Τι ακριβώς δήλωσε ο Λουκάς Παπαδήμος στο DJ Newswires

Oι ακριβείς και πλήρεις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Λουκά Παπαδήμου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones:

«Αν και ένα τέτοιο σενάριο είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί, και δεν είναι επιθυμητό ούτε για την Ελλάδα, ούτε για άλλες χώρες, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι γίνονται προετοιμασίες για να περιοριστούν οι ενδεχόμενες επιπτώσεις μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης έχουν στείλει ένα σαφές μήνυμα με δύο μέρη: η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη και η χώρα θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Συνεπώς, ο κίνδυνος να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ είναι υπαρκτός, και εξαρτάται ουσιαστικά από το αν ο ελληνικός λαός θα υποστηρίξει τη συνεχιζόμενη εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος.

Συμμερίζομαι την άποψη ότι αν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών και αποχωρήσει από το ευρώ, οι επιπτώσεις για την ευρωζώνη – για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και για την πραγματική οικονομία της – θα είναι βαθιές και το σχετικό κόστος θα είναι σημαντικό και θα εξαπλωθεί – θα επηρεάσει επίσης τις οικονομίες άλλων χωρών εκτός της ευρωζώνης… Δεν έχουμε πολύ χρόνο. Χωρίς περαιτέρω βοήθεια η Ελλάδα σύντομα δεν θα μπορεί να πληρώνει συντάξεις και μισθούς του δημοσίου.

Κάποιες εκτιμήσεις τις οποίες έχω δει δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να φτάσει στο 30% ή ακόμη και στο 50%. Θα εξαρτηθεί από τις επιπτώσεις που θα έχουν τέτοιες εξελίξεις στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και από τις επιπτώσεις της αύξησης των τιμών στους μισθούς. Ενας τέτοιος φαύλος κύκλος πληθωρισμού θα εξουδετέρωνε στην πραγματικότητα τις ευνοϊκές επιπώσεις που θα είχε, βραχυπρόθεσμα, το υποτιμημένο νέο εθνικό νόμισμα στην ανταγωνιστικότητα των τιμών.

Συνολικά, οι οικονομικές επιπτώσεις… θα ήταν καταστροφικές. Επιπλέον, οι αρνητικές πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες μιας εξόδου από το ευρώ θα ήταν επίσης βαθιές και μακροπρόθεσμες.

Για να επιτύχει το δεύτερο πρόγραμμα είναι απαραίτητο να συνδυαστούν τα μέτρα για την δημοσιονομική πειθαρχία και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με πρόσθετες πολιτικές που θα είχαν άμεσες και σημαντικές θετικές επιπτώσεις για την οικονομική δραστηριότητα και για την πάταξη της ανεργίας.

Υποσχέσεις από ηγέτες κομμάτων ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να υπαναχωρήσει ή να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους της δανειακής σύμβασης ήταν ένα λάθος.

Αυτές οι χώρες αντιμετώπισαν ήδη μεγάλες δυσκολίες για να πείσουν τα κοινοβούλιά τους να εγκρίνουν το δεύτερο πρόγραμμα δανεισμού, ενώ θα ζητηθεί από άλλα κράτη μέλη με σοβαρές δημοσιονομικές προκλήσεις, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, να συνεισφέρουν περαιτέρω στη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Η κόπωση της προσαρμογής σε χώρες με προγράμματα έχει συνοδευθεί από κόπωση δανεισμού σε χώρες πιστωτές. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό» κατέληξε ο κ. Παπαδήμος.

SHARE