Τη Δευτέρα “κληρώνει” για τα μέτρα των 11,5 δισ.

Στη σύσκεψη της Δευτέρας αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα μέτρα ύψους 700 εκατ. ευρώ που απομένουν για να κλείσει το “πακέτο” των 11,5 δισ. ευρώ που απαιτεί η τρόικα για να δωσει το “πράσινο φως” για την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ.

Κορυφαίοι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι το “πακέτο” θα κλείσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αφού μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί μέτρα ύψους 10,5 δισ. ευρώ, ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει παρεμβάσεις που μπορούν να φτάσουν την εξοικονόμηση δαπανών μέχρι και τα 13 δισ. ευρώ. Συνεπώς τα επιπλέον 700 εκατ. ευρώ θα επιλεγούν στην αμέσως επόμενη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου ενώ η συνολική περικοπή δαπανών τελεί υπό την έγκριση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.
Η συζήτηση ανάμεσα στα μέλη του οικονομικού επιτελείου επικεντρώθηκε στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας και ειδικότερα τη μορφή που θα πάρει αυτή, ώστε να έχει την απαιτούμενη εξοικονόμηση, καθώς επίσης και στις υπόλοιπες αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στις αμοιβές των ΔΕΚΟ και γενικότερα στις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στη δημόσια διοίκηση. Επίσης, συζητήθηκε και το πακέτο των 5 δισ. ευρώ που αφορά το υπουργείο Εργασίας και ειδικότερα περικοπές συντάξεων, επιδομάτων, εφάπαξ. Μεγαλύτερη έμφαση δόθηκε στα εναλλακτικά σενάρια για τις περικοπές συντάξεων, τα οποία έχει υποβάλει εδώ και περίπου μία εβδομάδα το υπουργείο Εργασίας στο υπουργείο Οικονομικών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Χ. Σταϊκούρας, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων (ΣΟΕ), Πάνος Τσακλόγλου και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Γιώργος Μέργος.

Απώτερος στόχος θα είναι να οριστικοποιηθούν οι γενικές κατευθύνσεις των μέτρων που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς στον ομόλογό του του Λουξεμβούργου και πρόεδρο του Eurogroup J. C. Juncker, τον Γάλλο πρόεδρο F. Hollande και την Γερμανίδα καγκελάριο A. Merkel.

SHARE