Α. Τσίπρας: Σύνοδος Κορυφής αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup – Τουσκ: Είμαστε κοντά

 

Αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 7ης Απριλίου, θα πρέπει το ελληνικό ζήτημα να τεθεί σε Σύνοδο Κορυφής των κρατών μελών της Ευρωζώνης, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στόχος, είναι να έχουμε αποτέλεσμα πριν το Πάσχα είπε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι κάθε μέρα που περνάει επιβαρύνει την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, και με αφορμή τις «επιπρόσθετες απαιτήσεις που κάποιοι βάζουν κάθε φορά που πλησιάζουμε σε κάποια συμφωνία, ο κ/ Τσίπρας τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να παρακολουθεί για πολύ καιρό παιχνίδια σε βάρος του ελληνικού λαού. Ορισμένοι πιστωτές μας εμφανίζονται αμετανόητοι, εφαρμόζοντας την ίδια τακτική κωλυσιεργίας με το 2015, είπε χαρακτηριστικά κ. Τσίπρας. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το 2016 κλείνει με ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι θα έχουμε επίσημες ανακοινώσεις (πλεόνασμα) τις επόμενες μέρες.

“Κάθε φορά που πλησιάζουμε σε συμφωνία με τους θεσμούς κάποιοι βάζουν επιπρόσθετες απαιτήσεις παραβιάζοντας τα συμφωνημένα”, είπε ο κ. Τσίπρας στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και σημείωσε: “Ορισμένοι εκ των πιστωτών μας εμφανίζονται ακόμα και σήμερα αμετανόητοι. Μετά τις καθυστερήσεις που προκάλεσαν στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης με απαιτήσεις για αχρείαστα πρόσθετα μέτρα για το 2018 σήμερα επαναλαμβάνουν την ίδια τακτική κωλυσιεργίας”.

“Δεν παίζουμε ένα παιγνίδι, παίζουμε με το μέλλον ενός ολόκληρου λαού”, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως η εικόνα που έχουν, ο ίδιος και ο κ. Τουσκ, είναι ότι βρισκόμαστε “μια ανάσα” από τη συμφωνία, αλλά εξέφρασε την ανησυχία πως στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της Παρασκευής, τότε θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ανώτερο επίπεδο.

Η συνάντηση στο Μαξίμου

Πρέπει να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να αφήσουμε πίσω την κρίση, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στο Μέγαρο Μαξίμου. «Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να επωμιστούν τις ευθύνες τους, για να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη και ασφαλή» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι σήμερα είναι πιο αισιόδοξος, από χθες, για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και εξέφρασε την ελπίδα ότι αύριο θα είναι περισσότερο από σήμερα. «Λόγω της αποφασιστικότητας και του πραγματισμού που επιδεικνύετε είμαι πολύ κοντά στο να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση» είπε απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ εξέφρασε την άποψη πως, βεβαίως, βρισκόμαστε μακριά ακόμα, από το να μιλάμε για ένα success story στην ελληνική οικονομία.

Η συνάντηση με Παυλόπουλο

Η Ελλάδα συνεχίζει αταλάντευτη τον ευρωπαϊκό της δρόμο, με τεράστιες θυσίες του λαού της, που δεν οφείλονται μόνο σε δικά της λάθη, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι η Ευρώπη δεν θα ήταν ποτέ ίδια χωρίς την Ελλάδα και αυτό πρέπει να ληφθεί αναλόγως υπόψη, κατά την τρέχουσα κρίσιμη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Όπως επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος, οι Έλληνες δεν διανοούμεθα την πορεία μας στο μέλλον εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, και επανέλαβε την ανάγκη η Ευρώπη να γίνει και πάλι ισχυρή και ελκυστική και να διαψεύσει στην πράξη εκείνους που έσπευσαν να την εγκαταλείψουν, επηρεασμένοι από την τρέχουσα ευρωπαϊκή και διεθνή συγκυρία.

Όπως σημείωσε, για να γίνει αυτό, «η Ευρώπη πρέπει να ολοκληρώσει την ενοποίησή της και πρωτίστως να προχωρήσει μέσα από την θεσμική εμβάθυνση, ώστε, όντας ισχυρή, να μπορέσει να διαδραματίσει και τον παγκόσμιο ρόλο της που είναι η εμπέδωση της Ειρήνης, του Ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης».
Ειδικότερα, για το πνεύμα της Αλληλεγγύης, υπενθύμισε ότι, κατά το ευρωπαϊκό δίκαιο, πρέπει να επιδεικνύεται μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών σε όλους τους τομείς, ιδίως της οικονομίας και, επιπλέον, του ανθρωπισμού, και υπογράμμισε της ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης στην επίλυση του υπαρξιακού -για την ΕΕ- προσφυγικού ζητήματος.
«Δεν είναι νοητό να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα αυτό με το να έχουμε εταίρους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν φοβικά σύνδρομα. Πρέπει όλοι πάνω σε αυτό το θέμα να πορευθούμε από κοινού με πνεύμα Αλληλεγγύης» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

Απευθυνόμενος στον κ. Τουσκ, του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη μεγάλη ευρωπαϊκή αποστολή του και τον διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση, ακόμα και πέρα από αυτό που της αναλογεί.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη θερμή υποδοχή, τόνισε ότι έχουν τις ίδιες ευαισθησίες και αξίες σε ό,τι αφορά την αλληλεγγύη και την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφερόμενος στην πορεία των συζητήσεων αναφορικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι έχει επιτευχθεί πραγματική πρόοδος και πρόσθεσε: «νιώθω ότι πραγματικά αυτό είναι το σημείο όπου πρέπει να υπάρξει έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, που υλοποιούνται αυτή την περίοδο».
Εξέφρασε, επίσης, την εκτίμηση ότι «είμαστε πάρα πολύ κοντά στην ολοκλήρωση αυτής της φάσης της διαδικασίας στην οποία βρισκόμαστε» και υπογράμμισε τις θυσίες και την αφοσίωση του ελληνικού λαού προς αυτήν την κατεύθυνση για την ευόδωση αυτού του σκοπού.

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Η προετοιμασία της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της 29ης Απριλίου για το Brexit αλλά και τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει την Τετάρτη στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές του Συμβουλίου, ο Ντ. Τουσκ θα συζητήσει μεταξύ άλλων με τον πρωθυπουργό τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό καθώς επίσης και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, σε ό,τι αφορά κυρίως τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Την περασμένη εβδομάδα, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε επικοινωνήσει με τον πρόεδρο Τουσκ θέτοντας το ζήτημα της κωλυσιεργίας του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση με αιχμή τα εργασιακά και συγκεκριμένα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ο Ντ. Τουσκ ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Αλ. Τσίπρα για υποστήριξη της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας κατά τη διάρκεια της κεντρικής συνέντευξης Τύπου της Συνόδου την ανάγκη να διατηρηθεί «το υψηλό επίπεδο κοινωνικής προστασίας και οι βέλτιστες πρακτικές σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρώτα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στις 10 π.μ. ώρα Ελλάδας. Αμέσως μετά θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στις 10.45 π.μ. ενώ στις 11:45 θα ακολουθήσει η κοινή συνέντευξη Τύπου

SHARE