Τα σενάρια για τις προνομιούχες μετοχές Εθνικής και Eurobank – Άμεσα οι αποφάσεις

 

 

Σε «πονοκέφαλο» έχει εξελιχθεί το θέμα των προνομιούχων μετοχών που κατέχει το ελληνικό δημόσιο σε Εθνική Τράπεζα και Eurobank, εν όψει της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με χορήγηση εκ νέου κρατικής βοήθειας.

Εθνική και Eurobank έχουν λάβει από το Δημόσιο, έναντι προνομιούχων μετοχών, κεφαλαιακή ενίσχυση 1,35 δισ. και 0,95 δισ. ευρώ, από το 2009, χωρίς να έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να επιστρέψουν τα κεφάλαια στο Δημόσιο, όπως έπραξαν Alpha και Πειραιώς.

Η παραπάνω υστέρηση ενδέχεται να αποβεί πλεονέκτημα εν όψει της ανακεφαλαιοποίησης, κάτι που πυροδοτεί ήδη υπόγειες κόντρες μεταξύ των παικτών του τραπεζικού συστήματος.

Κι αυτό διότι οι προνομιούχες, σύμφωνα με τους κανόνες της EBA, αποτελούν μέρος των βασικών εποπτικών κεφαλαίων (core tier I) και μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση του τελικού λογαριασμού του stress test.

Το ζήτημα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, εγείρει ενστάσεις και αντιδράσεις, οι οποίες εδράζονται σε θέματα υγιούς ανταγωνισμού καθώς ηΑΛΦΑ και η Πειραιώς έχουν αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές. Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και με τους θεσμούς καλούνται να δώσουν την λύση εντός των επόμενων ημερών.

Πηγές με γνώση του θέματος επισημαίνουν στο Euro2day.gr ότι η συγγραφή του νέου νόμου ανακεφαλαιοποίησης είναι σχεδόν έτοιμη και το μόνο που πρέπει να διευκρινισθεί, νομικά, τεχνικά και οικονομικά, είναι το τι θα ισχύσει για τις προνομιούχες μετοχές των δύο τραπεζικών ομίλων.

«Το ζήτημα έχει καταγραφεί και σύντομα θα βρεθεί λύση», τονίζει στο Euro2day.gr στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Η λύση αναμένεται να δοθεί τις επόμενες ημέρες καθώς ο νόμος με τις αλλαγές τόσο στην λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όσο και στην δομή της ανακεφαλαιοποίησης θα οδηγηθεί στην Βουλή αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης (σ.σ. την επόμενη εβδομάδα) και να ψηφισθεί έως την 15η Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ η… τύχη των προνομιούχων μετοχών, οι οποίες εκδόθηκαν επί Αλογοσκούφη, της Εθνικής και της Eurobank αποτελεί ένα από τα θέματα της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και των θεσμών.

Καίει η τιμή

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι προς το παρόν και μέχρι να έρθει το αρμόδιο τεχνικό κλιμάκιο στην Αθήνα, τα εμπλεκόμενα μέρη επεξεργάζονται δύο σενάρια, με το ένα όμως να αποτελεί …σπαζοκεφαλιά για το υπουργείο Οικονομικών και τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει την μετατροπή των προνομιούχων μετοχών σε κοινές μετοχές. Ωστόσο το πρόβλημα που έχει προκύψει αφορά στο πότε θα γίνει η μετατροπή. Αν η μετατροπή γίνει σε ονομαστική αξία, πριν την απορρόφηση της ζημιάς από την ανακεφαλαιοποίηση το Δημόσιο θα υποστεί dilution αντίστοιχο με αυτό των κοινών μετόχων.

Αν η μετατροπή γίνει μετά την απορρόφηση ζημιών απαιτείται αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και ενδέχεται να εγερθούν νομικά ζητήματα.

Το δεύτερο σενάριο είναι «ουδέτερο». Κι αυτό διότι εάν προχωρήσει δεν θα απαιτείται η άμεση αποπληρωμή των προνομιούχων ωστόσο την ίδια στιγμή δεν θα προσμετρώνται στο core tier I. Ουσιαστικά, έτσι οι προνομιούχες δεν θα επηρεάσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των δύο τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι οι προνομιούχες μετοχές των ελληνικών τραπεζών είχαν εκδοθεί το 2008 στο πλαίσιο του πακέτου ενίσχυσης της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας – αμέσως μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Τον Απρίλιο του 2014 ο όμιλος τηςΑΛΦΑ εξαγόρασε από το δημόσιο της προνομιούχες μετοχές ύψους 940 εκατ. ευρώ και τον Μαίο του 2014 η Πειραιώς αποπλήρωσε προς το δημόσιο 750 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή: euro2day – Αν.Παπαιωάννου

SHARE