Τι λέει η RBS για τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου

Προς νέες εκλογές, οι οποίες θα έχουν τη μορφή δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στο ευρώ οδεύει η Ελλάδα, σύμφωνα με τη Royal Bank of Scotland.

Όπως εξηγεί ο οίκος, οι Ευρωπαίοι θα κάνουν σαφές προς την Ελλάδα ότι η παραμονή στην Ευρωζώνη συνεπάγεται τήρηση των όρων. Θα είναι όμως αυτό αρκετό για να εμφανιστεί επαρκής στήριξη προς το μνημόνιο; Η RBS εξηγεί ότι η μείωση των ποσοστών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπονοεί ότι μια εντολή για μεταρρυθμίσεις δεν θα είναι εύκολη, ακόμα και εάν αυτή ζητηθεί στη σκιά της απειλής για έξοδο από το ευρώ.

Θα βοηθούσε μεν εάν η τρόικα ήταν διατεθειμένη να χαλαρώσει κάπως τους όρους για την Ελλάδα, αλλά παρότι η RBS βλέπει κάποιες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, δεν περιμένει δώρα. Η λιτότητα θα γίνει χειρότερη, όχι καλύτερη, αναφέρει ο οίκος.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μιλούν για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, κάτι που είναι αναγκαίο για να πάρει η Ελλάδα και τρίτο πακέτο διάσωσης, το οποίο η RBS χαρακτηρίζει αναγκαίο, για να έχει η ελληνική οδύσσεια ένα αίσιο τέλος. Χωρίς τρίτο πακέτο διάσωσης, η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ, λέει ο οίκος. Αλλά εξηγεί ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να δώσει άλλα χρήματα, επομένως, η όποια βοήθεια θα πρέπει να προέλθει από την Ευρώπη.

«Γενικά, είναι δύσκολο να δούμε οτιδήποτε πέραν κάποιες μικρές προσπάθειες να ελαφρυνθεί ο πόνος της λιτότητας για την Ελλάδα. Και αυτό, εξαιτίας της αδυναμίας της Ελλάδας να τηρήσει όσα υποσχέθηκε», καταλήγει η RBS και προβλέπει ότι η συζήτηση περί εξόδου από το ευρώ θα ενταθεί.

SHARE