Τριήμερο πένθος και οργή στο Ιράν για τους νεκρούς στη Μέκκα

Τριήμερο πένθος στο Ιράν για τους 131 Ιρανούς που ήταν μεταξύ των 700 θυμάτων στο προσκύνημα στη Μέκκα στη Σαουδική Αραβία.

«Θάνατος στη σαουδαραβική δυναστεία» φώναξαν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της ιρανικής πρωτεύουσας μετά την προσευχή της Παρασκευής. Ο στόχος τους ήταν να καταγγείλουν «το ανίκανο και εμπαθές καθεστώς» του Ριάντ.

Το Ιράν, η μεγαλύτερη σιιτική χώρα της περιοχής, διατηρεί εχθρικές σχέσεις με τη σουνιτική Σαουδική Αραβία.

«Η Σαουδική Αραβία είναι ανίκανη να οργανώσει το προσκύνημα» δήλωσε ο αγιατολάχ Μοχαμάντ Εμαμί Κασανί, ο ιμάμης που τέλεσε την προσευχή της Παρασκευής. “Η διαχείριση του χατζ θα πρέπει να δοθεί στις ισλαμικές χώρες”, πρόσθεσε.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, εκτίμησε ότι «οι κακοί χειρισμοί» εκ μέρους των σαουδαραβικών αρχών ευθύνονται για το ποδοπάτημα και ζήτησε από το Ριάντ «να αναλάβει την τεράστια ευθύνη για αυτήν την καταστροφή». Ο υφυπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν χαρακτήρισε “ασυγχώρητη την αμέλεια του Ριάντ” και ανακοίνωσε ότι συγκροτείται μια επιτροπή για να εξετάσει το θέμα.

Οι Ιρανοί προσκυνητές που γλίτωσαν από το ποδοπάτημα περιέγραψαν την αντίδραση των σαουδαραβικών αρχών ως «πολύ αργή και πολύ λίγη», μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση Press TV. Ορισμένοι είπαν ότι οι διασώστες έφτασαν στην περιοχή με δύο ώρες καθυστέρηση και άρχισαν αμέσως να μαζεύουν τα πτώματα, αντί να φροντίσουν πρώτα για τους τραυματίες. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ταγματάρχης Μανσούρ Τούρκι υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας ανταποκρίθηκαν αμέσως.

 

ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τάχθηκε σήμερα στο πλευρό της Σαουδικής Αραβίας, οι αρχές της οποίας δέχονται σφοδρές επικρίσεις για την αποτυχημένη διοργάνωση του προσκυνήματος στη Μέκκα και τον θάνατο 700 και πλέον ανθρώπων.
“Αναμφίβολα θα ληφθούν μέτρα με στόχο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επανάληψης αυτής της τραγωδίας. Δε συμμερίζομαι τις εχθρικές προς τη Σαουδική Αραβία δηλώσεις” είπε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους σε δημοσιογράφους.

 
700 ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΜΕΚΚΑ!

 

24/9/2015:

Νέα τραγωδία έπληξε τη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας όπου έχουν συγκεντρωθεί δύο εκατομμύρια Μουσουλμάνοι για το ετήσιο ισλαμικό προσκύνημα. 

Τουλάχιστον 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίσθηκαν έξω από τη Μέκκα σε ποδοπάτημα του πλήθους κατά τη διάρκεια του ιερού προσκυνήματος, όπως μετέδωσε η τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν δέκα ημέρες περίπου, πάνω από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από κατάρρευση γερανού.

 

ΔΥΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ

Στο ετήσιο προσκύνημα των μουσουλμάνων στην ιερή πόλη της Μέκκας, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι επισκέπτες φέτος θα ξεπεράσουν τα 2 εκατομμύρια. Το προσκύνημα στη Μέκκα είναι μέσα στις πέντε μεγάλες υποχρεώσεις των μουσουλμάνων, με τις άλλες τέσσερις να περιλαμβάνουν την πίστη στην μοναδικότητα του Θεού και του προφήτη του του Μωάμεθ, τις πέντες προσευχές ημερησίως, την προσφορά προς τους φτωχούς, και την νηστεία κατά την διάρκεια του Ραμαζανιού.

Οι περισσότεροι φτάνουν στο ιερό όρος Arafat με λεωφορεία, όμως οι πιο φτωχοί έρχονται από την ιερή πόλη της Μέκκας περπατώντας περί τα 15 χιλιόμετρα μέσα στον καυτό ήλιο. Στην διαδρομή έχουν στηθεί ειδικοί ψεκαστήρες για να δροσίζουν τους πιστούς, ενώ ειδικά οργανωμένα συνεργεία τους παρέχουν πόσιμο νερό και τροφή δωρεάν.

Οι προσκυνητές φιλοξενούνται σε μία τεράστια έκταση από τέντες, ενώ 7 ξενοδοχεία που απευθύνονται σε VIP επισκέπτες κοστίζουν  έως και 7.000 δολάρια για μια βραδιά.

 

SHARE