Τι θα γίνει με τους μικρομετόχους της ΑΤΕ

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται οι μικρομέτοχοι της Αγροτικής Τράπεζας καθώς οι πιθανότητες να μην πάρουν τίποτα από την πώληση της τράπεζας και να αναγκαστούν να διαγράψουν τις μετοχές αυτές από το χαρτοφυλάκιό τους είναι αυξημένες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr οι μετοχές θα αποτελέσουν το τελευταίο προϊόν εκκαθάρισης της Αγροτικής, με αποτέλεσμα οι ιδιώτες μέτοχοι να βρίσκονται για μία ακόμη φορά… στο περιθώριο.

Έμπειρα στελέχη της αγοράς σχολιάζουν, ότι στην ουσία οι μέτοχοι της Αγροτικής δεν έχουν τίποτα να περιμένουν, αφού βάσει συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, ακόμη και αν τους αναλογούσε ένα κομμάτι του τιμήματος που καταβάλει η Πειραιώς (95 εκατ. ευρώ), αυτό δεν θα ξεπερνούσε τα 0,05 ευρώ ανά μετοχή.

Το free float της Αγροτικής διαμορφώνεται στο 10% επί του συνόλου των μετοχών, ήτοι 175 εκατ. κομμάτια, ενώ αν λάβουμε υπόψη τη σημερινή τιμή της μετοχής στα 0,1550 ευρώ (που είναι η τιμή που έκλεισε όταν ανακοινώθηκε το deal), τότε η συνολική αξία των μετοχών που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών μετόχων ανέρχεται σε περίπου 26 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, οι μέτοχοι της Αγροτικής έχουν περάσει… από χίλια κύματα και έχουν δει την αξία των τοποθετήσεών τους να συρρικνώνεται δραματικά, σε ποσοστό 84% το τελευταίο δωδεκάμηνο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που ο τίτλος της ΑΤΕ διαπραγματεύτηκε πάνω από το 1 ευρώ ήταν τον Αύγουστο του 2011.

Η πορεία της μετοχής ακολούθησε το δυσμενές κλίμα τόσο στη χώρα όσο και στον τραπεζικό κλάδο. Ωστόσο υπήρχαν, από μία μερίδα μετόχων, ελπίδες πώλησης ορισμένων μη χρηματοπιστωτικών μονάδων του ομίλου – όπου είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον (ΕΒΖ, ΣΕΚΑΠ κλπ). Παράλληλα, οι μέτοχοι ανέμεναν έστω την πώληση της τράπεζας με κάποια σχέση ανταλλαγής μετοχών που τουλάχιστον θα τους έδινε το δικαίωμα να ελπίζουν σε μελλοντική ανάκαμψη της επένδυσής τους.

Πλέον, η διαδικασία διαχωρισμού των στοιχείων της τράπεζας σε “υγιή” και “μη υγιή”, όπως έγινε και στην περίπτωση της Proton, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Αυτό φαίνεται και από την συμπεριφορά της μετοχής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η οποία υποχώρησε κατά 35,13% σε δύο συνεδριάσεις καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι μπορεί να υπάρξει ανάλογη αντιμετώπιση με αυτή της Αγροτικής, κάτι που ωστόσο μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται.

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
SHARE