>Τράπεζες: Συνεχίζονται οι ρυθμίσεις δανείων

>

Την ώρα που οι ελεγκτές της BlackRock κάνουν «φύλλο και φτερό» τα στοιχεία που αφορούν τις καθυστερήσεις δανείων, οι τράπεζες συνεχίζουν να ρυθμίζουν τα δάνεια των πελατών τους.

Και όσοι δανειολήπτες βρίσκονται σε καθυστέρηση για διάστημα 30 έως 90 ημερών, τούς δίνεται σήμερα η ευκαιρία να πάνε σε ευνοϊκή ρύθμιση του χρέους τους που συχνά προβλέπει «κούρεμα» της οφειλής ακόμα και μέχρι 50%.

Οι ελεγκτές έχουν ήδη ζητήσει τα στοιχεία από τις μεγάλες τράπεζες τα οποία αντιπαραβάλλουν και εξετάζουν ενδελεχώς (από τις 15 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει ο έλεγχος στις μικρότερες τράπεζες). Συνολικά θα ελεγχτούν δάνεια ύψους 250 δισ. ευρώ, όλο δηλαδή το δανειακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα σε ό,τι αφορά την πορεία των καθυστερήσεων και των προβλέψεων που πρέπει να λάβουν οι τράπεζες, τόσο επίπεδο τριετίας, όσο και για το χρόνο ζωής των δανειακών χαρτοφυλακίων.

Οι τράπεζες, ανεξάρτητα από τον έλεγχο της διεθνούς εταιρείας, έχουν ξεκινήσει το τελευταίο 18μηνο εντατικά να προχωρούν σε ρυθμίσεις στα καθυστερούμενα δάνεια.

Υπολογίζεται ότι στο σύνολο του έτους θα ρυθμιστούν επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα στο κόκκινο βρίσκονται δάνεια ύψους 33 δισ. ευρώ, καθώς οι καθυστερήσεις στο εξάμηνο ξεπέρασαν το φράγμα του 10%, στο σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.

Τα προσωρινά στοιχεία δείχνουν ότι οι καθυστερήσεις στα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες οδεύουν στο 25% (πέρυσι έφτασαν το 20,5%) και είναι η κατηγορία όπου οι τράπεζες προχωρούν σε «κούρεμα» της οφειλής μέχρι και κατά 50%.

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα επιχειρηματικά δάνεια, και ειδικά των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με τις καθυστερήσεις να έχουν φτάσει τα επίπεδα του 17% με 19%. Στις περιπτώσεις αυτές οι αναχρηματοδοτήσεις συνοδεύονται από νέους όρους και κυρίως από αυξημένο επιτόκιο. Σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη οι ανατιμολογήσεις δανείων είναι αναπόφευκτες, λόγω του αυξανόμενου κόστους που προκαλείται από την άνοδο επιτοκίων των καταθέσεων και δεν έχει ακόμη καλυφθεί από την αντίστοιχη άνοδο από τις χορηγήσεις.

Στα στεγαστικά δάνεια επίσης παρατηρείται αύξηση στις καθυστερήσεις, καθώς η οικονομική πίεση που έχουν δεχθεί τα νοικοκυριά αντανακλάται στη ροή εξυπηρέτησης της οφειλής. Στις περιπτώσεις αυτές, έχουν ενεργοποιηθεί τα προγράμματα περιόδου χάριτος, επιμήκυνσης της διάρκειας ή πληρωμής μόνο τόκων.

Της Έφης Καραγεώργου

SHARE