ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Κρίσιμο το α΄τρίμηνο – Αξιολόγηση και «κόκκινα» δάνεια θα κρίνουν τη συνέχεια

Ιδιαίτερης κρισιμότητας θεωρείται για τις ελληνικές τράπεζες το α΄τρίμηνο του 2017. Δύο είναι οι καθοριστικοί παράγοντες που θα κρίνουν το μέλλον των συστημικών τραπεζών στη χώρα μας για την επόμενη διετία: Η πορεία της β΄αξιολόγησης και η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Είτε θα αδράξει την ευκαιρία με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, είτε θα μπει σε έναν νέο κύκλο καταστροφικής αβεβαιότητας.

Το βέβαιο είναι ότι το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει έως τον Μάρτιο του 2017. Προΰπόθεση για την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης είναι ο συμβιβασμός ΔΝΤ και Γερμανίας. Στόχος είναι να παραμείνει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, έστω ως τεχνικός σύμβουλος και να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις, που θα οδηγήσουν τη χώρα είτε σε μια μακρόσυρτη διαπραγμάτευση, είτε σε πρόωρες εκλογές, υπό την απειλή της χρεοκοπίας, και θα διαμορφώσουν ένα νέο αρνητικό τοπίο για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Όσον αφορά τις τράπεζες, το μεγάλο στοίχημα που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι η επίτευξη των στόχων για τη μείωση των NPLs, με απαραίτητη προύπόθεση την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.  Οι τράπεζες πρέπει να δρομολογήσουν τις απαιτούμενες ενέργειες εντός του α΄τριμήνου, με το θεσιμό πλαίσιο για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης.

Στόχος των τραπεζών είναι να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 15 δισ. ευρώ, προκειμένου να είναι εφικτός και ο στόχος της συνολικής μείωσης μέχρι 30 δισ.  ευρώ στο τέλος του 2018. Ο πρώτος έλεγχος των επιδόσεων των τραπεζών, όσον αφορά τη μείωση των NPLs, θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου, καθώς αναμένεται στην Αθήνα κλιμάκιο του SSM.

Τέλος όσον αφορά τις εκκρεμμότητες με τις διοικήσεις των τραπεζών, το τοπίο στην Εθνική Τράπεζα αναμένεται να ξεκαθαρίσει έως τα τέλη Ιανουαρίου. To θέμα του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς παραπέμφθηκε σε επόμενο στάδιο (ενδεχομένως Μάρτιο ή Απρίλιο). 

 

SHARE