Χέρι βοηθείας Γ.Στουρνάρα για να κλείσει η διαπραγμάτευση – Έβγαλε το “φίδι” των κόκκινων δανείων από την “τρύπα”;

Αποτέλεσμα εικόνας για στουρναρας τσακαλώτος

Μπορεί η συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών να βρίσκεται προ των πυλών και να εκφράζεται αισιοδοξία ΄πως “όλα θα τελειώσουν στην ώρα τους”, αλλά κάποιες κρίσιμες “λεπτομέρειες”, όπως αυτή με τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών και τους τρόπους διευθέτησής τους που τέθηκε (κυρίως) από το ΔΝΤ, χρειάστηκε την “εγγύηση” του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ.Στουρνάρα.

Οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια ειδικά η απαλλαγή των τραπεζικών στελεχών που θα υπογράφουν τις αναδιαρθρώσεις από ευθύνες και ποινικές διώξεις αποτελεί σημαντικότατο θέμα για τους δανειστές.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ο κ. Στουρνάρας που συναντήθηκε εκτάκτως με τους εκπροσώπους των δανειστών χθες, φυσικά με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, παρουσίασε όλο το σχέδιο της ελληνικής πλευράς με τεχνοκρατικούς όρους, διαβεβαιώνοντας ότι η λύση για τα θέματα των κόκκινων δανείων υπάρχει και η εφαρμογή της θα φέρει τα αποτελέσματα που προσδοκά τόσο η κυβέρνηση, όσο και η ΕΚΤ.

Τα τεχνικά κλιμάκια απασχόλησε χθες και η συζήτηση για τα δημοσιονομικά. Αναλύεται το πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% του ΑΕΠ που καταγράφηκε το 2016 και αναζητείται το τι μερίδιο από το πλεόνασμα αυτό  είναι μόνιμο και συνεπώς μπορεί να επαναληφθεί τα επόμενα έτη και τι είναι έκτακτο, προκειμένου να υπολογιστεί η θετική επίπτωση το 2017 και το 2018.

 

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΚΑΙ Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ(;)

Οι συνταξιούχοι είναι τα μεγαλύτερα θύματα της υπογραφής του τέλους της Αξιολόγησης, το θέμα της Κυριακάτικης αργίας στα καταστήματα “παίζεται” μέχρι την τελευταία στιγμή.
Στην τεχνική συμφωνία θα προβλέπεται η μείωση των κύριων συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς από το 2019. Η ελληνική πλευρά ζητά να τεθεί ανώτατο όριο περικοπών στο 22% της περικοπής στην κύρια σύνταξη. Αν δεν είναι αρκετό αυτό για να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ), θα «ψαλιδιστούν» και οι επικουρικές συντάξεις. Περίπου 1.000.000 συνταξιούχοι αναμένεται να υποστούν μειώσεις από 1 έως 350 ευρώ, με μεγάλους χαμένους τους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ, του Δημοσίου και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Το θέμα της ΔΕΗ κλείνει με την παραβίαση των…κόκκινων γραμμών: Πωλούνται οι λιγνιτικές μονάδες κατ’ αρχήν, χωρίς να αποκλείεται στο κείμενο της συμφωνίας, αν η Ελλάδα δε πιάνει τους στόχους, να πουληθούν στο μέλλον και υδροηλεκτρικές μονάδες.

Όσον αφορά στο πολυσυζητημένο θέμα ” χρέος των 330 δισ. ευρώ”,  δεν πρόκειται να υπάρξει πριν από το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 καμία πρακτική παρέμβαση. Θα υπάρξουν όμως σαφέστατες αναφορές για τη ρύθμισή του, αμέσως μετά το 2018, ώστε να ικανοποιηθεί και το ΔΝΤ που εξακολουθεί να θέτει θέμα βιωσιμότητας και βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την ευρωπαική πλευρά.

 

http://www.bankwars.gr/%ce%b1%ce%b9%cf%83%ce%b9%ce%bf%ce%b4%ce%bf%ce%be%ce%af%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%ad%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%be%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf-qe/

SHARE