Έκκληση Γεννηματά στους σοσιαλιστές ηγέτες να στηρίξουν την Ελλάδα για το χρέος

 Τη στήριξη των σοσιαλιστών ηγετών για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, κόντρα στους ακραίους συντηρητικούς κύκλους, ζητά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Αναλυτικά, η επιστολή της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αναφέρει:

Αγαπητοί συνάδελφοι και σύντροφοι,

Σας είναι γνωστό ότι το θέμα της αναδιάρθρωσης και ελάφρυνσης του Ελληνικού δημόσιου χρέους, αποτελεί κρίσιμο ζήτημα, καθοριστικό για το παρόν και το μέλλον της χώρας μας και του λαού μας.

Συνδέεται άρρηκτα με την Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή, την έξοδο από την κρίση και τα Μνημόνια και την αξιοπιστία της χώρας στις υποχρεώσεις της.

Μετά από επτά χρόνια μνημονίων είναι ανάγκη ο Ελληνικός λαός να δει ότι οι θυσίες του έχουν αντίκρισμα.

Θεωρώ χρέος μου για μια ακόμη φορά να ζητήσω την ουσιαστική συμπαράσταση, τόσο την προσωπική σας όσο και του Πολιτικού μας χώρου, στις προσπάθειες που καταβάλλονται αυτές τις ημέρες και μέχρι την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου.

Θα ήθελα ιδιαίτερα να ζητήσω να ασκήσετε στον μέγιστο βαθμό την επιρροή σας, προκειμένου να μην επικρατήσουν οι λογικές των συντηρητικών κύκλων και αντίθετα να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που οι ευρωπαίοι εταίροι μας ανέλαβαν με την απόφαση του Eurogroup του 2012.

Η μη επίλυση του θέματος αυτού συντηρεί το τοξικό κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας ενώ παράλληλα εμποδίζει τη λήψη άλλων σημαντικών αποφάσεων για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, όπως την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Δυστυχώς  η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε ύφεση με επώδυνο κόστος για την ελληνική κοινωνία (συνεχής πτώση του βιοτικού επιπέδου, υψηλά επίπεδα ανεργίας, φτωχοποίηση, υποβάθμιση κοινωνικών υπηρεσιών, κ.ά.) σε μια περίοδο μάλιστα  που η χώρα μου δοκιμάζεται και από πρόσθετες προκλήσεις όπως αυτή του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος.

Δεν επιθυμώ αυτή τη στιγμή να αναφερθώ στις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης για τους χειρισμούς της. Αυτό που προέχει είναι να φθάσουμε γρήγορα  στο επιθυμητό αποτέλεσμα της ελάφρυνσης του χρέους. Θα παρακαλούσα  επομένως να :

 

αναλάβετε πρωτοβουλία για προσωπικές επαφές με όλους όσους μπορούν να επηρεάσουν τη λύση, επισημαίνοντας την άμεση ανάγκη για κάτι τέτοιο,
ζητήσετε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αποστείλει επιστολή, εκφράζοντας και τις απόψεις του Σώματος, προς όλους τους αρμοδίους παράγοντες για τη σύντομη λήψη της σχετικής απόφασης και πάντως μέχρι το επόμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου,
υποστηρίξετε την άμεση διεξαγωγή σχετικής συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο Ελληνικός λαός έχει υποστεί τεράστιες θυσίες όλα τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση, παραμένοντας σε σταθερή πορεία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη.

Είναι πολύ σημαντικό οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές που στάθηκαν πλάι μας σε όλες τις κρίσιμες ώρες, εκφράζοντας την Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς το δοκιμαζόμενο λαό μας, να δώσουν μια ακόμη μάχη, κρίσιμη για την οριστική δικαίωση της όλης προσπάθειας.

 

Δηλώσεις στον ΣΚΑΙ

Με τη σκληρή αναφορά «Σόιμπλε και Τσίπρας μας έχουν κλείσει σε μία κατσαρόλα και θα βράζουμε όσο υπάρχει νερό», η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στη τηλεόραση του ΣΚΑΙ κατέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα για τη τακτική και τους χειρισμούς του σχετικά με την διευθέτηση του χρέους.

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι ήταν μεγάλο λάθος του πρωθυπουργού που εγκατέλειψε την απόφαση του 2012 για τη μείωση του χρέους, υποστηρίζοντας ότι τα πλεονάσματα που επιτυγχάνει η κυβέρνηση προκύπτουν εξαιτίας της υπεροφορολόγησης των πολιτών και της περικοπής των δαπανών του κράτους. Για τα αντίμετρα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε: «Εμείς προκαλούμε την κυβέρνηση: αφήστε τα αντίμετρα και δώστε το κοινωνικό μέρισμα».

Όσον αφορά στην προοπτική της χώρας η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπογράμμισε: «Η λύση για τη χώρα μόνο μέσα από εκλογές μπορεί να προκύψει, αλλά το θέμα είναι τι θα γίνει μετά» είπε και πρόσθεσε: «Χρειάζεται εθνικό σχέδιο και ισχυρή κυβέρνηση με την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική και λαϊκή υποστήριξη».

Ανεβάζοντας την κριτική της προς τη κυβέρνηση για το θέμα του Τεμένους επεσήμανε ότι τον τόνο τον δίνουν οι ακροδεξιοί καθώς «η εξουσία είναι συγκολητική ουσία για τη δήθεν αριστερά» και επανέλαβε τη δέσμευσή της για τη συγκρότηση ενιαίου φορέα με ιδρυτικό συνέδριο και εκλογή αρχηγού από τη βάση. «Το κάλεσμα για το νέο κόμμα απάντησε πως αφορά τους πάντες (Ποτάμι, Ώρα Αποφάσεων κοκ) εκτός από εκείνους που βρήκαν στασίδι στον ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτούς η πόρτα είναι κλειστή, ξεκαθάρισε. Σχετικά με τον νέο αρχηγό επανέλαβε ότι όποιος το επιθυμεί μπορεί να θέσει υποψηφιότητα».

 

 

SHARE