>Χωρίς εντάσεις οι συναλλαγές στις ασιατικές αγορές

>
Μικτά πρόσημα εμφανίζουν τα ασιατικά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Τετάρτης με την Κίνα να επανέρχεται μετά από δύο ημέρες αργίας με κέρδη άνω του 1%. Μικρός ο αντίκτυπος από την αύξηση των επιτοκίων στην Κίνα.

Χθες, η κεντρική τράπεζα της Κίνας αύξησε το επιτόκιο δανεισμού και καταθέσεων κατά 0,25%, στην πιο πρόσφατη κίνηση σύσφιξης για τη συγκράτηση του πληθωρισμού. Η κεντρική τράπεζα αναβάθμισε το επίπεδο ενός έτος για τα επιτόκια δανεισμού και καταθέσεων.

Η Κίνα αύξησε για τέταρτη φορά τα επιτόκια μετά από την οικονομική κρίση, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τον πληθωρισμό και να περιορίσει το ρίσκο φούσκας στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη αναδυόμενη οικονομία.

Η Αυστραλία υπερασπίστηκε την αρχική της απόφαση να μπλοκάρει τη συγχώνευση ύψους 7,8 δισ. δολαρίων της ASX με το χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης, απορρίπτοντας την κριτική ότι θα πλήξει τις σχέσεις με τους ξένους επενδυτές.

Ο υπουργός Οικονομικών Wayne Swan, μιλώντας μία ημέρα αφότου δήλωσε ότι σκοπεύει να μπλοκάρει τη συμφωνία για λόγους εθνικού συμφέροντος, τόνισε πως η Αυστραλία «συνεχίζει να καλωσορίζει τις ξένες επενδύσεις», περιγράφοντας τη διαδικασία έγκρισης ως δίκαιη και διαφανή.

Εξάλλου, απειλή για τη διατήρηση της ανάκαμψης των ασιατικών οικονομιών, αποτελεί ο πληθωρισμός, σύμφωνα με την Asian Development Bank. Όπως τονίζει σε report της, οι αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας είναι αιχμή του δόρατος στην παγκόσμια ανάκαμψη και η πρόκληση για τις αρχές είναι να ορθολογικοποιήσουν την τακτική τους για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και την υπερθέρμανση της οικονομίας.

Η αναδυόμενη Ασία, που αποτελεί μια ομάδα χωρών μεταξύ των οποίων οι Κίνα, Ινδία, Αζερμπαϊτζάν, Ταϊλάνδη, και Φίτζι, αναμένεται να αναπτυχθεί με ποσοστό 7,8% το 2011 και 7,7% το 2012, ρυθμοί που είναι ισχυροί αν και χαμηλότεροι από το 9% που είχε σημειωθεί το 2010.

Στο ταμπλό, ο πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific, υποχώρησε σε ποσοστό 0,3% στις 135,71 μονάδες στο Τόκιο.

Ο ιαπωνικός Nikkei ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 9.584,37 μονάδες, με πτώση 0,32%. Ο ευρύτερος Topix κινήθηκε πτωτικά κατά 0,89%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημείωσε άνοδο 0,63% μετά τη χθεσινή αργία. Στην ηπειρωτική Κίνα και ειδικότερα στη Σαγκάη, η αγορά επανέρχεται μετά από δύο ημέρες χωρίς συναλλαγές και σημειώνει κέρδη με τον Shanghai Composite να ενισχύεται σε ποσοστό 1,20% και τον ευρύτερο CSI 300 σε ποσοστό 1,23%.

Ο δείκτης Kospi, στη Νότια Κορέα υποχώρησε 0,17%, ενώ στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex κατέγραψε κέρδη 1,69% και αυτός μετά από δύο ημέρες αργίας.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX200 σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,27%, ενώ ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία κινήθηκε στο -0,56%.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex 30 υποχώρησε 0,33%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη σημειώνει κέρδη 0,36%.

SHARE