Τι λένε Σόιμπλε, ΔΝΤ και θεσμοί για χρέος και πλεονάσματα

Μπορεί ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί να κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης, ωστόσο σε ΔΝΤ και Βερολίνο επικρατεί επιφυλακτικότητα, λόγω των εκκρεμοτήτων που αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων.

ΔΝΤ: Εκκρεμεί η ελάφρυνση του χρέους

Η συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κιυβέρνηση και τους θεσμούς που επετεύχθη σήμερα (02/05) καλύπτει μία από τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου.

Όπως τόνισε είναι απαραίτητη και η συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Σημειώνεται ότι  σύμφωνα με τον ESM, η προκαταρκτική συμφωνία θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες με την περαιτέρω συζήτηση γύρω από μία αξιόπιστη στρατηγική που θα θέτει σε βιώσιμη τροχιά το ελληνικό χρέος.

«Φρένο» από Βερολίνο – Η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει

Μπορεί Ελλάδα και θεσμοί να κάνουν λόγο για προκαταρκτική συμφωνία, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας σπεύδει να διευκρινίσει ότι δεν έχει κλείσει η β΄αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ένα «σημαντικό, ενδιάμεσο βήμα».

«Στόχος του Eurogroup είναι η ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης στις 22 Μαϊου», αναφέρει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ και προσθέτει ότι χρειάζεται μεγαλύτερη σαφήνεια αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η ανακοίνωση των θεσμών

Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ESM και του ΔΝΤ κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία με τις ελληνικές αρχές για το πακέτο των μέτρων που θα χρειαστούν για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και το οποίο θα είναι η βάση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Με αυτή τη λιτή ανακοίνωση ο ESM επιβεβαιώνει την ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών ότι υπήρξε συμφωνία σε όλο το πακέτο των μέτρων που απαιτούνται για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Επίσης, σύμφωνα με τον ESM, οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων.

Η κατ’ αρχήν συμφωνία θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες με την περαιτέρω συζήτηση γύρω από μία αξιόπιστη στρατηγική που θα θέτει σε βιώσιμη τροχιά το ελληνικό χρέος.

Δηλώσεις Μοσκοβισί – Ντάισελμπλουμ

Ανοίγει ο δρόμος για τις συζητήσεις, τις επόμενες εβδομάδες, για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, επισημαίνει, μέσω Twitter, o πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Συγκεκριμένα, ο κ. ΝΤάισελμπλουμ αναφέρει τα εξής: «Καλωσορίζω την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας στο πακέτο πολιτικής. Το πακέτο αυτό θα συμπληρωθεί με τις συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες για μια αξιόπιστη στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

«Ανοίγει ο δρόμος για τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», επισημαίνει από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

 

SHARE