>Τα αποτελέσματα των stress test στην υπόλοιπη Ευρώπη

>
Πέντε ισπανικές τράπεζες και μία αυστριακή απέτυχαν στα stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών, σε σύνολο 82 τραπεζών, εξαιρουμένων των ελληνικών, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής.

Αναλυτικότερα, η αυστριακή Volksbanken και οι ισπανικές Caja de Ahorros del Mediterraneo, CatalunyaCaixa, Banco Pastor SA, Unnim και Grupo Caja δεν κατάφεραν να εμφανίσουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 άνω του 5% στις συνθήκες που προβλέπει το δυσμενές σενάριο των stress test.

Σύμφωνα με την ρυθμιστική αρχή, επιπλέον 16 τράπεζες κατάφεραν με δυσκολία να περάσουν τα tests, στα οποία εξετάστηκε η ικανότητα των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων να αντεπεξέλθουν σε ένα επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον και υπό δυσμενείς χρηματοπιστωτικές συνθήκες.

Αναλυτές και επενδυτές ανέμεναν, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ότι οι τράπεζες που δεν θα κατάφερναν να περάσουν τα stress tests θα ανέρχονταν στις 20, οι οποίες θα καλούνταν στη συνέχεια να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή οι τράπεζες έχουν συνολική έκθεση στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία σχεδόν 200 δισ. ευρώ.

Εξ αυτών τα 98,2 δισ. ευρώ είναι στην Ελλάδα με το 67% να είναι στην κατοχή ελληνικών τραπεζών. Οι ξένες τράπεζες έχουν επίσης έκθεση 17 δισ. ευρώ στις ελληνικές.

Η εικόνα είναι ανάλογη και στις άλλες δύο χώρες. Στην Πορτογαλία οι εγχώριες τράπεζες κατέχουν το 63% της έκθεσης των 43,2 δισ. ευρώ ενώ στις Ιρλανδία το 61% της συνολικής έκθεσης των 52,7 δισ. ευρώ.

Ισπανία

Με την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα να πλήττονται από μια προβληματική αγορά real estate, η Ισπανία κατέστη και φέτος ο αρνητικός πρωταγωνιστής των ευρωπαϊκών stress test. Πέραν των πέντε τραπεζών που δεν συγκέντρωσαν το ελάχιστο απαιτούμενο επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας του 5% υπό το δυσμενές σενάριο των τεστ, άλλες επτά τράπεζες της χώρας, πέρασαν οριακά τα τέστ με δείκτη Tier 1 μεταξύ 5% και 6%. Τα αποτελέσματα είναι παρόμοια με τα περυσινά, όταν πέντε από τις συνολικά επτά τράπεζες που είχαν αποτύχει ανήκαν στο δίκτυο των ισπανικών αποταμιευτικών τραπεζών, γνωστών και ως cajas. Οι πέντε τράπεζες πάντως που απέτυχαν στα φετινά τεστ, δεν θα χρειαστεί να αντλήσουν επιπλέον κεφάλαια, καθώς είτε έχουν αντλήσει ήδη τα απαιτούμενα κεφάλαια είτε έχει ήδη ανακοινωθεί η κεφαλαιακή τους στήριξη από την κυβέρνηση. Οι δύο ισπανικοί κολοσσοί, Banco Santander SA και Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA πέρασαν με άνεση, με δείκτες άνω του 8%.

SHARE