Χρέος 2017 όπως 2012 – Το “παπατζιλίκι” των δανειστών με Τσίπρα και Σαμαρά

Αποτέλεσμα εικόνας για παπατζηδες

Η απομείωση του χρέους, που αποτελεί θέμα αντιπαράθεσης ΔΝΤ – Βερολίνου και Ελλάδας, είναι μια συζήτηση που ξεκίνησε τέλη του 2012 και θα έπρεπε να είχε κλείσει από τα τέλη της άνοιξης ή αρχές καλοκαιριού του 2014.

Παραμένει όμως ανοιχτή -και είναι άγνωστο αν, πότε και πώς θα κλείσει- με ευθύνη, πλέον, των εταίρων-δανειστών.

 

Να θυμηθούμε την πρόσφατη ιστορία.

Ξημερώματα της 27ης Νοεμβρίου 2012 το Eurogroup αποφάσισε μεταξύ των άλλων και μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, μεταξύ των οποίων ήταν η μείωση επιτοκίων και η επιμήκυνση διάρκειας των δανείων, τα οποία θα εφαρμόζονταν «…όταν η Ελλάδα φτάσει σε ένα ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, όπως το οραματίζεται το τρέχον Μνημόνιο, υπό την προϋπόθεση μιας πιστής εφαρμογής όλων των όρων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα…».

Ήταν η πρώτη επίσημη και δημόσια παραδοχή της αποτυχίας του PSI, που ολοκληρώθηκε επτά μήνες νωρίτερα!

Η Ελλάδα πέτυχε το πρωτογενές πλεόνασμα (σε όρους Μνημονίου) στον προϋπολογισμό του 2013. Επικυρώθηκε τον Απρίλιο του 2014 και η ελληνική πλευρά υπενθυμίζει στους εταίρους – δανειστές τη δέσμευσή τους, όμως εκείνοι ξεκίνησαν τις καθυστερήσεις και τις αναβολές.

Αρχικά είπαν πως πρέπει να ολοκληρωθεί και τυπικά τον Ιούλιο του 2014 η 4η αξιολόγηση του Β’ Μνημονίου. Κατόπιν, ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντέισελμπλουμ δηλώνει πως «μετά το καλοκαίρι θα υιοθετηθούν οι όποιες αποφάσεις κριθούν αναγκαίες σε σχέση με το ελληνικό δημόσιο χρέος».

Φτάνουμε στο φθινόπωρο του 2014 και αλλάζει το τροπάριο. «Τα μέτρα για το χρέος θα αποφασιστούν μετά την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης» είναι το νέο αφήγημα των δανειστών. Η οποία, σημειωτέον, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ!

Έκτοτε η προσπάθεια για την απομείωση του χρέους συνεχίστηκε από την ελληνική πλευρά, αλλά συνέχισαν και οι εταίροι – δανειστές στην ίδια γραμμή των αναβολών και των καθυστερήσεων, που κρατούν όμηρο μια  χώρα.

 

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

 

SHARE