Το αδύναμο ευρώ πλήττει την Coca-Cola Hellenic

Coca Cola
Coca Cola

Σημαντικά αρνητικό αντίκτυπο σε επίπεδο λειτουργικού κέρδους λόγω των συναλλαγματικών ισοτιμιών αναμένει για το σύνολο του 2012 η Coca-Cola Hellenic. Η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, ο αντίκτυπος που έχει η κρίση της Ευρωζώνης στα νομίσματα κάποιων από τις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες αγορές που δραστηριοποιείται ο όμιλος, σε συνδυασμό με το χαμηλότερο όγκο πωλήσεων ήταν ορισμένες από τις αιτίες για την πίεση που ασκήθηκε στη λειτουργική κερδοφορία της CCH το περασμένο τρίμηνο.

Η διοίκηση του ομίλου αποκάλυψε στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε με τους αναλυτές ότι για το σύνολο του έτους προέβλεπε ετήσια επιβάρυνση από νομισματικές συναλλαγές της τάξης των 10 εκατ. ευρώ, βρέθηκε όμως αντιμέτωπη με επιβάρυνση ύψους 30 εκατ. ευρώ μόνο στο δεύτερο τρίμηνο, με την πρόβλεψη για το σύνολο του έτους να ανέρχεται στα 55 εκατ. ευρώ. «Οι νομισματικές διακυμάνσεις αναμένεται να συνεχιστούν και στο δεύτερο εξάμηνο και, με βάση τις τωρινές ισοτιμίες, αναμένουμε σημαντικά αρνητικό αντίκτυπο σε επίπεδο λειτουργικού κέρδους», προειδοποίησαν οι επικεφαλής της εταιρείας.

Συνολικά, η εκτίμηση για το δεύτερο εξάμηνο του έτους δεν ήταν αισιόδοξη, όπως άλλωστε αναμένονταν. Η διοίκηση περιμένει περαιτέρω συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος και διατήρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε χαμηλά επίπεδα στις αγορές που δραστηριοποιείται, δεδομένου ότι οι καταναλωτές είναι αντιμέτωποι με ένα ολοένα και πιο απρόβλεπτο οικονομικό περιβάλλον. Απόρροια όλων αυτών αναμένεται ότι θα είναι η πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης το 2012 σε κάποιες από τις βασικές αγορές της CCH, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας, της Ουγγαρίας και της Δημοκρατίας της Τσεχίας.

Νωρίτερα κινήσεις αναδιάρθρωσης

Ως αντίμετρο, η διοίκηση του ομίλου αποφάσισε να επιταχύνει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που εφαρμόζει σε αρκετές από τις αγορές της, υλοποιώντας στην τρέχουσα χρήση ενέργειες που είχαν προγραμματιστεί για το 2013. Όπως έγινε γνωστό, αναμένονται έξοδα αναδιάρθρωσης ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ για το 2012, σε αντίθεση με προηγούμενες εκτιμήσεις για 50 εκατ. ευρώ. Οι επικεφαλής υπολογίζουν ότι τα συνολικά οφέλη από τις πρωτοβουλίες που υλοποιούνται το 2012 και αυτές που υλοποιήθηκαν το 2011 θα φτάσουν τα 50 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 40 εκατ. ευρώ προηγουμένως. Τα αναμενόμενα οφέλη σε ετησιοποιημένη βάση από το 2013 και εξής αναμένεται να αυξηθούν από 35 εκατ. σε 70 εκατ. ευρώ.

Πάντως, η διοίκηση επανέλαβε την προσήλωσή της στο στόχο για χρηματοοικονομική πειθαρχία στη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης και επιβεβαίωσε πως οι στόχοι τόσο για τις ελεύθερες ταμειακές ροές όσο και για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες για την τριετία που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2014 παραμένουν στα 1,45 δισ. ευρώ.

Όπως τονίστηκε στην τηλεδιάσκεψη, βασική προτεραιότητα της CCH είναι η αύξηση των μεριδίων τόσο σε όγκο όσο και σε αξία στην κατηγορία των ανθρακούχων αναψυκτικών, στην κατηγορία του έτοιμου προς κατανάλωση τσαγιού και στην κατηγορία των ποτών ενέργειας με τα έσοδα να αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι ο όγκος πωλήσεων. «Η στρατηγική που ακολουθούμε μας επιτρέπει να αυξήσουμε τα έσοδα, να βελτιστοποιήσουμε περαιτέρω την κοστολογική μας βάση και να δημιουργήσουμε ισχυρές καθαρές ταμειακές ροές ισχυροποιώντας την Coca-Cola Hellenic έναντι του ανταγωνισμού ενώ παράλληλα συνεχίζουμε να ενισχύουμε τη θέση μας στην αγορά. Πιστεύουμε ότι τα στοιχεία αυτά θα μας επιτρέψουν να αναπτυχθούμε περαιτέρω και να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν στις αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Δημήτρης Λόης.

Επιβράδυνση

Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά που παρέμεινε ζημιογόνος για ένα ακόμη τρίμηνο, o όγκος πωλήσεων κατέγραψε υψηλή μονοψήφια πτώση στο δεύτερο τρίμηνο και χαμηλή διψήφια πτώση συνολικά για το πρώτο εξάμηνο του 2012, εμφανίζοντας όμως σημάδια επιβράδυνσης στο ρυθμό πτώσης για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο. Οι δραστηριότητες της Coca-Cola Hellenic συνεχίζουν να επηρεάζονται από τις επιπτώσεις της τελευταίας δέσμης μέτρων λιτότητας που υιοθετήθηκαν κατά το δεύτερο μισό του 2011, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του συντελεστή ΦΠΑ το τρίτο τρίμηνο του 2011.

Τέλος, η διοίκηση του ομίλου απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναλυτή για την αξιολόγηση των επιλογών των υποψήφιων μετόχων της Coca-Cola Hellenic που εξετάζει,όπως έχει αναφέρει η διοίκηση, τόνισε πως προετοιμάζει την αναβάθμιση της παρουσίας του ομίλου στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. «Έχει υπάρξει προετοιμασία ώστε να γίνει ευκολότερο για τους επενδυτές να μας προσεγγίσουν εκεί», ανέφερε ο κ. Λόης. Υπενθυμίζεται πως οι μετοχές της Coca-Cola Hellenic είναι εισηγμένες στο Χ.Α, με δευτερεύουσα εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ενώ τίτλοι Αμερικανικών Αποθετηρίων (ADR) της εταιρείας είναι επίσης εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

SHARE