Το Focus μας βγάζει εκτός ευρώ

undefined

Με τίτλο ”Τι πρέπει να γνωρίζουν οι τουρίστες σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη”, νέο προκλητικό άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στο Focus online, μας βγάζει εκτός ευρώ.
Η συντάκτρια του άρθρου, Corinna Schneider, διαπιστώνει ότι η χρεωκοπία της Ελλάδας και η συνδεόμενη με αυτήν έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη γίνονται ολοένα και πιθανότερες.

”Οι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα θα πρέπει να αναμένουν ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα υπάρξουν συνέπειες και θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους ορισμένες συμβουλές”, γράφει η συντάκτρια.

”Η Ελλάδα ”δεν λέει να ησυχάσει”. Την ώρα που στην Αθήνα συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι διαβουλεύσεις για το νέο πακέτο μέτρων, στην Ευρώπη γίνεται πλέον ανοιχτά λόγος για ενδεχόμενο τέλος της οικονομικής στήριξης της χώρας. Το σενάριο αυτό ηχεί τρομακτικό σε πολλούς τουρίστες προπάντων εάν η εισαγωγή νέου νομίσματος συμβεί κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη χώρα. Θα υπάρξουν ταραχές, απεργίες, χάος, ελλείψεις σε αγαθά;”, αναφέρει το άρθρο.

Η Καθηγήτρια Sonja Munz, ειδική σε θέματα οικονομίας τουρισμού, με δηλώσεις της στο Focus, είναι καθησυχαστική: “Εάν υπάρξει μετατροπή νομίσματος, θα πραγματοποιηθεί εντός Σαββατοκύριακου, όταν θα είναι κλειστές οι τράπεζες”.

”Η μόνη επίπτωση για τους τουρίστες θα είναι ότι δεν θα μπορούν να πραγματοποιήσουν αναλήψεις μετρητών με απλές κάρτες αναλήψεων. Οι πιστωτικές κάρτες δεν θα πληγούν από το μέτρο αυτό. Για το λόγο αυτό συνιστάται στους τουρίστες να έχουν μαζί τους αρκετά μεγάλα ποσά τοις μετρητοίς”, σημειωνει η καθηγήτρια.

Το άρθρο αναφέρει στη συνέχεια ότι ”το γεγονός ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα συναπεγόταν και υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, θα είχε ως συνέπεια να αυξηθούν οι τιμές στη χώρα. Αυτό θα ίσχυε προπάντων για εισαγόμενα προϊόντα. Οι τουρίστες δεν θα “εισπράξουν” τίποτα ιδιαίτερο”.

“Ενδέχεται να περιοριστεί η προσφορά φαγητού και ποτού στα ξενοδοχεία και να περιοριστεί σε τοπικά προϊόντα”, εξηγεί η Munz, στο Focus online.

Όσο τραγική και να είναι συρρικνούμενη αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, ο ελληνικός τουρισμός θα ωφεληθεί μακροπρόθεσμα από αυτό. “Με μία μετατροπή νομίσματος η Ελλάδα θα ήταν σαφώς πιο οικονομική επιλογή σε σχέση με άλλα κράτη της Ευρωζώνης”, προσθέτει η οικονομολόγος.

”Ο ελληνικός λαός δεν θα είναι καθόλου ευχαριστημένος με αυτή την τροπή των γεγονότων. Πολλοί φοβούνται ότι θα χάσουν και τις εναπομείνασες αποταμιεύσεις τους. Συνέπεια της μετατροπής του νομίσματος θα μπορούσαν να είναι ταραχές, διαδηλώσεις, απεργίες μέχρι και μία προσωρινή παράλυση της δημόσιας ζωής, προπάντων στις μεγάλες πόλεις. Επειδή το δραστικό πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είχε προκαλέσει και κατά τους προηγούμενους μήνες προβλήματα στην τουριστική κίνηση, το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας συμβουλεύει τους τουρίστες να ενημερώνονται τακτικά για την επικρατούσα κατάσταση. Και η ιστοσελίδα «Living in Greece», την οποία λειτουργεί Αμερικανίδα δημοσιογράφος, η οποία ζει στην Ελλάδα, συνιστάται από το Υπουργείο Εξωτερικών ως πηγή ενημέρωσης”, αναφέρει το άρθρο.

Προσθέτει επίσης ότι ”οι μεγάλοι tour operators αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη ψυχραιμία ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή”.

“Όποιος ταξιδεύει με tour operator από Γερμανία, δεν είναι και πολλά αυτά που θα μπορούσαν να του συμβούν”, λέει η Nina Kreke από το τα «Ταξίδια Neckermann». Στο ίδιο μήκος κύματος και η TUI, ο μεγαλύτερος tour operator στη Γερμανία, η οποία συμβουλεύει απλώς τους επισκέπτες της Ελλάδας να ”έχουν μαζί τους περισσότερα μετρητά”.

”Το εάν η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, παραμένει μέχρι και σήμερα καθαρή εικασία”, επισημαίνει το άρθρο. Παράλληλα, η Καθηγήτρια Munz πιστεύει ότι εάν αυτό το σενάριο επαληθευτεί, αυτό θα συμβεί το νωρίτερο τον Σεπτέμβριο.

“Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Οι πιστωτές της χώρας δεν έχουν λόγο να βλάψουν την Ελλάδα κατά τέτοιο τρόπο. Μέχρι να παρουσιαστεί εξάλλου η έκθεση της Τρόικας τον Σεπτέμβριο, θα έχουν επιστρέψει από την Ελλάδα οι περισσότεροι Γερμανοί τουρίστες”, σημειώνει εν κατακλείδι η συντάκτρια.

SHARE