>Τραπεζίτες: Μην υποτιμήσουμε τα νέα ευρωπαϊκά stress tests γιατί θα επηρεάσουν και τις ελληνικές τράπεζες

>
Την εκτίμηση ότι τα νέα ευρωπαϊκά stress tests θα εμπεριέχουν υψηλό ποσοστό «επικινδυνότητας» για τις ελληνικές τράπεζες διατυπώνουν τραπεζικά στελέχη.
Ανησυχούν και εστιάζονται στα θέματα της ρευστότητας.

Συγκεκριμένα και όσον αφορά την Ελλάδα με βάση τραπεζικές πηγές αλλά και στελέχη ξένων επενδυτικών οίκων που παρακολουθούν τα ελληνικά τραπεζικά δρώμενα επισημαίνεται ότι στα νέα tests προσομοίωσης που θα λάβουν χώρα σε όλη την Ευρώπη, θα πρέπει να περιλαμβάνεται τόσο η παράμετρος της ρευστότητας όσο και η παράμετρος των εποπτικών κεφαλαίων ούσα συνδεδεμένη με την σύνθεση των χαρτοφυλακίων ομολόγων των ελληνικών τραπεζών.
Θεωρούν ότι στα ακραία σενάρια πρέπει να υπάρχει ρήτρα που να λέει πως οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν μια ξαφνική απόσυρση των μέτρων στήριξης της ρευστότητας και ταυτόχρονα μέτρο που να λέει ότι αν υπάρξει haircut στα ελληνικά ομόλογα σε ποιο βαθμό θα πληγούν τα κεφάλαια των τραπεζών;
Σύμφωνα με πληροφορίες μια βασική παράμετρος που θα ληφθεί υπόψη είναι το μέγεθος της εξάρτησης από την ΕΚΤ.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανεισθεί το 22,5% του ενεργητικού τους από την ΕΚΤ υπό την μορφή ρευστότητας ύψους 95 δις ευρώ.
Η εξάρτηση αυτή θα προσμετρήσει αρνητικά στα επόμενα stress tests.
Τα stress tests της CEBS που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο ανέφεραν ότι υιοθετήθηκαν ακραία σενάρια τα οποία δεν είναι δυνατό να καταστούν πραγματικότητα.
Όμως κατά παράδοξο τρόπο το ακραίο σενάριο αποτυπώθηκε στις Ιρλανδικές τράπεζες οι οποίες πέρασαν στα ακραία σενάρια της CEBS αλλά στο τέλος χρεοκόπησαν…..
Άρα τα προηγούμενα stress tests ήταν μη ρεαλιστικά, δεν αποτύπωσαν την πραγματικότητα αντιθέτως την ωραιοποίησαν….
Τι βαθμολογία είχαν πάρει οι ελληνικές τράπεζες στα stress tests της CEBS τον Ιούλιο του 2010;
Με κατώτατο όριο στο 6% η Εθνική με βάση το ακραίο σενάριο εμφανίζει tier 1 στο 7,4% ωστόσο παρατηρείται μεγάλη πίεση στον ισολογισμό από απομειώσεις και τα χαρτοφυλάκια ομολόγων.
Η Alpha bank εμφανίζει tier 1 8,22% και κεφαλαιακό απόθεμα 1,160 δις ευρώ.
Η Eurobank εμφανίζει tier 1 στο 8,17%
Η Πειραιώς πέρασε τα stress tests στο 6% με αρνητική επίδραση από ομόλογα και συνολικά χαρτοφυλάκια.
Η Κύπρου εμφάνισε με βάση το ακραίο σενάριο 8% tier 1
Η Marfin Popular Bank 7,1%.
Το ΤΤ εμφάνισε tier 1 με βάση το ακραίο σενάριο 10,1% που είναι και το υψηλότερο στην Ελλάδα.
Η ΑΤΕ ήταν η μόνη τράπεζα που δεν πέρασε τα stress tests εμφάνισε tier 1 4,36% δηλαδή κεφαλαιακό έλλειμμα 242 εκατ ευρώ.

SHARE