Τι λέει το ανακοινωθέν του Eurogroup

 

Κυβέρνηση και θεσμοί συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις με στόχο την ταχεία σύναψη μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, σημειώνεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι θεσμοί (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσαν το Eurogroup για τις εξελίξεις σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί συνεχίζουν με στόχο την ταχεία σύναψη μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff-level agreement), βάσει της κοινής αντίληψης που διατύπωσαν τον περασμένο μήνα, σημειώνεται επίσης στο ανακοινωθέν.

Υπογραμμίζεται επιπλέον ότι κυβέρνηση και θεσμοί θα πραγματοποιήσουν εντατικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες, με επίκεντρο τα κύρια εκκρεμή ζητήματα.  Οι διαβουλεύσεις θα περιλαμβάνουν την πιο φιλική προς την ανάπτυξη εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα (το 2018 και ύστερα) και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Το Eurogroup υπενθυμίζει ότι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση των αξιολογήσεων του προγράμματος και κατ’ επέκταση, για τη λήψη περαιτέρω χρηματοδοτικής ενίσχυσης.