Τα λεφτά ήρθαν αλλά η ανακεφαλαιοποίηση… καθυστερεί

Με “valeur” αυριανό, δηλαδή 19/4, μεταβιβάσθηκαν ομόλογα της τάξης των 25 δισ. ευρώ από το EFSF στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τα κεφάλαια αυτά αφορούν στην κάλυψη των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Οι τεχνικές δυσκολίες που υπήρχαν για την μεταβίβαση του ποσού ξεπεράσθηκαν με τις ρυθμίσεις του Υπ. Συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας, αλλά είναι αμφίβολο ακόμα το αν θα “τρέξουν” οι σχετικές αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση μέχρι την Παρασκευή.

Η ημιεπίσημη ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου χθες  βράδυ άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή την εβδομάδα.

Το ενδεχόμενο αυτό έχει καλυφθεί πάντως από πλευράς αναγκών του τραπεζικού συστήματος, καθώς με τις ρυθμίσεις που αποφάσισε το Υπ. Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης, το ΤΧΣ έχει πλέον την δυνατότητα να εγγυηθεί τα κεφάλαια που θα έχουν ανάγκη οι τράπεζες μόλις ανακοινωθούν οι ζημίες στα αποτελέσματά τους από το PSI+ και την BlackRock. Τα κεφάλαια θα είναι ενεργά ήδη από αύριο στο ΤΧΣ.

Το Ταμείο μπορεί με έγκριση της ΤτΕ, αφενός να εκδώσει βεβαιώσεις ότι θα συμμετάσχει στις ΑΜΚ των επιλέξιμων (δηλαδή των βιώσιμων) τραπεζών και αφετέρου α καταβάλει προκαταβολές από τις επερχόμενες ΑΜΚ όπου και εάν χρειασθεί.

Στην πραγματικότητα με την διαδικασία αυτή αρχίζει να δρομολογείται έμμεσα η “κρατικοποίηση” των τραπεζών πριν καν ξεκαθαρισθούν οι οριστικοί όροι ανακεφαλαιοποίησής τους, που θα καθορίσουν τόσο το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών στις ΑΜΚ, όσο και τους όρους επανάκτησης των μετοχών που θα προκύψουν από τις ΑΜΚ με την συμβολή του Ταμείου.

Σε κάθε περίπτωση έχουν καλυφθεί… πρωθύστερα οι κεφαλαιακές τους ανάγκες ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και στην μεγαλύτερης -όπως αποδεικνύεται- διάρκειας διαδικασία ανακεφαλαιοποιησής τους.

SHARE