ΧΑ: Ανοδικό “ξέσπασμα” 17% για τις τράπεζες

Μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις, το Χ.Α. αντιδρά έντονα ανοδικά την Πέμπτη, με φόντο τα σενάρια για τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες και το σχηματισμό κυβέρνησης.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones επικαλούμενο αναλυτή, «η αγορά κινείται λόγω των προσδοκιών για σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά οι επενδυτές είναι ακόμη τόσο αβέβαιοι, που πολλά από αυτά τα κέρδη μπορεί να είναι απλώς short covering».

Το σενάριο το οποίο επικαλείται το πρακτορείο αφορά σε συνεργασία μεταξύ των κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, με τη Δημοκρατική Αριστερά.

Για τον δείκτη των τραπεζών, που δέχθηκε και τις ισχυρότερες πιέσεις στις προηγούμενες τρεις ημέρες, τα κέρδη διαμορφώνονται σήμερα έως το 17,06%.

Στον FTSE20, πέραν των τραπεζικών τίτλων που «οδηγούν» την άνοδο, ξεχωρίζουν τα κέρδη έως 8,42% για τον ΟΤΕ, που σήμερα ανακοίνωσε αποτελέσματα.

«Απόσβεση» μέρους της πίεσης που εκλδηλώθηκε στις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις, η οποία «οδήγησε τον Γενικό Δείκτη σε νέα χαμηλά 234 μηνών» αναμένει στη σημερινή συνεδρίαση η Beta Securities.

«Η πίεση σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο έχει οδηγήσει σε υπερπωλημένες ζώνες τιμών από τις οποίες εκτιμούμε ότι θα δοθεί κάποια μετριοπαθής τεχνική ανοδική διόρθωση ως προς την έκταση της» σχολιάζει η χρηματιστηριακή.

Και υπογραμμίζει ότι δεν παραγνωρίζεται ωστόσο «η ρευστότητα που συνεπάγεται η τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα η οποία παραμένει και ο βασικός καταλύτης των τάσεων της εγχώριας αγοράς και κύριος αρωγός της μεταβλητότητας των τελευταίων τριών συνεδριάσεων».

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 645,62 μονάδες με κέρδη 4,96%, κινούμενος σε θετικό έδαφος από την έναρξη των συναλλαγών.

Για τον δείκτη των τραπεζών, τα κέρδη διαμορφώνονται σε 17,01% στις 256,58 μονάδες.

Μέχρι στιγμής έχει διακινηθεί στο ΧΑ όγκος 30 εκατ. τεμαχίων αξίας 28,25 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 81 μετοχές διαπραγματεύονται με κέρδη, 30 υποχωρούν και 19 διατηρούνται αμετάβλητες.

SHARE