Φ. Γεννηματά: Ανίκανη η κυβέρνηση να οδηγήσει σε θετική λύση

«Όσο καθυστερεί αυτή η απόφαση, εγκλωβιζόμαστε σε στόχους για ιδιαίτερα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αναπαράγεται το δίλημμα “Grexit ή διαρκής λιτότητα”, υπονομεύεται η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Και η λύση επιβάλλεται να είναι στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup του 2012 που περιελάμβανε προβλέψεις για χαμηλότερα επίπεδα χρέους μεσοπρόθεσμα, εξομάλυνση του τρέχοντος χρηματοδοτικού “λόφου” μετά το 2020 και τη χαλάρωση της χρηματοδότησής του».

Αυτή η απόφαση πρέπει να παρθεί, όπως οι ίδιοι οι εταίροι μας έχουν δεσμευθεί από τότε, χωρίς «αν» και «εφόσον», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υποστηρίζοντας ότι «είναι αδύναμη και ανίκανη να αξιοποιήσει αυτές τις προσπάθειες και να οδηγήσει σε θετικές λύσεις. Είναι όμηρος των δεσμεύσεων και των υπογραφών της. Γι αυτό και όσο πιο γρήγορα φύγει, τόσο το καλύτερο».

Κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι ψήφισε σειρά από νέα επώδυνα μέτρα για τους πολίτες και ειδικά τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες, τους αγρότες.

«Δυστυχώς, τα έδωσαν όλα και δεν πήραν τίποτα. Τώρα λέμε ότι δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα που ψήφισαν αν δεν υπάρξει συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και χρηματοδότηση. Εδώ ταιριάζει το “ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από το ταμείο”. Αρκετά με τους ψευτοπαλικαρισμούς» υπογράμμισε.

Η Φώφη Γεννηματά ανέφερε ότι η συνεννόηση των δημοκρατικών δυνάμεων και μια κυβέρνηση ευρύτατης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και λαϊκής στήριξης είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της διαπραγματευτικής ικανότητας της χώρας. «Είναι το κλειδί για να σπάσουμε τα δεσμά των μνημονίων. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αρνούνται ακόμη αυτή την αναγκαιότητα. Θα τους την επιβάλουμε. Η συνεννόηση είναι και αναγκαία και εφικτή. Με αλλαγή των συσχετισμών σήμερα στην κοινωνία, αύριο στη Βουλή» είπε και πρόσθεσε: «Έτσι θα πετύχουμε τους αναγκαίους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης (και όχι να πανηγυρίζουμε για το «μηδέν κόμμα κάτι τοις εκατό»), να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να ανακουφίσουμε τα δοκιμαζόμενα ελληνικά νοικοκυριά […] Το μήνυμα «που θέλουμε να περάσουμε και με αυτή την ημερίδα και με το συνέδριό μας είναι ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί, η Ελλάδα μπορεί, η Ελλάδα το αξίζει. Αλλά χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, με τις δυνάμεις της προόδου και της δημιουργίας και πάλι στο προσκήνιο. Με την κεντροαριστερά, τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη και πάλι ισχυρή, με καθοριστικό λόγο και ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις».

Επίσης, σημείωσε το μεγάλο ενδιαφέρον από διεθνείς εταιρείες – κολοσσούς τόσο για τους υδρογονάνθρακες, όσο και για τον άλλο ορυκτό πλούτο και υπογράμμισε ότι είναι στο χέρι της πολιτείας να διαπραγματευθεί σωστά, να φέρει επενδύσεις, να αντλήσει πρόσθετα έσοδα για το Δημόσιο, να δημιουργήσει πολλές χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

«Εμείς δρομολογήσαμε τις σχετικές διαδικασίες με πλήρη διαφάνεια σε όλους τους τομείς. Δυστυχώς, εδώ και δυόμιση χρόνια η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επέδειξε από αδιαφορία ως εχθρική στάση για τις επενδύσεις αυτές» είπε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η κ. Γεννηματά κατέληξε: «Νέες υποσχέσεις. Νέες κόκκινες γραμμές. Στο τέλος, μηδέν εις το πηλίκο. Στις αρχές του 2015 θα έσκιζαν το μνημόνιο. Κατέληξαν να υπογράψουν το τρίτο και επαχθέστερο. Τον Σεπτέμβριο του 2015 θα εφάρμοζαν το “παράλληλο” πρόγραμμα. Αγνοείται η τύχη του, όπως και για τις άλλες ψεύτικες υποσχέσεις. Τον Μάιο του 2016 με την επώδυνη α’ αξιολόγηση και την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στους δανειστές για 99 χρόνια, υποσχέθηκαν ότι είναι τα τελευταία μέτρα και έρχεται η ανάπτυξη. Συνεχίστηκε η ύφεση και δέχθηκαν νέα μέτρα λιτότητας μετά την διαπραγματευτική αποτυχία τους στην β’ αξιολόγηση».

SHARE