Τρεις φάκελοι στο τραπέζι του Ταμείου Αποκρατικοποιήσων

Το τελικό ΟΚ από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων αναμένουν τρεις διαγωνισμοί, του Ελληνικού, της Κασσιώπης στην Κέρκυρα και της ΔΕΠΑ. Στη σημερινή συνεδρίαση του ΤΑΙΠΕΔ που αναμένεται να είναι – εκτός απρόοπτης εξέλιξης – και η τελευταία πριν από τις επικείμενες εκλογές θα αξιολογήσει την εκπλήρωση των τυπικών και ουσιαστικών προϋποθέσεων και θα ανακοινώσει εάν και ποιοι από τους ενδιαφερόμενους θα κληθούν να υποβάλλουν προσφορές.

Για την απόκτηση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας Ελληνικό Α.Ε., η πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας απέφερε εννέα ενδιαφερόμενους, οι φάκελοι των οποίων έχουν αξιολογηθεί και πλέον αναμένεται να εγκριθεί και τυπικά ποιοι περνούν στη δεύτερη φάση. Οι εννέα ενδιαφερόμενοι επενδυτές είναι ο όμιλος Trump International του γνωστού αμερικανού μεγαλοεπενδυτή, η Qatari Diar, θυγατρική του κρατικού επενδυτικού οργανισμού Qatar Investment Authority (QIA), η βρετανική London Regional Properties, οι ισραηλινοί όμιλοι Gazit-Globe και Elbit Group, η γαλλική La Societe des Centres Commerciaux, η Lamda Development του ομίλου Λάτση, η κοινοπραξία του ομίλου Βαράγκη με την AirServices International και η κυπριακή Calgo.

Ανασχεδιασμός

Εάν στο Ελληνικό τα ονόματα που συγκεντρώθηκαν θεωρείται ότι αποτελούν παρακαταθήκη για την ολοκλήρωση του project, στο διαγωνισμό για την αξιοποίηση του ακινήτου στην Κασσιώπη της Κέρκυρας δεν συμβαίνει το ίδιο.

Για τον διαγωνισμό υπήρξε μία μόνο πρόταση ενδιαφέροντος, από το επενδυτικό κεφάλαιο New Century Holdings Inc (ΝCH), με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 3,5 δισ. δολαρίων που ως επί το πλείστον έχουν τοποθετηθεί στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης. Μεταξύ των επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει η εταιρεία στο real estate συγκαταλέγονται κυρίως εμπορικά – ψυχαγωγικά κέντρα στην Ουκρανία και τη Λετονία. Η NCH εξετάζει από το 2009 επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και ενδιαφέρεται να επεκτείνει την παρουσία της στη χώρα πέρα από το διαγωνισμό για την Κασσιώπη.

Ωστόσο, φαίνεται πως ο συγκεκριμένος διαγωνισμός οδεύει προς επαναξιολόγηση λόγω του μικρότερου από το αναμενόμενο ενδιαφέροντος και κυρίως λόγω της υιοθέτησης του θεσμού της επιφάνειας (ο επενδυτής δεν αγοράζει τη γη, αλλά αποκτά την αποκλειστική χρήση και εκμετάλλευση της επιφάνειας για περίοδο που μπορεί να φτάσει και τα 100 χρόνια) για τον οποίο υπήρξαν παρασκηνιακές ενστάσεις από έτερα επενδυτικά σχήματα.

Σε σταυροδρόμι βρίσκεται, όμως και ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ. Επισήμως, το ΤΑΙΠΕΔ θα προσκαλέσει τους 14 υποψηφίους να προχωρήσουν στην υποβολή ενδεικτικής οικονομικής προσφοράς, ωστόσο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υπάρχουν ακόμη αρκετά ζητήματα που πρέπει να αποσαφηνιστούν. Μεταξύ αυτών και το ζήτημα της προσφυγής της ρωσικής Fund Energy κατά του Ταμείου για τον αποκλεισμό της από την επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Με τη Κομισιόν να παρακολουθεί στενά το διαγωνισμό, στο όλο θέμα πλέον πρέπει να σταθμιστεί και η παρέμβαση του επίτροπου Ενέργειας της Ε.Ε. Γκίντερ Ετινγκερ ο οποίος τόνισε πως οι προσφορές για τη ΔΕΠΑ δεν πρέπει να αξιολογηθούν μόνο βάσει του τιμήματος αλλά με γνώμονα τη μακροπόθεσμη ενεργειακή πολιτική της χώρας.

Εάν η διαδικασία προχωρήσει βάσει του αρχικού σχεδιασμού, οι 14 ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να υπογράψουν το σχετικό Σύμφωνο Εμπιστευτικότητας ώστε να λάβουν το Ενημερωτικό Δελτίο καθώς και τα έγγραφα για την υποβολή Ενδεικτικών Προσφορών.

SHARE