Την αύξηση των κονδυλίων δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους ζητά το Υπουργείο

 

Την αύξηση στα 30 εκατ. ευρώ του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος της δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους για το 2013, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης.

Στο κείμενο των προτάσεών του για το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων την επόμενη χρονιά, σε ευπαθείς ομάδες πολιτών, το υπουργείο ζητά να περιληφθούν τυριά, ζυμαρικά ρύζι και ελαιόλαδο. Για τη φετινή χρονιά ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 21.651.199 ευρώ. Πέρυσι ήταν ύψους 20 εκατ. ευρώ και ωφελήθηκαν περίπου 250.000 δικαιούχοι σε όλη τη χώρα, στους οποίους διανεμήθηκαν συνολικά 13.737.500 κιλά βασικών διατροφικών προϊόντων. Και ειδικότερα, 5.200.500 κιλά ρύζι, 7.021.000 κιλά ζυμαρικά, 426.000 κιλά γραβιέρα και 1.090.000 κιλά φέτα.

Tο πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους εφαρμόζεται στην ΕΕ από το 1987 και διαχρονικά έχουν επωφεληθεί περί τα 20 εκατ. άτομα. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Δικαιούχοι είναι αποκλειστικά και μόνον άπορα άτομα ή άπορες οικογένειες ανεξαρτήτως θρησκείας και υπηκοότητας που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα. Ως άπορα άτομα ή άπορες οικογένειες θεωρούνται όσοι έχουν ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 30% για τη σύζυγο και για το πρώτο και δεύτερο ανήλικο ή προστατευόμενο παιδί και κατά 40% για καθένα από τα επόμενα ανήλικα ή προστατευόμενα παιδιά. Το εισόδημα αυτό αυξάνεται κατά 50% στις περιπτώσεις πασχόντων από βαριά ανίατα νοσήματα και κατά 40% σε περίπτωση μη ύπαρξης ιδιόκτητης κατοικίας.

“Με την ευαισθητοποίηση όλων των πλευρών, της ΕΕ, της πολιτείας και των φορέων αλληλεγγύης, πρέπει να προστατεύεται το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα που είναι η πρόσβαση σε επαρκή, ασφαλή και υγιεινή διατροφή” δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ναπολέων Μαραβέγιας. Και πρόσθεσε πως πέρα από τις αναπτυξιακές πολιτικές απαιτείται η αποτελεσματική υποστήριξη κάθε Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε κάθε εποχή και κυρίως στη σημερινή εποχή της μεγάλης δυσπραγίας, όπου ο κοινωνικός ιστός απειλείται ακόμη περισσότερο.

Η συνάντηση με τη ΓΕΣΑΣΕ

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ναπολέων Μαραβέγιας με το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας (ΓΕΣΑΣΕ), στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το ζήτημα της ανασυγκρότησης του αγροτικού κινήματος αλλά και θέματα που συνδέονται με την ΚΑΠ. Σε δηλώσεις του ο κ. Μαραβέγιας, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο αγροτικός τομέας, τα οποία συνδέονται κυρίως με την έλλειψη ρευστότητας και την πτώση στις τιμές παραγωγού. Προβλήματα που, όπως είπε, δεν μπορούν να λυθούν από τη μια στιγμή στην άλλη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Θ. Παπακωνσταντίνου, εξέφρασε τη συμπαράσταση της Συνομοσπονδίας στην προσπάθεια του υπουργείου να ενισχύσει, μέσω της διανομής δωρεάν τροφίμων, ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

SHARE