Τράπεζα Πελοποννήσου: Δεν θα περάσει η προσπάθεια σπίλωσης – Σε εξέλιξη η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου

peloponnisou

(upd) Προσπάθεια σπίλωσης της προσπάθειας αύξησης κεφαλαίου καταγγέλλει η Τράπεζα Πελοποννήσου και προειδοποιεί ότι θα αποδοθούν ευθύνες.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου έχει καταστεί, μέσω του πολυετούς έργου της, βασικός πυλώνας ανάπτυξης της περιφερειακής μας οικονομίας. Κατάφερε, μέσα από αντίξοες για την χώρα οικονομικές συνθήκες, να μην προσφύγει μέχρι του παρόντος στον Έκτακτο Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας (ELA). Έτσι, με ίδια μέσα και απολαμβάνοντας την εμπιστοσύνη των μελών και των πελατών της, στάθηκε και συνεχίζει να στέκεται αρωγός σε κάθε αξιόλογη επιχειρηματική προσπάθεια, μέσω της παροχής ρευστότητας σε υγιείς, μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Αττικής.

Προσφάτως, ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων κι έγινε νόμος του Κράτους ο Ν. 4340/2015, ο οποίος μεταξύ άλλων, επέφερε σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς που διέπει τις Συνεταιριστικές Τράπεζες.

Κατόπιν τούτου, η Τράπεζά μας, πλήρως συμμορφούμενη με το θεσμικό, νομικό και κανονιστικό πλαίσιο, τήρησε όλες τις διαδικασίες, ώστε μέσα σε αυστηρά χρονικά πλαίσια να ενσωματωθούν στο καταστατικό της οι αλλαγές και τροποποιήσεις του νέου νόμου .  Οι διαδικασίες που ήδη πραγματοποιήθηκαν  έτυχαν της έγκρισης από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Στο πλαίσιο των ενεργειών αυτών, διεξήχθη την 24/11/2015, μετά από τήρηση όλων των νόμιμων προθεσμιών, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μελών της τράπεζας, οι αποφάσεις της οποίας βρίσκονται αναρτημένες στο διαδίκτυο και στον ιστότοπο της τράπεζας από την πρώτη στιγμή της λήψης τους.

Η Τράπεζά μας έχει ήδη δρομολογήσει κάθε απαιτούμενη ενέργεια και διεξάγει μία μεγάλη προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου της, που είναι η επιτυχής υλοποίηση της αύξησης και για το σκοπό αυτό έχει καλέσει τα μέλη της, να συμμετάσχουν σ’ αυτή με τις δυνάμεις που διαθέτουν.

Σε περίπτωση που οι σημερινοί συνεταίροι συμμετάσχουν στην αύξηση αναλόγως με τις συνεταιριστικές μερίδες που κατέχουν  και καλύψουν το απαιτούμενο ποσό αύξησης, τότε δεν μειώνεται το ποσοστό συμμετοχής τους στο συνεταιριστικό κεφάλαιο.

Λαμβάνοντας όμως υπόψη, μεταξύ άλλων, ότι η προθεσμία επίτευξης της αύξησης, είναι πιεστική, δεν «επιτρέπεται» να απευθυνθούμε μόνο σε παλαιούς συνεταίρους.

Μετά την επίτευξη της αύξησης του συνεταιριστικού κεφαλαίου η Τράπεζα θα έχει ήδη αποκτήσει τέτοια κεφαλαιακή επάρκειά που θα δύναται ν’ αναπτύξει την δραστηριοποίησή της, έτσι ώστε ν’ αυξηθεί και η πραγματική αξία της συνεταιριστικής μερίδας σε υψηλότερο επίπεδο από την σημερινή τιμή διάθεσής της (3,10 ευρώ).

Κατόπιν των ανωτέρω καταγγέλλουμε, οποιαδήποτε απόπειρα σπίλωσης της προσπάθειάς μας αυτής και συκοφαντικής δυσφήμησης των μελών του Δ.Σ. αλλά και των στελεχών της Τράπεζας, εν συνόλω, που νυχθημερόν αγωνίζονται για την οδήγηση της Τράπεζάς μας σ’ ένα μέλλον που θα διασφαλίζει όχι μόνο τη βιωσιμότητα, αλλά θα δίνει και τις προοπτικές για οικονομική ανάπτυξη, παραμένοντας μοχλός στήριξης της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.

Παράλληλα, διατηρώντας απόλυτα τον συνεταιριστικό χαρακτήρα της Τράπεζας, ο οποίος και προασπίστηκε με απόλυτο τρόπο κατά την τροποποίηση των διατάξεων του καταστατικού, δηλώνουμε ότι, κάθε απόπειρα σπίλωσης, είναι εκ προοιμίου αποτυχημένη και σίγουρα αντίθετη στον νόμο, ποινικά κολάσιμη και εγείρουσα αστικές αξιώσεις.

Η οικογένεια της ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ δεν θ’ αφήσει αυτές τις μεμονωμένες, αποσπασματικές και παρακινούμενες ενέργειες να σπιλώσουν την προσπάθειά της για ένα καλύτερο μέλλον σ’ αυτές τις δύσκολες για την οικονομία της πατρίδας μας συνθήκες.

Προσκολλημένοι στο έργο μας, απαντάμε σε αυτές τις ενέργειες με την διαφάνεια και ευσυνειδησία που περιστοιχίζει κάθε διαδικασία που τηρείται για την επίτευξη των στόχων μας.

Γι’ αυτόν τον λόγο από την 25/11/2015 και μέχρι την 11/12/2015, ημερομηνία ολοκλήρωσης της αύξησης του συνεταιριστικού κεφαλαίου μας, έχουμε αφιερωθεί στην δημιουργική διαχείριση της υλοποίησης των στόχων μας και δεν θα αναλωθούμε περαιτέρω σε αντίκρουση ψευδών, συκοφαντικώς δυσφημιστικών και σφόδρα προσβλητικών ειδήσεων, φημών και δημοσιευμάτων, είτε στον τύπο είτε στο διαδίκτυο, επιφυλασσόμενοι όμως να διεκδικήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμά μας στο άμεσο μέλλον, ειδικότερα δε επιφυλασσόμενοι για το γεγονός ότι ο καταιγισμός δημοσιεύσεων και αναδημοσιεύσεων διακυβεύει το αποτέλεσμα της αύξησης, γεγονός για το οποίο είναι βέβαιο ότι θ’ αποδοθούν ευθύνες

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Την Τρίτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο κτίριο Διοίκησης της Τράπεζα Πελοποννήσου στην Κόρινθο, η έκτακτη γενική συνέλευση των μελών της με θέμα την έγκριση των επιβεβλημένων τροποποιήσεων του καταστατικού της για την προσαρμογή του ιδρύματος στον νέο Νόμο 4340/2015, που επέφερε αλλαγές στην εδώ και 29 χρόνια ισχύουσα νομοθεσία (Νόμος 1667/1986).

Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας πήρε ομόφωνα την έγκριση των μελών της έκτακτης γενικής συνέλευσης για να υλοποιήσει τις διαδικασίες αύξησης του συνεταιριστικού της κεφαλαίου.

Η ημερομηνία έναρξης της συγκεκριμένης διαδικασίας ορίστηκε η 25η Νοεμβρίου 2015 και οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν στην αύξηση μέχρι και τις 11 Δεκεμβρίου 2015.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Πελοποννήσου, κ.Γιώργος Δαλαμαρίνης, ανέλυσε διεξοδικά στο σώμα το πλάνο της Διοίκησης για το επόμενο διάστημα και κάλεσε παλαιούς αλλά και νέους συνεταιριστές να σταθούν αρωγοί στην σπουδαία προσπάθεια που κάνει η Τράπεζα Πελοποννήσου να επανακαθορίσει τη θέση της στον τραπεζικό τομέα της Πελοποννήσου και να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις των καιρών, συνεχίζοντας παράλληλα να στηρίζει την τοπική κοινωνία και την επιχειρηματικότητα.

 

Η ομιλία του προέδρου της Τράπεζας Πελοποννήσου Γιώργου Δαλαμαρίνη

«Αγαπητοί συνεταιριστές,

Σας καλωσορίζω στην συνεδρίαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας Πελοποννήσου, η οποία πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Τράπεζά μας, τον τραπεζικό κλάδο αλλά και για την πατρίδα μας.

Όπως ήδη έχετε πληροφορηθεί, από τις 2 διακοπείσες συνεδριάσεις το αντικείμενο της παρούσας έκτακτης Γενικής Συνέλευσης είναι οι τροποποιήσεις σε άρθρα του καταστατικού που ενσωματώνουν τις διατάξεις του νέου νόμου 4340/2015 αναφορικά με τις αλλαγές στις Συνεταιριστικές Τράπεζες και η έγκριση των όρων και των προϋποθέσεων της επικείμενης αύξησης του Συνεταιριστικού μας κεφαλαίου, κατόπιν απαίτησης τηςΤτΕ ΕΛΛ -1,09%, όπως αυτή προέκυψε από τις τελευταίες ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test).

Η αύξηση βέβαια αυτή καλείται να συντελεστεί σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον τόσο για τον τραπεζικό τομέα όσο και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Θέλω να ενημερώσω το σώμα, πως όλες οι τελευταίες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου κινήθηκαν μέσα στο πλαίσιο που έχει καθορίσει η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία ακολούθησε τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, υποχρεώνοντας και τις συνεταιριστικές τράπεζες να τα εφαρμόσουν από 1-1-2015.

Η εφαρμογή των Δ.Λ.Π. κατέστησε υποχρεωτική την εφάπαξ αναγνώριση των ιδιαίτερα αυξημένων προβλέψεων στις οικονομικές καταστάσεις της Τράπεζας.

Ουσιαστική αιτία της απαίτησης για την διενέργεια αυξημένων προβλέψεων ήταν η επιδείνωση του χορηγητικού χαρτοφυλακίου, που μάλιστα συνεχίστηκε έντονα και από την επιβολή των capital controls. Αυτή έχει ως συνέπεια την αποτίμηση της συνεταιριστικής μερίδας σε χαμηλά επίπεδα.

Αγαπητά μέλη,
Οφείλουμε να επιδείξουμε ρεαλισμό. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν θα είναι στο μέλλον όπως το γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας “αλλάζει χέρια” και κάθε φορέας καλείται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Η επίπτωση που δημιουργήθηκε στα ίδια κεφάλαια δημιουργήθηκε από την διόγκωση των “κόκκινων δανείων” και πρέπει να καλυφθεί άμεσα.

Η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος είναι δεσμευτική και για τα συνεταιριστικά ιδρύματα της χώρας. Έτσι, η εντολή που λάβαμε είναι σαφής: οφείλουμε να αποκαταστήσουμε το επίπεδο των ιδίων μας κεφαλαίων, με μια νέα αύξηση του συνεταιριστικού μας κεφαλαίου.

Θέλω να σας ενημερώσω πως το ποσό της επικείμενης αύξησης είναι υψηλότερο από το ελάχιστα απαιτούμενο για την αποκατάσταση του Δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν, αναμένεται όχι μονό να αποκαταστήσουν τα ελάχιστα απαιτούμενα επίπεδα δεικτών, αλλά και να διασφαλίσουν την ανάπτυξη και την μακρόχρονη επέκταση της Τράπεζάς μας.

Φίλες και φίλοι,
Μετά από σχεδόν 20 χρόνια αλληλέγγυας σχέσης της Τράπεζας Πελοποννήσου με τα μέλη της αλλά και την οικονομία της Πελοποννήσου, φτάσαμε σε ένα κομβικό σημείο. Η σχέση μας ήταν πάντα ανταποδοτική.

Από την πλευρά μας όλα τα στελέχη της Τράπεζας εργαζόμαστε καθημερινά έχοντας έναν και μόνο στόχο. Την στήριξη των μελών μας και την ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα που χαρακτηρίζει την πορεία αυτού του τραπεζικού ιδρύματος.

Αισθάνομαι ικανοποιημένος για όσα έχει πετύχει η Τράπεζα Πελοποννήσου τα τελευταία χρόνια. Στήριξε έμπρακτα την τοπική επιχειρηματικότητα, στάθηκε δίπλα σε κάθε Πελοποννήσιο που αναζητούσε ένα τραπεζικό ίδρυμα που θα είναι αρωγός στις προσπάθειές του να βελτιώσει την ζωή και την καθημερινότητά του. Βελτιώνοντας παράλληλα σημαντικά η ίδια η τράπεζα τις δομές της, προετοιμαζόμενη για τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Διανύουμε τον 6ο χρόνο της οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα και η Τράπεζα Πελοποννήσου είναι από τα ελάχιστα τραπεζικά ιδρύματα που δεν αναγκάστηκε να προσφύγει στον Έκτακτο Μηχανισμό παροχής ρευστότητας (ELA). Οι συνεργάτες μου κι εγώ αισθανόμαστε ικανοποιημένοι για την ορθολογική οικονομική διαχείριση η οποία θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε και αυτόν τον σκόπελο.

Αγαπητοί συνεταιριστές,
Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό είναι το τελευταίο μεγάλο εμπόδιο που καλούμαστε να ξεπεράσουμε. Οι προοπτικές είναι ευοίωνες, φτάνει να είμαστε όλοι ενωμένοι και ψύχραιμοι.

Η Τράπεζα Πελοποννήσου είναι “υποχρεωμένη” να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που της παρέχει ο νέος νόμος 4340/2015, ο οποίος καθορίζει το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης και δίνει τη δυνατότητα εισόδου στρατηγικού επενδυτή, ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντα της, των πελατών και των συνεταίρων.

Θέλω να σας ενημερώσω ότι ήδη έχουμε προχωρήσει σε επαφές με επιχειρηματίες που μπορούν να ενισχύσουν με κεφάλαια την Τράπεζα μας. Κάθε περίπτωση εξετάζεται εξονυχιστικά και σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε περισσότερα.

Αγαπητά μέλη,
Η στήριξη και η ανάπτυξη της Τράπεζάς μας αποτελεί ουσιαστικό εργαλείο για την ομαλή παροχή χρηματοδότησης στην τοπική μας οικονομία. Εξάλλου, συντριπτικά μεγάλο μέρος της ιδιωτικής απασχόλησης (πάνω από 80%) συγκεντρώνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και περισσότερο από 50% στις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Σας καλώ λοιπόν να ενισχύσετε την Τράπεζα μας στην επικείμενη αύξηση του συνεταιριστικού κεφαλαίου, αλλά πάνω από όλα σας ζητώ να πιστέψετε το όλο εγχείρημα το οποίο μόλις ολοκληρωθεί θα αναδείξει την Τράπεζα Πελοποννήσου ως τον απόλυτο κυρίαρχο στην τοπική οικονομία.

Από την προσπάθεια και το βαθμό συμμετοχής στην αύξηση θα κριθεί η ανάγκη ή μη προσφυγής στο ΤΧΣ, που θα επηρεάσει σημαντικά τα θέματα λειτουργίας και εταιρικής διακυβέρνησης.

Μέσα όμως από μεγάλες δυσκολίες, προκύπτουν πάντα, μεγάλες ευκαιρίες. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε!

Σας ευχαριστώ πολύ!»

SHARE