Συγκρατημένη αισιοδοξία στη Wall για απάντηση στην κρίση

Με κέρδη άνω του 1% κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street εν μέσω προσδοκιών ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα εντείνουν τις προσπάθειες τους για την επίλυση της κρίσης χρέους των χωρών τους ενόψει της κρίσημης Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής.Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy σε κοινή συνέντευξη Τύπου σήμερα στο Παρίσι ανακοίνωσαν ότι έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης και την αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρώπη.Ο Sarkozy δήλωσε ότι Γαλλία και Γερμανία συμφωνούν στην ανάγκη για μια νέα ευρωπαϊκή συνθήκη για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία ωστόσο θα μπορεί να περιοριστεί μόνο για τις 17 χώρες του ευρώ.Σημείωσε ταυτόχρονα ότι οι δύο χώρες επιθυμούν αυτόματες κυρώσεις για ελλείμματα που θα ξεπερνούν το όριο του 3%, ενώ επισήμανε ότι θα προτείνουν αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες για όλα τα κράτη της Ευρωζώνης.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel επανέλαβε ότι πρωταρχικός στόχος είναι να διαφυλαχτεί η σταθερότητα του ευρώ, ενώ σημείωσε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν μπορεί να επιτευχθούν χωρίς την αλλαγή των συνθηκών.

Το θετικό κλίμα διατηρείται κόντρα στα απογοητευτικά μάκρο που έδειξαν υποχώρηση των εργοστασιακών παραγγελιών τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ αλλά και μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης για τον κλάδο των υπηρεσιών το Νοέμβριο.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 158,86 μονάδες (1,32%) και βρίσκεται στις 12.178,20 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο 45,17 μονάδων (1,72%) φτάνοντας τις 2.672,10 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει άνοδο 21,84 μονάδων (1,76%) και βρίσκεται στις 1.266,10 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 28 κινούνται με θετικό πρόσημο και 2 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η JP Morgan Chase καθώς διαπραγματεύεται στα 33,79 δολ. με άνοδο 1,46 δολλάρια ή σε ποσοστό 4,52%. Ακολουθούν η Bank of America Corp με κέρδη 3,63% στα 5,845 δολ. και η General Electric στα 16,445 δολ. με άνοδο 2,21%. Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Στα μάκρο της ημέρας πτώση κατέγραψαν τον Οκτώβριο οι εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Ειδικότερα, οι παραγγελίες υποχώρησαν 0,4% στα 450,03 δισ. δολ. ενώ οικονομολόγοι προέβλεπαν πτώση σε ποσοστό 0,5%.

Την ίδια στιγμή τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω και συγκεκριμένα στο -0,1% από +0,3%.

Μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης εμφάνισε εξάλλου ο μη μεταποιητικός τομέας των ΗΠΑ το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Institute for Supply Management.

Ειδικότερα, ο δείκτης υπηρεσιών εμφάνισε πτώση στις 52 μονάδες το Νοέμβριο, σημειώνοντας τη χειρότερη απόδοση από τον Ιανουάριο του 2010. Τον Οκτώβριο ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 52,9 μονάδες.

Σημειώνεται πως οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν πως ο δείκτης θα διαμορφωνόταν στις 53,5 μονάδες.

Στα αποτελέσματα της ημέρας, αύξηση κερδών ανακοίνωσε για το γ΄ τρίμηνο η αλυσίδα καταστημάτων λιανικής Dollar General στα 171,2 εκατ. δολ., ή 50 cents ανά μετοχή, από 128,1 εκατ. δολ., ή 37 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 12% στα 3,6 δισ. δολ. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της FactSet Research ανέμεναν κέρδη ανά μετοχή 47 cents ανά μετοχή και έσοδα 3,57 δισ. δολ.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις το διοικητικό συμβούλιο της Commercial Metals απέρριψε ομόφωνα την προσφορά του ακτιβιστή επενδυτή Carl Icahn για την εξαγορά της εταιρείας.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, η διοίκηση της Commercial Metals σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως η προσφορά του Icahn είναι καιροσκοπική και πως υποτιμά τις μελλοντικές προοπτικές της εταιρείας.

Η προσφορά της Icahn Enterprises LP (IEP) ανερχόταν σε 15 δολ. ανά μετοχή τίμημα που αποτιμούσε την Commercial Metals στα 1,73 δισ. δολ.

Την εξαγορά της εταιρεία λογισμικού SuccessFactors έναντι 3,4 δισ. δολ. σε μετρητά ανακοίνωσε εξάλλου η γερμανική SAP AG.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το ανά μετοχή τίμημα των 40 δολ. περιέχει premium 52% σε σχέση με το κλείσιμο της SuccessFactors την Παρασκευή στην Wall Street.

SHARE