Τζανακόπουλος στον ΣΚΑΪ: 15/6 συμφωνία για χρέος -Καμία συμμαχία με τράπεζες για τον Σαββίδη

Αποτέλεσμα εικόνας για τζανακοπουλος σκαι

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας σήμερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ τόνισε μεταξύ άλλων πως για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης δεν ευθύνεται η Ελληνική Κυβέρνηση αλλά οι δανειστές με τις παράλογες απαιτήσεις τους για πρόσθετα μέτρα 4,5 δις.

Αναλυτικότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς για το χθεσινό άκαρπο για την Ελλάδα Eurogroup σημείωσε: «είχαμε πει πως πρόκειται για μία δύσκολη συμφωνία και μία σύγκρουση ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Γερμανία. Δεν υπάρχει και δεν καλλιεργήθηκε κανένα κλίμα υπεραισιοδοξίας. Αυτό το οποίο έχουμε πει καθ΄όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων είναι πως στο τέλος θα έχουμε μία συμφωνία που θα ρυθμίζει το χρέος και θα οδηγεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η τελική ημερομηνία για την λήψη της απόφασης είναι πλέον σαφής και είναι η 15η Ιουνίου».

Σε ερώτηση για το εάν είχαν λάβει διαβεβαιώσεις οι οποίες δεν τηρήθηκαν ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε: «το ελληνικό χρέος αποτελεί αντικείμενο πραγματικής σύγκρουσης ΔΝΤ και Γερμανίας. Αυτό που είχαμε πει από την αρχή είναι πως είτε θα υπάρξει συμφωνία στις 22 Μαΐου είτε θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες ακόμη. Δεν υπάρχει λοιπόν καμία αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης. Όταν το σύνολο των δανειστών αναγνωρίζει πως η Ελλάδα έχει κάνει όσα οφείλει και πλέον η μπάλα είναι στην πλευρά της Γερμανίας η χθεσινή μη απόφαση δεν είναι αποτυχία της ελληνικής πλευράς. Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι αναφορικά με την επίτευξη συνολικής συμφωνίας εντός του Ιουνίου».

Σε ερώτηση εάν είχαμε όντως επίθεση προς τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ από τους εταίρους του ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε «σχεδόν τίποτε από όσα αναφέρθηκαν δεν είναι αλήθεια. Δεν δεχθήκαμε καμία πίεση για το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων. Το κείμενο το οποίο κατατέθηκε στο χθεσινό Eurogroup δεν αναφέρει μόνο το κλείσιμο της αξιολόγησης περιλαμβάνει και πρόταση για το ελληνικό χρέος η οποία δεν κρίθηκε επαρκής από μία σειρά χωρών στην Ευρώπη μεταξύ αυτών και της Ελλάδας”.

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε επίσης πως σε συζητήσεις του Πρωθυπουργού με την κ. Λαγκάρντ η επικεφαλής του ΔΝΤ του έχει αναφέρει πως είναι απολύτως εύλογο το αίτημα της Ελλάδας σε περίπτωση που δεν συμμετέχει το Ταμείο στο Ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει όλοι οι παράγοντες του ελληνικού ζητήματος να τεθούν εκ νέου σε διαπραγμάτευση.

“Αυτό το οποίο συζητάμε σήμερα δεν είναι απλά μία υπόσχεση. Είναι κάτι σαφές και συγκεκριμένο για το ελληνικό χρέος. Ανάλογα με τις προβλέψεις που θα γίνουν από τη Γερμανία και το ΔΝΤ θα αποφασιστεί ποια θα είναι τα συγκεκριμένα μέτρα που θα ληφθούν ώστε το ελληνικό χρέος να είναι βιώσιμο. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως σενάριο το ποίο περιλαμβάνει μη εκταμίευση δόσης.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει μία λύση που θα έχει τέτοια μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα οδηγεί το ΔΝΤ σε μία μελέτη που θα αναφέρει πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Εννοείται πως τα μέτρα του 2019 και του 2020 δεν θα εφαρμοστούν εάν δεν υπάρχουν μεσοπρόθεσμα” σημείωσε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι μοναδικοί οι οποίοι καταλογίζουν ευθύνες στην καθυστέρηση της αξιολόγησης στην ελληνική πλευρά είναι τα εγχώρια μίντια και η αντιπολίτευση. Ο κ. Σχοινάς π.χ αναφέρει πως για την καθυστέρηση ευθύνονται οι παράλογες απαιτήσεις των δανειστών. Για τις καθυστερήσεις δεν ευθυνόμαστε εμείς. Κάποιοι μας ζητούσαν 4,5 δις πρόσθετα μέτρα τα οποία ήταν αδύνατο να δεχθεί η ελληνική πλευρά».

Σε ερώτηση για το εάν θα έρθουν στο τραπέζι και νέα μέτρα προκειμένου να κλείσει το ζήτημα της αξιολόγησης και του χρέους ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε: «Όχι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα να μας ζητηθούν πρόσθετα μέτρα».

Αναφορικά με την εξαγορά του 19,6% του MEGA από τον κ. Σαββίδη ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε «Εμείς εχθές είπαμε πως δεν πρόκειται να παρέμβουμε επιχειρηματικές συναλλαγές στον χώρο των ΜΜΕ αν υπάρχει νομικό θέμα να κατατεθεί στις αρμόδιες αρχές. Δεν είμαι νομικός υπερασπιστής κανενός επιχειρηματία. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κατηγορηθεί από κανέναν για ανίερες συμμαχίες με τραπεζικά ιδρύματα. Δεν βλέπω κανένα περίεργο θαλασσοδάνειο, δεν βλέπω μία παροχή έναντι αέρα στην υπόθεση του MEGA. Από την μεριά της κυβέρνησης υπάρχει η βούληση για απόλυτη διαφάνεια σε κάθε συναλλαγή. Αν κάποιος έχει ανίερες συνεργασίες με τις Τράπεζες αυτή δεν είναι η σημερινή κυβέρνηση. Επίσης κανένα πρόστιμο δεν διαγράφηκε. Γιατί σας πειράζει που ένας επιχειρηματίας λέει καλά λόγια για την κυβέρνηση;».

SHARE