>Τράπεζες: 10 ημέρες για δύο κρίσιμες επιστολές

>
Σε διαβούλευση με την Τράπεζα της Ελλάδος για τα σχέδια απεξάρτησής τους από τη ρευστότητα της ΕΚΤ, βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες.

Μετά τη χθεσινή έγκριση από την Κομισιόν της επέκτασης του προγράμματος των κρατικών εγγυήσεων προς τις ελληνικές τράπεζες κατά 30 δισ. ευρώ, ο εγχώριος τραπεζικός τομέας μπαίνει στην τελική φάση της κατάρτισης των προσχεδίων που θα υποβάλει στην ΕΚΤ προκειμένου να λάβει τις πρόσθετες εγγυήσεις. Τα προσχέδια αυτά αφορούν αποκλειστικά το πλάνο απεξάρτησης της κάθε τράπεζας από τη ρευστότητα της ΕΚΤ για τα έτη 2011 και 2012 και αναμένεται να υποβληθούν στην ΕΚΤ στις 15 Απριλίου.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τα προσχέδια αυτά που ούτως ή άλλως πρόκειται να υποβληθούν στην ΕΚΤ, δεν συνεπάγεται ότι θα ακολουθηθούν από αιτήσεις για τη λήψη πρόσθετων εγγυήσεων. Και αυτό είτε διότι η ΕΚΤ, που θα αποφανθεί μέχρι τέλη Μαΐου, μπορεί να μην εγκρίνει ως βιώσιμα και εφαρμόσιμα τα προσχέδια των τραπεζών (σημειώνεται ότι αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνουν όχι μόνο εναλλακτικές πηγές άντλησης ρευστότητας, αλλά κυρίως στόχους και πρακτικές για τη μείωση του λειτουργικού και μισθολογικού κόστους ανά τράπεζα) είτε οι ίδιες οι τράπεζες θα καταφέρουν να μην κάνουν χρήση των πρόσθετων εγγυήσεων «γλυτώνοντας» έτσι την αποδοχή ενός τραπεζικού μνημονίου για την καθεμία ξεχωριστά.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι χρήση του πακέτου των πρόσθετων εγγυήσεων θα γίνει εφόσον:

α) επιδεινωθεί περαιτέρω η ρευστότητα των τραπεζών με νέα μεγάλη υποχώρηση των καταθέσεων το προσεχές διάστημα, ή

β) έρθουν νέες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και των τραπεζών που θα έχουν ως αποτέλεσμα την απομείωση ενεχύρων που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για την άντληση ρευστότητας.

Σημειώνεται ότι οι κρατικές εγγυήσεις που έχουν λάβει μέχρι σήμερα οι τράπεζες ανέρχονται σε 63 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, στις 15 Απριλίου οι τράπεζες αναμένεται να αποστείλουν στον Υπουργό Οικονομικών τα στοιχεία για το πώς αξιοποίησαν τις εγγυήσεις που έχουν λάβει μέχρι σήμερα, απαντώντας σε σχετική επιστολή του κ. Παπακωνσταντίνου.

Στις σχετικές απαντητικές επιστολές θα γίνεται αναφορά στο ύψος των χορηγήσεων που διέθεσαν στην πραγματική Οικονομία το 2010 μέσω της ρευστότητας που απέκτησαν με τη βοήθεια κρατικών εγγυήσεων, καθώς και ένας προϋπολογισμός για το ύψος των χορηγήσεων του 2011. Ο προϋπολογισμός αυτός θα τίθεται υπό την αίρεση ότι νέες χορηγήσεις θα δοθούν εφόσον οι τράπεζες δεν καταγράψουν νέες μεγάλες απώλειες από την καταθετική τους βάση και επιπλέον εφόσον κάνουν χρήση των πρόσθετων εγγυήσεων ύψους 30 δισ. ευρώ. Με βάση τις προϋποθέσεις αυτές, η πιστωτική επέκταση φέτος αναμένεται από μηδενική έως αρνητική μέχρι -3%.

Της Νένας Μαλλιάρα
Πηγή:www.capital.gr

SHARE