Τσίπρας – Μέρκελ – Λαγκάρντ: Το τηλεφωνικό τρίγωνο που “έκλεισε” τη συμφωνία στη Μάλτα

Αποτέλεσμα εικόνας για τσιπρας μερκελ λαγκαρντ

Το φως της δημοσιότητας βλέπουν άγνωστοι διάλογοι του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», την τελευταία Παρασκευή του Μαρτίου στο κινητό του Αλέξη Τσίπρα ήλθε ένα μήνυμα από τον Κριστίν Λαγκάρντ.  Η ισχυρή γυναίκα του ΔΝΤ, του ζήτησε να πάμε σε τάιμ άουτ, ενώ η ίδια επικοινώνησε και με την Γερμανίδα Καγκελάριο ξεκαθαρίζοντας της, πως “χωρίς το χρέος δεν υπάρχει συμφωνία”.

Τότε, ήλθε η ώρα να επικοινωνήσει και το Αλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ. “Κάποτε με πήρες για τον Βαρουφάκη, τώρα σε παίρνω εγώ για τον δικό σου υπουργό” είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε έντονο ύφος. Ο ίδιος, της τόνισε ότι παρά το γεγονός πως το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα επιτύχει πλεόνασμα 2,5% και όχι 3,5% το 2019, το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών απαιτεί να ληφθούν μέτρα από το 2019.

Αν και εκείνη τον διαδεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να έχουμε συμφωνία, ο Έλληνας πρωθυπουργός, ήξερε πολύ καλά ότι η Μέρκελ δεν μπορούσε να “αδειάσει” τον Σόιμπλε και να υποστηρίξει την Ελλάδα ανοιχτά ενώ βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Έτσι, φτάσαμε στο μεσημέρι της Δευτέρας, όταν ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε και πάλι με την Μέρκελ, φανερά εκνευρισμένος, λέγοντας της: “Άνγκελα δεν καταλαβαίνεις τι γίνεται. Ο Σόιμπλε θέλει να περάσει όλο αυτό στα χέρια του. Thee game is over. Το θέμα ή θα τελειώσει την Παρασκευή ή θα τελειώσει αλλιώς. Η ευθύνη είναι δική σου. Ο σχεδιασμός Σόιμπλε είναι να προκαλέσει grexit μέσα στην προεκλογική σας περίοδο. Αυτό δεν θα το επιτρέψω”.

Η Μέρκελ, για ακόμη μία φορά υπερασπίστηκε τον Σόιμπλε ενώ οι δυο ηγέτες πριν το κλείσουν, συμφώνησαν να ξαναμιλήσουν.

Συναγερμός στο Βερολίνο

Λίγες μέρες αργότερα, και λίγες ώρες πριν λήξει η διορία που έδωσε ο Τσίπρας στην Μέρκελ, εκείνη θα επικοινωνήσει μαζί του, αφότου ακούσει έκπληκτη την ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν περιπτωση που δεν έχουμε συμφωνία θα καλέσει σε Σύνοδο Κορυφής.

Το τηλέφωνο του πρωθυπουργού χτύπησε μόλις αποχώρησε ο Ντόναλντ Τουσκ από το Μέγαρο Μαξίμου και εκείνος επέστρεφε στο γραφείο του. Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πως “η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι με παιχνίδια ορισμένων πλευρών εις βάρος της Ελλάδας” με εκείνη να τον διαβεβαιώνει πως θα δουλέψει για λύση μέχρι την Παρασκευή. Όπως και τελικά έγινε. 

Γκάμπριελ: “Συμφωνία ή πρόωρες εκλογές”

Ωστόσο, η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε να αντιμετωπίσει και εσωτερικές πιέσεις καθώς ο Γερμανός Αντικαγκελάριος Ζ. Γκάμπριελ, της ξεκαθάρισε πως το κόμμα του δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτή μια προσπάθεια για την επιβολή ενός Grexit.

Μάλιστα, ο Γκάμπριελ, ο οποίος δείχνει μία ιδιαίτερη συμπάθεια προς την κυβέρνηση Τσίπρα την απείλησε με πρόωρες εκλογές.  Άλλωστε και στο παρελθόν… ο Γκάμπριελ είχε “στριμώξει” την Μέρκελ, τονίζοντας της να μην τραβήξει το χαλί το κάτω από τα πόδια της Ελλάδας γιατί θα έχει επιπτώσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό.

SHARE