Χρήστος Κώνστας: Το Χρέος μιας Επιχείρησης στην Ελλάδα.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια είναι μια υγιής, κερδοφόρος, εξωστρεφής ελληνική επιχείρηση. Δραστηριοποιείται στον σωστό τομέα, σε κατάλληλη εποχή αλλά δυστυχώς στη λάθος περιοχή του πλανήτη: στην Ελλάδα. Πριν από λίγο καιρό ολοκλήρωσε μια γιγαντιαία παραγωγική επένδυση ύψους 1,2 δις Ευρώ (ίσως η μεγαλ, ένα υπερσύγχρονο διυλιστήριο στις παλιές εγκαταστάσεις της Petrola, στην Ελευσίνα που πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία του στο αμέσως προσεχώς διάστημα προσφέροντας δουλειές, ζωή και προοπτική στην ευρύτερη περιοχή.

Το μεγάλο έγκλημα των ΕΛΠΕ είναι …η ελληνική τους καταγωγή. Φέροντας ελληνικό όνομα, αδυνατούν να αναχρηματοδοτήσουν τα δάνειά τους. Μέσα στους επόμενους 6-8 μήνες τα ΕΛΠΕ πρέπει να βρουν τρόπο να αναχρηματοδοτήσουν 1.250 εκατομμύρια Ευρώ. Τα πρώτα 350 εκατ. Ευρώ χρέους που πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν ανήκουν κατά 65% σε ελληνικές τράπεζες (αυτές που δεν μπορούν να ζήσουν ούτε μια βδομάδα χωρίς τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ) και κατά 35% σε ξένες τράπεζες (αυτές που δεν αναλαμβάνουν τον κίνδυνο να δανείσουν ούτε 1 € σε όποιον φέρει ελληνικό όνομα).

Είναι προφανές ότι αν τα ΕΛΠΕ κληθούν να αποπληρώσουν πλήρως τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό τους μέσα στους επόμενους 6-8 μήνες, τη σημερινή κερδοφορία τους θα διαδεχθεί μια μεγάλη περίοδος αστάθειας αβεβαιότητας και επενδυτικής αδυναμίας. Δεν υπάρχει λάθος χειρισμός από πλευράς διοίκησης των ΕΛΠΕ. Το λάθος τους είναι ότι λειτουργούν μέσα σ’ αυτό που όλος ο πλανήτης θεωρεί σήμερα ως το πλέον αναξιόπιστο κράτος του κόσμου. T

Τo όνομα Ελλάδα, σήμερα στην παγκόσμια οικονομική σκηνή είναι ταυτισμένο με την αναξιοπιστία, την ανικανότητα, το μεγάλο λειτουργικό κόστος, την μειωμένη ανταγωνιστικότητα.

Δεν έχει η Ελλάδα αυτά τα χαρακτηριστικά.

Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του Κράτους που διαχειρίστηκε την οικονομία τα τελευταία 30 χρόνια, στην χρυσή περίοδο της ελληνικής ιστορίας, την εποχή που έπεσαν από τον ουρανό ούτε λίγο ούτε πολύ 1 τρισεκατομμύριο Ευρώ σε δωρεάν χρήμα, επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις και άμεσες επενδύσεις. Το κομματικό αυτό Κράτος οδήγησε την εύπορη Ελλάδα στη χρεοκοπία.

Σήμερα ο κομματισμός επανακάμπτει ως ιδεολογία στην πολιτική μας σκηνή. Κάποιοι ευαγγελίζονται τον κρατισμό ως λύση στο πρόβλημα της εθνικής μας αναξιοπιστίας. Στο μεταξύ τα χρέη όλων των ελληνικών επιχειρήσεων δεν θα εξυπηρετούνται ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό…

SHARE