Σχεδιάζουν την νέα ΑΤΕ

Το Τέλος της ΑΤΕ bank μάλλον δεν έχει έρθει ακόμη.
Μετά από προτάσεις σοκ που εξετάστηκαν και μεταξύ της «ήπιας λύσης διαχωρισμού σε Good και Bad Bank»  και της ακραίας «διάσπασης των τμημάτων της τράπεζας ώστε να τεθούν σε άμεση εκκαθάριση τα προβληματικά assets» φαίνεται ότι επικρατεί η λογική.

Με βάση τελευταίες πληροφορίες από πολιτική πηγή  φαίνεται ότι εξετάζουν μια λύση που δεν θα είναι ακριβώς good και bad bank αλλά παραλλαγή αυτής της λύσης η οποία θα περιλαμβάνει
1)Άμεσο διαχωρισμό όλων των θυγατρικών μη χρηματοοικονομικού τομέα της ΑΤΕ. Όλες δηλαδή οι θυγατρικές θα απομακρυνθούν από τον ισολογισμό της ΑΤΕ και θα υπαχθούν πιθανότατα σε μια ειδική εταιρία που θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό.
2)Παράλληλα θα παραμείνουν τα 2/3 της ΑΤΕ που θα αποτελούν την νέα ΑΤΕ και κατ΄ ουσία η νέα τράπεζα θα διαθέτει 17-18 δις ευρώ ενεργητικό από 26 δις της τρέχουσας περιόδου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για μια λύση που διασφαλίζει τα εξής
Θα ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ η νέα ΑΤΕ.
Τα χαρτοφυλάκια δανείων της ΑΤΕ και ειδικά τα προβληματικά θα απομακρυνθούν από την τράπεζα. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται και τα δάνεια προς τα κόμματα.
Θα κλείσουν περίπου 80-120 καταστήματα.
Θα μειωθεί περαιτέρω το προσωπικό κατά 800-1100 άτομα.
Στόχος είναι να μειωθούν επιπλέον 25% τα λειτουργικά έξοδα σε βάθος χρόνου.
Η τράπεζα θα αποκτήσει χαρακτηριστικά όχι ακριβώς ειδικού τραπεζικού ιδρύματος αλλά εξειδικευμένου τραπεζικού ιδρύματος που δεν θα έχει προσανατολισμό μόνο στον αγροτικό τομέα.
Ούτως η άλλως αυτό το προνόμιο το έχει χάσει και όπως δήλωσε πρόσφατα και ο Βενιζέλος «όλες οι τράπεζες πρέπει να έχουν πρόσβαση στον πρωτογενή τομέα».

Αν δεν προχωρήσει η λύση του ρεαλιστικού διαχωρισμού έρχεται το good και bad bank

Ο διαμελισμός της ΑΤΕ σε good και bad bank παρουσιάζεται ως μονόδρομος αλλά δεν είναι βέβαιο ότι όντως αποτελεί μονόδρομο τονίζαμε πρόσφατα στο www.bankingnews.gr.
Η ΑΤΕ μπορεί να πέρασε μια πολυτάραχη τραπεζική – επιχειρηματική ζωή, μπορεί οι άλλες τράπεζες στο παρελθόν να την θεώρησαν σκουπιδοτενεκέ του τραπεζικού συστήματος αλλά δεν υπήρξε παρίας.
Ήταν και είναι μια τράπεζα που είχε αναφορές στην κοινωνία, μπορεί να ξεθώριασε στον αγροτικό τομέα αλλά σίγουρα έχει ρόλο και λόγο.
Ίσως όχι έτσι όπως είναι δομημένη σήμερα αλλά ένα σημαντικό μέρος της έχει ρόλο στην αγορά.
Η κυβέρνηση λοιπόν θα πρέπει να παρέμβει ώστε να βρεθεί η βέλτιστη λύση για την ΑΤΕ.
Πρόσφατα είχαμε επισημάνει ότι την λύση της Proton bank φαίνεται ότι εισηγούνται οι επιτελείς της Τρόικα για την ΑΤΕ Bank ενώ και στο υπουργείο Οικονομικών παρ΄ ότι προσπαθούν να αποφύγουν αυτό το ενδεχόμενο μάλλον κατανοούν ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ανατρεπτικές παρεμβάσεις διάσωσης της ΑΤΕ ώστε να αποφευχθεί η διάσπαση σε good και bad bank.
Παράλληλα φαίνεται να απορρίπτεται η πρόταση η ΑΤΕ να ανακεφαλαιοποιηθεί κατά τα πρότυπα των άλλων τραπεζών από το ΤΧΣ. Η Τρόικα θέλει θεραπεία σοκ στην ΑΤΕ.
Πρόσφατα είχε τονιστεί ότι παρασκηνιακώς είχαν  ζητήσει από ορισμένες τράπεζες και μεταξύ αυτών και της Εθνικής – όμως όχι μόνο της Εθνικής αλλά και άλλων τραπεζών – να απορροφήσει το καλό κομμάτι της ΑΤΕ Bank.
Ωστόσο οι διοικήσεις των τραπεζών αρνούνται το δώρο όπως το ονομάζουν και η άρνηση αυτή η οποία είναι καθολική από όλες τις διοικήσεις δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο σχέδιο διάσπασης.
Είναι ξεκάθαρο ότι το μέλλον της ΑΤΕ παραμένει άδηλο.
Η Τρόικα θέλει να ακολουθήσει μια ακραία λύση διάσωσης ωστόσο ο Παπαδήμος φαίνεται ότι δίνει ακόμη μάχη για να την εντάξει στο ΤΧΣ και αποφευχθεί η διάσπαση της τράπεζας.
Όμως ακόμη και να υπάρξει διάσπαση το βέβαιο είναι ότι 1) κανείς δεν προσφέρεται να αγοράσει 2)Θα πρέπει να διευθετηθούν τα ζητήματα του ΤΕΚΕ καθώς κεφαλαιακά είναι ανεπαρκές και 3)η διάσπαση δεν θα οδηγήσει στην σωτηρία της τράπεζας αλλά στην αύξηση της αβεβαιότητας, γύρω από το μέλλον της.

www.bankingnews.gr

SHARE