ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Συμμετοχή ιδιωτών στις ΑΜΚ – Όχι στις συγχωνεύσεις – Τι συζήτησαν Στουρνάρας – Χουλιαράκης

stournaras1

Oι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να συμμετάσχουν στις νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου καθώς οι τράπεζες δεν είναι σκόπιμο να κρατικοποιηθούν. Το συμπέρασμα αυτό πρόεκυψε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη δίωρη συνάντηση που είχαν σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Μάλιστα σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος της ΤτΕ στη συνάντηση των δύο ανδρών συμφωνήθηκε να συσταθεί ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή στελεχών από την Τράπεζα της Ελλάδος, το υπουργείο Οικονομικών και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η οποία θα επεξεργαστεί το νέο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών προκειμένου να αποτελέσει τη βάση για τις οριστικές αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει η επόμενη κυβέρνηση.

Ηδη προχωρά με γρήγορο ρυθμό ο έλεγχος των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η φάση αξιολόγησης του Ενεργητικού τους (Asset Quality Review) προκειμένου να ακολου8ήσουν τα stress tests.

Επιπλέον μέχρι τέλος Οκτωβρίου η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

Η ΤτΕ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο στα 420 ευρώ το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης μετρητών, καθώς το μηνιαίο ποσό διαμορφώνεται στα 1.800 ευρώ, ήτοι πολύ υψηλότερο του μέσου μισθού.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι γεγονός πως χαλαρώνουν μέρα με τη μέρα οι περιορισμοί για τις εισαγωγικές επιχειρήσεις.

Παρά την επιβολή των capital controls, η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων κινήθηκε ικανοποιητικά.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ΤτΕ, το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων των συστημικών ελληνικών τραπεζών είναι κάτι που έχει αποκλειστεί και δεν τίθεται στο τραπέζι των συζητήσεων.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

banksΗ κάλυψη των αυξήσεων κεφαλαίου  μέσω ιδιωτικών τοποθετήσεων με άνοιγμα βιβλίου προσφορών (accelerated book building) προωθείται από τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες που θα προκύψουν από  τα stress tests  της ΕΚΤ και του SSM.

Η προοπτική αυτή εξετάζεται λόγω του ότι ο πήχης για την κάλυψη των ΑΜΚ μπαίνει ψηλά και δεν είναι δυνατό καλυφθεί από τους υφιστάμενους μετόχους χωρίς να υποστούν μεγάλο dilution.

Όσον αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες του δυσμενούς σεναρίου, επιδιώκεται η κάλυψη με μετατρέψιμες ομολογίες ( CoCos).

Συνάντηση Στουρνάρα – Χουλιαράκη

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, οι οποίοι θα συναντηθούν στις 17:30.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο άνδρες θα συζητήσουν για τα stress test των τραπεζών που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και για τις νομοθετικές εργασίες που θα πρέπει να υλοποιηθούν έως τις 25 Οκτωρβίου.

Στόχος είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να ολοκληρωθεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου, αφού πρώτα προσδιοριστούν με μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια.

SHARE