ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Τα σενάρια για τις αυξήσεις κεφαλαίου – Πόσα θα χάσουν οι μέτοχοι

banksΏρα μηδέν για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την ανακεφαλαιοποίησή τους, με την ανησυχία για το κόστος να βρίσκεται στο ζενίθ, όπως αποτυπώνεται και στη χρηματιστηριακή τους αξία. 

Η κυβέρνηση καλείται να λάβει δύσκολες αποφάσεις άμεσα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με επιτυχία το μείζον ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών πριν το τέλος του 2015, προκειμένου να αποφευχθεί το bail in.

Tο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, με την ΕΚΤ να πιέζει ώστε το κόστος να είναι όσο το δυνατόν υψηλότερο, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη νέα ανακεφαλαιοποίηση μελλοντικά.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές, το ποσό που είναι διαθέσιμο για τις ελληνικές τράπεζες, ανέρχεται σε 25 δισ. ευρώ.

Η ανησυχία για το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης είναι έκδηλη και αποτυπώνεται στις πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές, καθώς η ΕΚΤ πιέζει για αυστηρούς όρους στις ΑΜΚ, με τα ξένα funds να απειλούν ότι δεν θα επανατοποθετηθούν στις ΑΜΚ αν ο λογαριασμός είναι υψηλός.

Στόχος είναι η συμμετοχή των ιδιωτών να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη, με τους τραπεζίτες να προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να υποστούν dilution οι υφιστάμενες μετοχές, καθώς σε αυτή την περίπτωση οι ιδιώτες επενδυτές θα αποθαρρυνθούν από το να λάβουν μέρος στις ΑΜΚ.

Οι ιδιώτες μέτοχοι πιέζουν να αποσαφηνιστεί ο τρόπος της ανακεφαλαιοποίησης, προκειμένου  να μην απομειωθεί δραματικά η αξία των μετοχών που κατέχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι, μεταξύ των οποίων και το ΤΧΣ.

Ωστόσο, το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι ο διαχωρισμός των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν από τον έλεγχο του ενεργητικού (AQR) και το βασικό σενάριο από αυτές που θα προκύψουν από το ακραίο σενάριο των stress tests.

Το σχέδιο προβλέπει κάλυψη του πρώτου σκέλους των κεφαλαιακών αναγκών από τους ιδιώτες και του ακραίου σεναρίου με την έκδοση Cocos, δηλαδή μετατρέψιμων ομολόγων, γεγονός που θα σημάνει τον μηδενισμό της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στις τράπεζες.

SHARE