος από τη θητεία του ως υπουργός(…) ας κάνει ένα κόμμα και να αναμετρηθεί με τον κόσμο», τόνισε.

Ο κ. Σπίρτζης δήλωσε πως η κυβέρνηση έλαβε εντολή στις εκλογές για να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της, για να διευθετήσει το χρέος και να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο σχέδιο για το μέλλον και την ανάπτυξη της χώρας, ανέφερε.

Για τις μεταρρυθμίσεις ο κ. Σπίρτζης είπε ότι κάποιες πρέπει να γίνουν και αναφέρθηκε στο νέο σύστημα για τα δημόσια έργα.
Ερωτηθείς για τις ιδιωτικοποιήσεις είπε ότι έχει σημασία το πως γίνονται, έχει σημασία για να χαρακτηριστεί θετικό ή αρνητικό βήμα. Για την Εγνατία, είπε, εάν γίνει η παραχώρηση με συγκεκριμένους κανόνες μπορεί να έχει οφέλη για το κράτος, εάν όμως πούμε, πάμε να δώσουμε ένα έργο 7 δισ. για να κερδίζει ο παραχωρησιούχος, τότε είναι μια αρνητική ιδιωτικοποίηση.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE