Σόιμπλε: Η αξιολόγηση θα κλείσει τον Ιούνιο – Αιχμές κατά του ΔΝΤ

Η αξιολόγηση θα κλείσει έγκαιρα, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble, ενώ άφησε αιχμές κατά του ΔΝΤ.

Ειδικότερα, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος συναντήθηκε την Τετάρτη 24 Μαΐου, με τον Γερμανό υπουργό, στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, στο Βερολίνο. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ έθεσε στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας το ζήτημα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος-μνημονίου με το σκεπτικό ότι έχουν εξαντληθεί τα χρονικά περιθώρια και πως η ελληνική οικονομία επιβαρύνεται ήδη από την καθυστέρηση της συνεννόησης.

Ο Schaeuble διαβεβαίωσε τα μέλη της αποστολής της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι οι συνεννοήσεις βρίσκονται στην τελική ευθεία και πως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος-μνημονίου θα ολοκληρωθεί έγκαιρα τον Ιούνιο.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι το βασικό πρόβλημα βρίσκεται στις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το οποίο προβλέπει μέση ετήσια ανάπτυξη μόλις 1% για την ελληνική οικονομία στη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται το χρέος του ελληνικού Δημοσίου μη βιώσιμο, κυρίως λόγω αδυναμίας αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ σε βάθος χρόνου.

Ο Schaeuble τόνισε ότι η αποδοχή αυτού του είδους των εκτιμήσεων θα είναι ομολογία αποτυχίας τόσο για την Ελλάδα, η οποία θα δεχτεί ότι δεν πρόκειται να αναπτυχθεί με ικανοποιητικό ρυθμό, όσο και για την Ε.Ε., η οποία θα συμβιβαστεί με μία αρνητική προοπτική για την ελληνική οικονομία.

Τα μέλη της αποστολής της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δέχτηκαν με ανακούφιση τις εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος-μνημονίου τον Ιούνιο και τον ευχαρίστησαν για τον χρόνο που βρήκε για να απαντήσει στις ερωτήσεις τους για την οικονομική πολιτική της Γερμανίας, τις μεγάλες ευρωπαϊκές εκκρεμότητες στον τομέα της οικονομικής ενοποίησης, το ελληνικό πρόγραμμα και άλλα ζητήματα.

*  Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια αποστολής της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διάρκειας τριών ημερών, στη γερμανική πρωτεύουσα.

Οι δέκα ευρωβουλευτές που πήραν μέρος στην αποστολή -ο κ. Κύρτσος ήταν ο μόνος Έλληνας ευρωβουλευτής- είχαν επαφές με Γερμανούς πολιτικούς των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (Χριστιανοδημοκράτες-Σοσιαλδημοκράτες), με εκπροσώπους των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, με εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού κλάδου, με επενδυτές στην ψηφιακή οικονομία και άλλους οικονομικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες.

Η τριήμερη αποστολή στο Βερολίνο ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή απόψεων με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία διήρκεσε γύρω στα 75 λεπτά.

SHARE