>Ταχύτερες μεταρρυθμίσεις ζητά η ΤτΕ

>
Ύφεση 3% προβλέπει για φέτος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γ. Προβόπουλος, στην έκθεση νομισματικής πολιτικής που καταθέτει σήμερα στη Βουλή, ενώ ζητάει να υπερκεραστούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2011 έτσι ώστε να βελτιωθεί γρηγορότερα το κλίμα στις αγορές.

Ο κ. Προβόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, συνιστά ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή με επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών, με έμφαση στην αύξηση των εσόδων και στον περιορισμό της σπατάλης στο Δημόσιο. Μόνο έτσι θα μπορέσει η Ελλάδα να επιτύχει καλύτερες επιδόσεις τόσο στο σκέλος των δημοσιονομικών μεγεθών όσο και στην ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Από τη μία πλευρά, θα πρέπει να βελτιωθεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός με σκοπό να περιοριστεί η φοροδιαφυγή. Από την άλλη, θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ και γενικότερα στους ελλειμματικούς φορείς της γενικής κυβέρνησης (δήμοι, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, νομικά πρόσωπα κ.λπ.).

Απώτερος στόχος, κατά την ΤτΕ, θα πρέπει να είναι η μεγαλύτερη του προβλεπομένου μείωση του ελλείμματος, που για φέτος αναμένεται να υποχωρήσει στο 7,4% του ΑΕΠ.

SHARE