Χάσμα Ομπάμα – Πούτιν για τη Συρία

putin obama

 

Η χθεσινή συνάντηση Ομπάμα – Πούτιν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, δεν στάθηκε ικανή να γεφυρώσει το χάσμα όσον αφορά τη συριακή κρίση. 

Μπορεί οι ηγέτες ΗΠΑ και Ρωσίας να συμφώνησαν να δώσουν εντολή στα στρατιωτικά τους επιτελεία να έρθουν σε συνομιλίες για να αποφύγουν τη σύγκρουση σε πιθανές επιχειρήσεις στη Συρία, ωστόσο οι διαφορές είναι αγεφύρωτες, κυρίως όσον αφορά την τύχη του Μπασάρ Αλ Άσαντ

«Χρήσιμη και ειλικρινή» χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τη συνάντηση που είχε χθες με τον Aμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα, επιβεβαιώνοντας ότι στη διάρκειά της συζητήθηκε η ρωσική συμβολή στην στρατιωτική επιχείρηση ενάντια στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

«Σε ό,τι αφορά τη ρωσική συμμετοχή, εξετάζουμε τι παραπάνω θα μπορούσαμε να κάνουμε για να υποστηρίξουμε όσους είναι στο πεδίο της μάχης, αντιστεκόμενοι και πολεμώντας τους τρομοκράτες και προπαντός το Ισλαμικό Κράτος» είπε ο Πούτιν.

Πρόσθεσε δε ότι αυτοί που πολεμούσαν το Ι.Κ. και άλλες εξτρεμιστικές ομάδες ήταν ο συριακός στρατός και η κουρδική πολιτοφυλακή. «Δεν μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση για επιχείρηση εδάφους, για ρωσικά στρατεύματα να συμμετέχουν σ’ αυτήν», ξεκαθάρισε ο Πούτιν μετά τη συνάντησή του με τον Ομπάμα, στο περιθώριο της ετήσιας συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ρώσος πρόεδρος ομολόγησε ότι παρά την πρόοδο που επιτεύχθηκε σε διάφορα θέματα, οι διαφορές μεταξύ των δύο ηγετών εξακολουθούν υφίστανται. «Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει δυνατότητα να δουλέψουμε σε κοινά προβλήματα μαζί» ανέφερε ο Πούτιν μετά τη συνάντηση.

SHARE