ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ: Ικανοποίηση για τη συμφωνία – Φυγή προς τα εμπρός με ανάπτυξη, επενδύσεις

Αποτέλεσμα εικόνας για bank

(upd) Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι τραπεζίτες από την προκαταρκτική συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών η οποία θα αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την τόνωση της ανάπτυξης και την προσέλκυση επενδύσεων, μετά από μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας.

Άλλωστε με χθεσινές τους δηλώσεις στην «Καθημερινή», ο Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς, ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, CEO Εθνικής Τράπεζας και ο Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank, επισημαίνουν ότι η συμφωνία με τους Θεσμούς, κλείνει τον κύκλο της αβεβαιότητας και δημιουργεί προϋποθέσεις επανεκκίνησης της οικονομίας και επιστροφής του κλάδου σε κερδοφορία.

Η δεύτερη αξιολόγηση δεν αποτελεί μια απλή αξιολόγηση: περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα που διασφαλίζουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων σε βάθος χρόνου, ανοίγει τη συζήτηση για το χρέος και οδηγεί στην ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εξέλιξη που θα έχει μεγάλη ψυχολογική επίδραση, ενισχύοντας αποφασιστικά την εμπιστοσύνη.

Ολα αυτά δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη μεγάλη φυγή προς τα εμπρός, αφήνοντας πίσω την άνευ προηγουμένου σε καιρό ειρήνης κρίση που πλήττει τη χώρα. Οι συνθήκες στο τραπεζικό σύστημα θα βελτιωθούν σημαντικά, ενώ μεγάλα έργα, όπως οι εργασίες για τον εκσυγχρονισμό των περιφερειακών αεροδρομίων από τη Fraport ή η εκκίνηση των εργασιών στο Ελληνικό, μπορούν να δώσουν μεγάλη ώθηση στην οικονομία.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τον τομέα του τουρισμού, των μεταφορών, του real estate, αλλά και για διάφορες άλλες επιχειρήσεις, το οποίο θα μετουσιωθεί σε πράξεις αμέσως μόλις βελτιωθούν οι συνθήκες και αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης να αποτελεί το μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Κομβικής σημασίας είναι η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, τομέας όπου η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει μεγάλα βήματα το τελευταίο διάστημα και οι οποίες θα προσελκύσουν και νέες επενδύσεις. Ωστόσο, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν οδηγεί σε αυτόματη λύση των προβλημάτων. Η έξοδος από την κρίση περνάει μόνο μέσα από την υλοποίηση όλων αυτών που συμφωνούμε να κάνουμε, αλλά δεν υλοποιούμε: μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις και μια δημόσια διοίκηση πιο φιλική στις επενδύσεις και το επιχειρείν.

 

Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, CEO Εθνικής Τράπεζας
«Η επιστροφή στα κέρδη το μεγάλο στοίχημα»

Η επιστροφή και η θεμελίωση της κερδοφορίας είναι οι βασικές προτεραιότητες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, καθώς θα είναι η αποτίμηση των προσπαθειών των τραπεζών στα κύρια ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Τα τελευταία χρόνια, το τραπεζικό σύστημα αντιμετώπισε την εξάλειψη των κερδών του λόγω της μείωσης των επιτοκιακών τους εσόδων αλλά και της σημαντικής αύξησης των προβλέψεων για την κάλυψη των «κόκκινων» δανείων.

Η σωστή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων θα πρέπει να γίνει με τρόπο που δεν θα δημιουργήσει ανάγκη επιπλέον προβλέψεων, αλλά που δυνητικά θα αντιστρέψει τις προβλέψεις των τελευταίων ετών. Επιπλέον, η πιστωτική επέκταση για τη χρηματοδότηση της οικονομίας, όχι μόνο θα δώσει την απαραίτητη ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα, αλλά θα επανενεργοποιήσει και τις ροές εσόδων στις τράπεζες. Η επίτευξη ισχυρής και επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας, όμως, δεν είναι μόνον αυτοσκοπός. Θα αποτελέσει εργαλείο για τη βελτίωση όχι μόνον του ύψους αλλά και της ποιότητας των κεφαλαίων των τραπεζών, ενώ θα σηματοδοτήσει στις αγορές την ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος, απαραίτητο συστατικό για την επιστροφή της εμπιστοσύνης των αγορών σε μια υγιή οικονομία. Το τραπεζικό σύστημα πρέπει να κερδίσει το στοίχημα της κερδοφορίας τόσο για τους μετόχους του όσο και για να αποδείξει έμπρακτα στους καταθέτες τη θωράκισή του.

Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς
«Οροι και προϋποθέσεις για να έλθει η ανάκαμψη»

Οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν καθοριστικό παράγοντα στην προσπάθεια επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας. Η ανάκαμψη θα επιτευχθεί μέσα από δράσεις και επενδυτικά σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν από το τραπεζικό σύστημα.

Για να το επιτύχουν αυτό οι τράπεζες, θα πρέπει να αποκτήσουν ρευστότητα, πρόσβαση σε κεφάλαια και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά, με κοινωνική ευαισθησία, το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αναγκαία προϋπόθεση είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταθετών, των επιχειρήσεων, των επενδυτών και της κοινωνίας στις προοπτικές της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.

Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα επιτρέψει την επιστροφή καταθέσεων από το εσωτερικό και το εξωτερικό, η οποία θα ενισχύσει τη ρευστότητα και θα υποστηρίξει την επενδυτική δραστηριότητα και το επιχειρείν.

Η ύπαρξη σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος και ανάπτυξης θα επιτρέψει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης των τραπεζών.

Οι ελληνικές τράπεζες και η Τράπεζα Πειραιώς θα ανταποκριθούμε στην πρόκληση και θα συμβάλουμε στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας στηρίζοντας ένα νέο, βιώσιμο πρότυπο ανάπτυξης της χώρας.

 

Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank
«Ιδιωτικοποιήσεις, επενδύσεις και επιστροφή στην ανάπτυξη»

Η δρομολόγηση της συμφωνίας για την αξιολόγηση κλείνει τον κύκλο της αβεβαιότητας. Για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος, πρέπει όλες οι προσπάθειες να έχουν στόχο μια ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων μπορεί να έχει ρόλο καταλύτη στην ανάκαμψη της οικονομίας. Ταχεία ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων θα συνοδευθεί από επενδύσεις που έχει ιδιαίτερη ανάγκη η χώρα μας, θα στηρίξει τα δημόσια οικονομικά και θα βοηθήσει στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων για τους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, θα λειτουργήσουν ως καταλύτης για την εισροή και άλλων εγχώριων και ξένων κεφαλαίων, σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, κατοχυρώνοντας τον ενάρετο αναπτυξιακό κύκλο.

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, πέρα από την ενεργητική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων για τη δανειοδότηση των πελατών μας με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Η αποκατάσταση κλίματος σταθερότητας και η σταδιακή ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας θα ευνοήσουν αυτή την προσπάθεια στον βαθμό που θα συνοδεύεται από την επιστροφή καταθέσεων και αντίστοιχη ενίσχυση ρευστότητας. Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων αποτελεί την καθοριστική συμβολή των τραπεζών για την επιστροφή στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους.

SHARE