ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Αρχίζουν οι επαφές με τους ιδιώτες για τις ΑΜΚ – Έκδηλη η ανησυχία για το κόστος

banksΣειρά συναντήσεων με εκπροσώπους μεγάλων διεθνών επενδυτικών οίκων και διεθνών επενδυτών, που ήδη κατέχουν μέρος του μετοχικού χαρτοφυλακίου ελληνικών συστημικών τραπεζών, ξεκινούν επιτελικά στελέχη αυτών των των πιστωτικών ιδρυμάτων, ενόψει της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους. 

Οι πρώτες αυτές συναντήσεις θα έχουν κυρίως ενημερωτικό χαρακτήρα από πλευράς τραπεζικών στελεχών, για όλα τα ζητήματα στα οποία εστιάζονται οι διεθνείς επενδυτές, καθώς η ακριβής διαδικασία και οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών δεν έχουν ακόμη καθοριστεί και εκτιμάται ότι αυτό θα συμβεί το αργότερο μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα των επιτελικών τραπεζικών στελεχών που είναι υπεύθυνα για τις σχέσεις με τους διεθνείς επενδυτές περιλαμβάνει συμμετοχή  στα ετήσια επενδυτικά συνέδρια των μεγάλων οίκων όπως της Merrill Lynch στο Λονδίνο, της UBS στη Φρανκφούρτη, της JP Morgan και της Deutsche Bank.

Ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας υπάρχει και με τους ήδη υφιστάμενους μετόχους-διεθνείς επενδυτές που έχουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Σημειώνεται ότι το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης εκτιμάται ότι θα οριστικοποιηθεί στα μέσα του ερχόμενου μήνα, ενώ μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου θα έχουν ανακοινωθεί οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών ώστε να ακολουθήσουν οι παρουσιάσεις από τις τράπεζες προς τους επενδυτές και οι αυξήσεις το αργότερο έως τα τέλη του έτους.

Ανησυχία για το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης 

Η ανησυχία για το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης είναι έκδηλη και αποτυπώνεται στις πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές, καθώς η ΕΚΤ πιέζει για αυστηρούς όρους στις ΑΜΚ, με τα ξένα funds να απειλούν ότι δεν θα επανατοποθετηθούν στις ΑΜΚ αν ο λογαριασμός είναι υψηλός.

Στόχος είναι η συμμετοχή των ιδιωτών να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη, με τους τραπεζίτες να προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να υποστούν dilution οι υφιστάμενες μετοχές, καθώς σε αυτή την περίπτωση οι ιδιώτες επενδυτές θα αποθαρρυνθούν από το να λάβουν μέρος στις ΑΜΚ.

Τράπεζες, ΤτΕ και ιδιώτες μέτοχοι ανησυχούν, καθώς η ΕΚΤ  προτείνει διαχωρισμό στον τρόπο κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών που προκύπτουν με το βασικό και το δυσμενές σενάριο.

SHARE