>ΧΑ: Αναζητά "καύσιμα" για τις 1.700

>
Μετά από επτά συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις και με το «βλέμμα» στραμμένο στις Βρυξέλλες και στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. βρίσκει «καύσιμα» για να επιχειρήσει -ανεπιτυχώς μέχρι στιγμής- για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα τη διάσπαση των 1.700 μονάδων.

Σε ποσοστό έως και 2,3% έφτασε να ενισχύεται νωρίτερα ο δείκτης των τραπεζών, με ώθηση από την αντίδραση της ΕΤΕ έως τα 7,99 ευρώ (+3,50%), ενώ από τον FTSE20 ξεχωρίζουν μέχρι στιγμής τα κέρδη της Ελλάκτωρ σε ποσοστό έως και 5,82%.

Αναλυτές αναμένουν για σήμερα μία ήπια από πλευράς συναλλακτικής δραστηριότητας συνεδρίαση, καθώς η αγορά περιμένει να διαπιστώσει από τις δηλώσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο της σημερινής Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. σε ποιο στάδιο βρίσκονται και προς ποια κατεύθυνση κινούνται οι διεργασίες για μία συνολική αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Παράλληλα θεωρούν ότι οι πιθανότητες για μία διορθωτική κίνηση είναι αυξημένες, αν και το βελτιωμένο επενδυτικό κλίμα και οι σταθεροποιητικές τάσεις στα spreads -μετά την αποκλιμάκωση των προηγούμενων ημερών- λειτουργούν ακόμη, αν και σε μικρότερο βαθμό, αντίρροπα.

«Τα θετικά νέα από την πώληση της συμμετοχής της Eurobank στην Πολωνία και η αναμονή κάποιων ειδήσεων προς την κατεύθυνση της λύσης του δημοσιονομικού προβλήματος από την Ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του σαββατοκύριακου αναμένεται να περιορίσουν τα περιθώρια διόρθωσης της Ελληνικής αγοράς παρά την βραχυπρόθεσμα υπερτιμημένη τεχνική εικόνα που έχει διαμορφωθεί μετά από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες» σχολιάζει σήμερα η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

«Η αγορά δεν φαίνεται διατεθειμένη να πληρώσει ‘αισθητά’ χαμηλότερες τιμές και οι όποιες ρευστοποιήσεις εντός της συνεδρίασης είναι διαχειρίσιμες από τους αγοραστές» σημειώνει η χρηματιστηριακή και προσθέτει ότι «αν και το χθεσινό εύρος της αγοράς έκλεισε υπέρ των πωλητών (κερδισμένοι – χαμένοι τίτλοι) η παρουσία ισχυρών αγοραστών στις κυριότερες δεικτοβαρείς μετοχές ήταν καθοριστική για την διαμόρφωση της τελικής εικόνας. Για την σημερινή συνεδρίαση οι 1.690 μονάδες αποτελούν ένα προφανές όριο αντίστασης τιμών».

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 1.681,36 μονάδες με μικρά κέρδη 0,37%, ενώ κινούμενος σε θετικό έδαφος από την έναρξη των συναλλαγών έφτασε νωρίτερα να ενισχύεται έως και 1,18%. Μέχρι στιγμής έχει διακινηθεί όγκος 20,7 εκατ. τεμαχίων, αξίας 41,2 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 64 μετοχές διαπραγματεύονται με κέρδη, 32 υποχωρούν και 27 διατηρούνται αμετάβλητες.

Του Δημήτρη Ζάντζα
Πηγή:www.capital.gr

SHARE