ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΧΑΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ – Τι είπε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ στον υπηρεσιακό υπουργό

 

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΟΕΔΗΝΤο ζήτημα των ελλείψεων προσωπικού στα νοσοκομεία, που καθιστούν επισφαλή τη λειτουργία τους, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Υγείας, Αθανάσιου Δημόπουλου με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μιχάλης Βλασταράκος, μίλησε για «τεράστιες» ελλείψεις που παρατηρούνται στα νοσοκομεία της χώρας, λόγω της αποχώρησης του προσωπικού και της αδυναμίας πρόσληψης νέου (προς αναπλήρωση), κάτι το οποίο, όπως είπε, καθιστά «προβληματική τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα πολλές κλινικές αιχμής, να αδυνατούν να εφημερεύσουν και να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού».

«Η αντιμετώπιση από τις Υγειονομικές Περιφέρειες επειγουσών αναγκών (από όμορα νοσοκομεία) και η χρηματοδότηση των προϋπολογισμών τους, για να αρθούν τα προβλήματα ελλείψεων υλικών που παρατηρούνται σε πολλά Νοσοκομεία, πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για το υπουργείο», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Ο κ. Βλασταράκος, χαρακτήρισε θετική την προσφυγή του υπουργείου Υγείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για την άδεια πρόσληψης επικουρικού προσωπικού κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και ζήτησε από τον υπουργό να ξεκινήσει η διαδικασία της εκταμίευσης, του τρίτου τριμήνου, των εφημεριών των γιατρών, των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

Επιπλέον, ζήτησε από τον υπουργό να έλθει σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, για δίμηνη αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ  στο 23%, στις ιδιωτικές δομές Δευτεροβάθμιας – Τριτοβάθμιας Περίθαλψης, μέχρι να αντιμετωπισθεί οριστικά το ζήτημα από τη νέα κυβέρνηση. «Δεν είναι δυνατόν, ογκολογικοί ασθενείς που προσέρχονται για χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες σε ιδιωτικές δομές να επιβαρυνθούν με επιπλέον κόστη, μόνο και μόνο επειδή δεν επαρκούν οι δημόσιες δομές», επεσήμανε.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν και άλλα ζητήματα στο χώρο της Υγείας, τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκο, χρήζουν αντιμετώπισης μέχρι την εκλογή της νέας κυβέρνησης, όπως το μεταναστευτικό, με το δ.σ. του ΠΙΣ να επισημαίνει ότι η δημόσια υγεία, πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα και πρέπει να ληφθούν μέτρα, για την υγειονομική κάλυψη του προσωπικού στα νησιά που καταφεύγει ο βασικός όγκος των προσφύγων – μεταναστών, όπως η Λέσβος, η Κως, η Λέρος κ.α. Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε το δ.σ. του ΠΙΣ, πρέπει να υπάρξει ταχεία μετακίνηση των προσφύγων, καθώς ακόμη σημειώνεται αυξημένη τουριστική κίνηση στα νησιά.

Όπως είπαν τα μέλη του δ.σ., στη Μυτιλήνη, που κατευθύνεται ο κύριος όγκος προσφύγων – μεταναστών, υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάνω από 11.000 μετανάστες, παρά την καθημερινή διακίνηση περίπου 2.000 ατόμων (3.000 έρχονται καθημερινά). «Κινητή υγειονομική μονάδα δεν έχει σταλεί στο νησί (παρά μόνο ένα όχημα τύπου ασθενοφόρου το οποίο δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες) παρότι ο ΠΙΣ έχει κάνει έκκληση εδώ και πολύ καιρό προς το Υπουργείο Υγείας. Επίσης, οι προσπάθειες τόσο του ΠΙΣ, όσο και του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου να γίνει σύμβαση δύο γιατρών, μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, για την περίθαλψη των μεταναστών, δεν ευοδώθηκαν. Δόθηκαν μόνο υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα»υπογράμμισαν.

Το δ.σ. του ΠΙΣ ζήτησε από τον υπουργό Υγείας να στείλει άμεσα κινητή μονάδα στο νησί και να προχωρήσει τη σύμβαση των ιατρών με το ΚΕΕΛΠΝΟ, για την περίθαλψη των προσφύγων – μεταναστών στη Μυτιλήνη.

Άλλα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση, αφορούσαν τη φαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών, καθώς και το ζήτημα της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών ασθενείας από τα Ταμεία στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να πληρωθούν οι πάροχοι υγείας, των οποίων η περαιτέρω λειτουργία βρίσκεται σε κίνδυνο, όπως είπε ο κ. Βλασταράκος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

SHARE